Lesbiske feminister fra One in Nine-kampanjen, et tall som indikerer at bare én av ni voldtekter blir anmeldt til politiet, prøvde å stoppe Johannesburg Pride-paraden i 2012 under slagordet: «Ingen grunn til feiring!».

Fire homofile myrdet på én måned

En bølge av hatkriminalitet har ført til protester i Sør-Afrika.

18. april var Lonwabo Jack ute med venner og feiret 22-årsdagen i hjembyen Cape Town.

På vei hjem ble han voldtatt og knivstukket i nabolaget Nyanga.

Lonwabo er én av minst fire homofile menn som har blitt myrdet i Sør-Afrika den siste måneden. Aktivister ber myndighetene om å ta grep for å få stoppet bølgen av hatkriminalitet.

Myrdet og forlatt

Lonwabos far, Mzwabantu, husker sønnen som en «snill gutt» som «alltid var omringet av venner og moro».

«Han var en stille gutt, og ville ikke fortelle om tingene han har opplevd, fordi han følte han kunne håndtere dem som en hvilken som helst annen mann. Det er hjerteskjærende å måtte gravlegge sitt eget barn» sa Mzwabantu til nyhetsstedet Independent Online i etterkant av sønnens død.

Politiet har anholdt en 17 år gammel gutt som mistenkt i saken.

De andre homofile mennene som har blitt myrdet den siste måneden er Nathaniel Mbele, som ble funnet knivstukket til døde i en park i byen Vanderbijlpark, Sphamandla Khoza, som ble funnet knivstukket og banket opp i byen Durban, og 40 år gamle Andile «Lulu» Ntuthela.

Ntuthelas kropp ble funnet i en grav 11 dager etter at han ble myrdet. Den mistenkte i saken er en 28 år gammel mann.

Aktivister har opprettet gruppen «Justice for Lulu», et initiativ som krever strengere fengselsdommer og utvikling av en langtidsstrategi for bekjempelse av hatkriminalitet.

Krever strengere dommer

Skeive aktivister ledet fredag en protest utenfor parlamentsbygningen i Cape Town. De krever at myndighetene tar grep mot bølgen av hatkriminalitet som har rammet skeive den siste tiden.

Organisasjonene Gay and Lesbian Alliance of South Africa (GLASA) og Iranti ber parlamentet om å etablere et landsomfattende lovverk for å bekjempe hatkriminalitet.

Lovforslaget, kalt «Prevention and Combating Hate Crimes and Hate Speech Bill of 2018» vil innføre strengere dommer i mordsaker hvor hatmotiv ligger til grunn. Enten det dreier seg om kjønnsidentitet, seksuell orientering eller hiv-status. Det ble introdusert i 2016 og behandlet av parlamentet i 2018, men venter fremdeles på ferdigstilling.

Kritikere av forslaget sier det vil innskrenke ytringsfriheten i landet.

Utfordringer på tross av radikalt loverk

Det anslås at det lever mellom 400 000 og to millioner skeive i Sør-Afrika i dag. Negative holdninger sitter igjen etter kolonitiden og eksisterer oftere på landsbygda enn i de store byene.

Da Sør-Afrika etablerte en egen grunnlov etter apartheidtiden, var landet blant de første i verden til å forby diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering. Det er det eneste landet på det afrikanske kontinentet som har legalisert likekjønnet ekteskap, og var tidlig ute med avkriminaliseringen, som det femte landet i verden til å gjøre dette. Kunstig befruktning, adopsjon og surrogati er også tillatt for likekjønnede par.

Det progressive lovverket til tross, skeive opplever fremdeles diskriminering og forfølgelse flere steder landet. Utfordringer som homofob vold, da spesielt «korrigerende voldtekter» av lesbiske, skaper store problemer for den skeive befolkningen. I tillegg er hiv- og aidsepidemien fremdeles ikke under kontroll, og fortsetter å ta både skeive og streite liv.

En rapport fra britiske Human Dignity Trust i 2020 slo fast at det høyst sannsynlig eksisterer store mørketall i hatkriminalitetsstatistikken i Sør-Afrika. De anslo at så mye som 49 prosent av svarte skeive i landet sannsynligvis kjenner noen som har blitt myrdet på grunn av seksuell orientering eller kjønnsidentitet.

«Vi er lei av unnskyldninger»

Selv om kampen for lovfestet diskrimineringsvern fortsetter, er det usikkert om myndighetene kommer til å ta grep.

Kamva Gwana fra QueerLivesMatter mener den manglende viljen til å gjøre noe med hatkriminaliteten viser Sør-Afrikas generelle intoleranse for skeive mennesker.

«Det er en stor mangel på institusjonell innblanding fra myndighetene, når det kommer til å forebygge mot denne typen forbrytelser, mangel på representasjon og mangel på en bevissthet rundt vår virkelighet og våre behov som gruppe. Vi mener intoleransen vi har lidd under og volden mot kvinner i dette landet, ligner volden vi har måttet gjennomgå uten noen form for anerkjennelse for den vanskelige situasjonen vi lever med.» sier Gwana til Independent Online.

«De vanskelighetene skeive må leve med er et blodig avtrykk på vårt demokrati og vårt lederskap. Vi har sett en tilsynelatende endeløs rekke av konferanser, uttalelser og arbeidsgrupper, men sannheten er at det har vært lite handling. Vi er lei av tomme ord. Vi er lei av løfter. Vi er lei av unnskyldninger» skriver den skeive sør-afrikanske organisasjonen Iranti i en presseuttalelse.

Powered by Labrador CMS