Urix

Nazrul Islam Ritu vant ordførertittelen med overveldende seier hjembyen Trilochanpur i Bangladesh som første hijra. Hijra-samfunnet i Pakistan og India identifiserer seg verken som menn eller kvinner.

Årets viktigste skeive framskritt

Skeive rettigheter ble vunnet over hele verden i 2021.

Publisert

.

2021 ble ikke året der stigma, diskriminering og homofobiske angrep tok slutt. I land som Polen og Ungarn har vi sett en reversering av hardt vunnet framgang, med konservative regjeringer som tordner mot alt fra regnbuefamilier og likekjønnede par til transpersoner og skeive barn. Mange land har også opplevd hvordan lhbt+personer blir uforholdsmessig hardt rammet av koronapandemien.

Likevel er det grunn til å juble. En hirja ble ordfører i Bangladesh, Botswana avkriminaliserte homofili, USA gjenopprettet skeive rettigheter. Flere land har også tatt viktige skritt i likestillingens navn – og den globale aksepten av lhbt+befolkningen øker, ifølge det USA-baserte forskningssenteret Pew.

.

ASIA

Bhutan ble 2021 år det siste asiatiske landet til å avkriminalisere homoseksualitet. I februar undertegnet kong Druk Gyalpo en lov som endret en setning i Bhutans straffelov, der det sto at det var ulovlig å drive med «sodomi eller annen seksuell atferd som er i strid med naturens orden».

Selv om aktivister jubler over slutten på kampen mot kriminalisering, håper de myndighetene også er klare for å kvitte seg med stigma og diskriminering i landet. Det er dessverre fremdeles vanlig for homofile menn og utpresses på grunn av seksualiteten sin.

Bangladesh valgte sin første hijra til ordfører i 2021. Nazrul Islam Ritu slo rivalen sin stort valget i november og ble ordfører i den lille landsbyen Trilochanpur i det vestlige Bangladesh, som også er Ritus fødessted.

Til lokale medier uttrykte Ritu glede over å se en økende aksept for hijra-samfunnet. Hijra er en paraplybetegnelse for de personene i Pakistan og India som ble tildelt mannlig kjønn ved fødselen, men verken identifiserer seg som mann eller kvinne. Bangladesh er hjemsted for anslagsvis 1,5 millioner transpersoner og hijraer, som ofte møter diskriminering og vold og blir tvunget ut i sexarbeid eller tigging.

Nepal introduserte en tredje kjønnskategori i folketellingen i år for første gang. Respondentene har muligheten til å velge «annet» som kjønn, ved siden av mann og kvinne. Rettighetsaktivister sa at lhbt+personer i landet, om lag 90 000 mennesker, fortsatt står overfor diskriminering, spesielt i jobb, helse og utdanning og på grunn av mangel på data, som har hindret tilgangen til fordeler. Det er håp om at dataene samlet gjennom folketellingen kan hjelpe samfunnet å presse på for rettighetene deres.

.

NORD-AMERIKA

Selv om 2021 på mange måter har vært et knusende år for skeive i USA, har det også skjedd flere viktige fremskritt. Da president Joe Biden tok over Det ovale kontor etter Donald Trump, lovet han å gjeninnføre lhbt+rettigheter den tidligere administrasjonen hadde fjernet.

Biden fjernet forbudet mot å tjene i militæret som transperson og reverserte en politikk som tidligere tillot helsetjenesten å nekte homofile og transpersoner hjelp. Han signerte også en ordre som lovet bistand for å fremme lhbt+rettigheter internasjonalt.

I februar ble tidligere presidentkandidat Pete Buttigieg det første åpent homofile kabinettmedlemmet, da han ble transportminister, i USAs historie.

«Da jeg tok imot spørsmålene fra senatorer under høringen, kunne du se mannen min, Chasten, bak meg, og det er noe som aldri har skjedd før for en kabinettnominert», sa Buttigieg i et intervju med The View. «Mitt håp er at det igjen gjør det lettere for neste person å komme med, slik at dette aldri blir sett på som en barriere av en fremtidig generasjon.»

På tampen av 2021 sluttet Canada seg til et økende fremstøt rundt om i verden for å forby konverteringsterapi ved å vedta et lovforslag som formelt forbyr det.

Kritikere har sagt at konverteringsterapi forårsaker skade på ofrene og er basert på det falske premisset om at seksuell legning og kjønnsidentitet kan, eller bør, «kureres». Den kanadiske loven gjør det straffbart å få noen til å gjennomgå konverteringsterapi, og å promotere eller reklamere for praksisen. Aktivister i Canada har hyllet det som et historisk øyeblikk.

