Chemsex

Chemsex skiller seg fra dopbruken i klubbmiljøet da den foregår i private hjem og i en lukket sirkel av brukere.

Mest mulig gøy, minst mulig risiko

Organisasjonen Chemfriendly arbeider for å spre kunnskap om sex og rusbruk for skeive og sexarbeidere i Norge. – Rus er den del av den menneskelige erfaringen, sier styreleder Andrés Lekanger.

Publisert Sist oppdatert

– Metamfetamin blir mer og mer tilgjengelig i det skeive miljøet, forteller Andrés Lekanger, styre- leder i Chemfriendly, en medlemsorganisasjon for skeive og sexarbeidende rusbrukere, øvrige likepersoner, fagpersoner og andre allierte.

Organisasjonen Chemfriendly startet som en aktivistgruppe i 2018.

– Det første vi gjorde var å arrangere et infotainment-arrangement på Elsker i Oslo hvor vi hadde med draggruppa X-dolls. Da blandet vi drag og informasjon om tryggere rusbruk.

Han påpeker at de som startet Chemfriendly, skeive cis- og transmenn alle har et forhold til illegal rus.

Ingen i Chemfriendly har et naivt forhold til rus, og vi vet at det er risiko knyttet til chemsex.

Andrés Lekanger

– Enten fordi vi har erfaring med det selv, eller fordi vi har venner og partnere som er en del av disse miljøene. Vi kjenner alle noen som har tatt overdose eller som har havnet i psykose på grunn av rusbruk, eller som har blitt voldtatt i rusbruk. Det er noe som kan forebygges. Men da må vi sette ord på det.

Navnet Chemfriendly kan gi assosiasjoner til en feiring av rus og sex som kombinasjon.

– Navnevalget er veldig bevisst. Det var jeg som kom opp med navnet, og jeg har ikke noe filter. Vi er ikke utenforstående eksperter som skal mene mye og mangt om skeive og sexarbeidendes liv. Vi er en del av miljøene vi ønsker å nå ut til, og det signaliserer vi ved å kalle oss Chemfriendly. Jeg synes det er rart når folk som driver med skadereduksjon har problemer med navnet vårt, hvis de innerst inne mener det ikke er noe galt i å ruse seg.

Men helt uproblematisk er ikke navnet, ifølge Lekanger.

– Jeg har snakket med chemsex-deltagere som føler de blir trigget av navnet, og trigget av å gå inn på nettsiden vår for eksempel. Hvis du er skikkelig avhengig kan bare det å snakke om chemsex, rusforebygging eller å møte andre deltagere, være en trigger.

– Det er ikke noe galt i å nyte

Lekanger forteller at fra 2018 til 2022 har omfanget av chemsex økt i Norge.

– På slutten av 2019 og begynnelsen av 2020 økte henvendelsene vi får, ikke bare fra brukere, men også venner av brukere som er bekymret for bekjente. Da handler det i hovedsak om metamfetamin. Metamfetamin var tilgjengelig i Norge før det, men det blir mer og mer normalisert i det skeive miljøet, og slamming blir mer normalisert.

– Hva er slamming?

– Slamming er homobetegnelsen for injisering av dop, for eksempel metamfetamin. Å bruke begrepet slamming er en måte å distansere seg fra andre brukere, som setter sprøyter med dop. Vi er liksom ikke som de slitne heroinistene i Brugata i Oslo, som faktisk betyr at vi tråkker på andre brukere ved å distansere oss fra dem.

Lekanger jobber til daglig på Prindsen mottakssenter i Oslo, et helse- og sosialfaglig lavterskeltilbud for mennesker med rusrelaterte utfordringer i Oslo.

– Så jeg møter de som tilhører en helt annen «klasse» rusbrukere. Det er folk som kanskje ikke har et sted å bo, har ikke alltid ferdigheter som å kunne drive med small talk, og ikke har økonomisk kontroll. Utfordringer chemsex-deltagere ikke nødvendigvis sliter med. Sånn sett er chemsexdeltagere en mer ressurssterk gruppe, i utgangspunktet. Det er et problem at samfunnet kun ser den mest slitne gruppen, fordi den aller største gruppa illegale rusbrukere vet vi ingenting om, som chemsex-deltagere.

Andrés Lekanger (t.v.) er styreleder i Chemfriendly jobber til daglig på Prindsen mottakssenter i Oslo, et helse- og sosialfaglig lavterskeltilbud for mennesker med rusrelaterte utfordringer i Oslo.

– Noen vil rynke på nesa og si at de som driver med chemsex er uansvarlige mennesker?

– Det er jo folk som gjerne tar seg et glass rødvin i ny og ne. Er rusbruk i seg selv uansvarlig, spør jeg da. Rus er den del av den menneskelige erfaringen. Det å ruse seg for å slappe av, og for å ha det gøy. For chemsex-deltagere handler for eksempel gruppesex om å ha det gøy, om å leke. Det motsatte av lek er depresjon. Vi må forholde oss til at nytelse er en del av det å være menneske. Det er ikke noe galt i å nyte. Men så er jeg opptatt av at min skeive familie skal ha det bra. Mest mulig gøy, minst mulig risiko.

Stigma og straffeforfølgelse

Chemfriendly er ikke en lobbyorganisasjon for avkriminalisering og for rusreformen, men som andre organisasjoner har Chemfriendly en formening om tematikken.