.

EUROPA

I september ble Sveits en av de siste gjenværende nasjonene i Vest-Europa til å legalisere likekjønnet ekteskap. Dette skjedde under en folkeavstemning der nesten to tredjedeler av velgerne støttet forslaget. Lovendringen betyr at likekjønnede par kan gifte seg i sivile seremonier og får samme rettigheter som heterofile ektepar. Utenlandske ektefeller kan nå få statsborgerskap gjennom en forenklet prosedyre, og par av samme kjønn vil få lov til å adoptere.

«Dagen i dag reflekterer en endring i mentalitet som har skjedd de siste 20 årene», sa Olga Baranova, talskvinne for «Ja-kampanjen», til nyhetsbyrået Agence France-Presse. «Det er virkelig en gjenspeiling av en veldig bred og veldig viktig aksept av lhbt-personer i samfunnet.»

I juni vedtok Frankrike en lov som utvidet tilgangen til gratis fertilitetsbehandlinger, som kunstig befruktning og in vitro fertilisering (IVF), til kvinner i forhold av samme kjønn og enslige kvinner. Prosedyren var tidligere forbeholdt infertile heterofile par og tvang lesbiske par og enslige kvinner til utlandet for IVF-behandling.

Mens konservative grupper har sagt at lovforslaget vil føre til en økning i «farløse» barn, sier talsmenn at loven endelig bringer Frankrike på linje med flere av sine europeiske naboer.

«Det viktigste med denne lovgivningen er at den lar alle kvinner velge selv om de vil ha et barn og hvordan de vil ha det. Det handler om å respektere deres individuelle valg», sa Benedicte Blanchet, som jobber for Mam'en Solo, en organisasjon som driver kampanjer for rettighetene til alenemødre i Frankrike, til Deutche Welle.

.

SØR-AMERIKA

I desember vedtok Chile et historisk lovforslag som gir likeverdige ekteskapsrettigheter til par av samme kjønn. Landet legaliserte sivile partnerskap mellom personer av samme kjønn i 2015. Forventningen til at landet snart ville legalisere likekjønnet ekteskap hadde bygget seg opp siden daværende president Michelle Bachelet sendte et lovforslag om dette til kongressen i 2017.

Chiles nye lov vil gjøre det mulig for foreldre av samme kjønn å ha foreldrerettigheter til biologiske eller adopterte barn til en ektefelle, og skaper standardregler for arv og andre økonomiske forhold. Chile har nå sluttet seg til en håndfull nasjoner i det katolske Sør-Amerika med lignende lover. Dette inkluderer Argentina, Uruguay, Brasil, Colombia og Ecuador.

.

AFRIKA

Botswanas ankedomstol opprettholdt i november en kjennelse fra 2019 som avkriminaliserte forhold av samme kjønn, i det som ble hyllet som en stor seier for homofiles rettighetsforkjemper på kontinentet. Før dommen fra Høyesterett i 2019 var homofil sex straffbart med opptil syv års fengsel i Botswana.

De fem dommerne i ankedomstolen avgjorde enstemmig at kriminalisering av forhold mellom likekjønnede var et brudd på skeives konstitusjonelle rett til verdighet, frihet, privatliv og likeverd. Aktivister håper avgjørelsen setter et eksempel for andre afrikanske nasjoner. Homofili er fremdeles ulovlig i mange afrikanske land, enkelte steder med dødsdom.

I februar trådte en ny straffelov i kraft i Angola etter å ha blitt godkjent i parlamentet i 2019 og signert av presidenten i november 2020. I den nye straffeloven er en 133 år gammel passasje, som forbyr forhold mellom likekjønnede, endelig fjernet. Loven ble tilføyd da den sør-vestafrikanske nasjonen fortsatt var en portugisisk koloni.

Den nye loven innebærer full beskyttelse mot diskriminering på grunnlag av seksualitet og kjønnsidentitet. Selv om lhbt+-personer ikke har blitt straffeforfulgt de siste tiårene, ble forhold av samme kjønn fortsatt i stor grad ansett som tabu av Angolas konservative regjering, hovedsakelig på grunn av den mektige innflytelsen fra den katolske kirken.

.

Aktivister utenfor Botswanas høyesterett da sex mellom samtykkende voksne av samme kjønn ble avkriminaliserte i 2019.

.

Powered by Labrador CMS