– Vi ser at det største hinderet mot at en chemsex-deltager, som opplever at en annen deltager tar en overdose, ringer etter en ambulanse, er fordi de er redde for straffeforfølgelse. Vi ser også at det stigma som følger med det å si åpent at man har et rusproblem, gjør at man ikke tør å være åpen og ærlig. Derfor mener vi at det største hinderet for å drive med helsehjelp, er kriminalisering, sier Lekanger.

Han forteller at Chemfriendly har et godt samarbeid med andre organisasjoner.

– Helseutvalget, FRI Oslo og Viken og HivNorge har alltid vært gode allierte. Da Chemfriendly startet kom vi på mange måter til dekket bord. Foreningen for human narkotikapolitikk hadde på mange måter gjort grunnarbeidet før vi kom på banen. Det er grunnen til at vi fra starten kunne tilby brukerutstyr, som gjør rusbruken tryggere med tanke på infeksjoner og så videre.

– Er det ikke en falitterklæring å tilby brukerutstyr?

– Tja, kanskje hvis utgangspunktet er at dop er fælt. Det er ikke Chemfriendlys utgangspunkt. Det som er fælt er å ikke hjelpe folk som trenger hjelp. Skadeforebygging er livsnødvendig og viktig helsehjelp.

Blikk møter Lekanger på Chemfriendlys konferanse i Oslo i oktober. På Felix konferansesenter er møtesalen full. Men hvem er det som deltar?

Vi kjenner alle noen som har tatt overdose eller som har havnet i psykose på grunn av rusbruk, eller som har blitt voldtatt i rusbruk. Det er noe som kan forebygges. Men da må vi sette ord på det.

Andrés Lekanger

– Konferansen arrangeres for ansatte i rusfeltet og i rusbehandlingen. Ideen til konferansen kom etter en samtale jeg hadde med en som var redd han holdt på å bli avhengig av metamfetamin. Men han var samtidig livredd for å ta kontakt med rusbehandling, fordi han ikke kun se for seg at han kunne snakke åpent om gruppesex og fisting, hele det seksuelle aspektet knyttet til chemsex.

Lekanger forteller at det sitter langt inne å snakke om disse tingene i rusbehandling.

– Det vi har sett med våre to konferanser er at det ikke handler om uvilje. Ansatte i rusfeltet synes dette er interessant, og de ser at flere og flere av deres ruspasienter tar opp denne tematikken, også streite rusbrukere. I tillegg ser vi at helsemyndighetene også stiller krav til at seksualitet og seksuell helse skal inn i rusbehandlingen, så ting skjer. Derfor har vi disse konferansene. Vi vil knytte kontakter i behandlingsfeltet, slik at vi kan henvise de som trenger hjelp videre til rette instanser.

Skadereduksjon på apper

– Hvem er den typiske chemsex-deltageren?

– Det er det umulig å svare på. Det finnes ikke ett chemsex-miljø, men mange forskjellige miljøer. Det tar deg fem minutter på for eksempel Grindr, så får du en invitasjon til en eller annen fest.

Ifølge Lekanger er det mange koder å forholde seg til på de ulike appene hvor du kan treffe andre chemsex-deltagere.

– Det er en jungel, og det er viktig å forstå kodene slik at du ikke havner i situasjoner du helst ville unngått. Grindr og andre apper kan være feller, men også gode verktøy for skadereduksjon. Vi i Chemfriendly bruker Facebook aktivt. I tillegg bruker vi Instagram, og vi har en temagruppe på Gaysir med over tusen medlemmer. Ikke alle der er chemsex-deltagere, men det er like fullt en blodåre inn i de miljøene vi prøver å nå med informasjon.

– Er du bekymret for utviklingen og omfanget av chemsex?

– Ja ... og det er jo derfor vi holder på med det vi gjør. Det er i alle fall min motivasjon for å være styreleder i Chemfriendly. Ingen i Chemfriendly har et naivt forhold til rus, og vi vet at det er risiko knyttet til chemsex. Vi vet vi har venner og elskere som opplever kjipe ting, og noen, ikke alle, sliter med rusavhengighet. Vi vet at de fleste som sliter klarer seg, men mange har store utfordringer. Så ja, jeg er bekymret. Det er derfor vi gjør den jobben vi gjør i Chemfriendly.

– Har du råd til en som sliter med rus?

– Snakk om det! Den beste kuren mot mental uhelse, rusavhengighet og skadelig rusbruk, er å være en del av et fellesskap.

– Nå har ikke alle mennesker tilgang til et trygt fellesskap. Er da fastlegen et alternativ?

– Jeg er dessverre av den oppfatning at det beste skadereduserende rådet vi kan gi, er å være veldig påpasselig med hva man forteller offentlig helsepersonell. Spesielt hvis man er helsepersonell selv. Chemfriendly har opplevd at de som selv har forsøkt å ta ansvar for egen rusavhengighet, blir straffet av systemet.

Lekanger anbefaler å først ta en samtale med en bruker- og interesseorganisasjon, ikke kun Chemfriendly, men også foreningen Tryggere ruspolitikk og HivNorge.

– Jeg synes det er vanskelig å si dette, men faktum er at folk kan ta skade av offentlige helsetjenester. Der ligger det en utfordring.

Powered by Labrador CMS