Skeivt kulturår

Dette skjer på avkriminaliseringsdagen

21. april er det nøyaktig 50 år siden paragraf 213 ble skrotet og homoforbudet ble historie.

Publisert Sist oppdatert

Fra lov til love

FRI markerer avkriminaliseringsdagen på Eidsvolls plass utenfor Stortinget, der loven ble avskaffet for nøyaktig 50 år siden 21. april. Arrangementet starter klokken 17.00.

På talerlisten står representanter fra Skeiv Verden, Salam, Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens, Skeiv Ungdom og FRI, i tillegg til stortingspresident Masud Gharahkhani, leder i Human-Etisk forbund Christian Lomsdalen, og Halvor Moxnes, prof. emeritus fra Teologisk fakultet på UiO. Moxnes var pådriver for årets uttalelse fra bispemøtet om skaden kirken hadde påført skeive. Konferansier er Kathrine Nygård. Underholdning står Homofonien for.

Mer informasjon: Fra lov til love: 50 år uten paragraf 213

Åpning av Regnbueplassen

Nylig møtte Blikk Rina Mariann Hansen (Ap), byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, bystyremedlem Jon Reidar Øyan (Ap) og ordfører Marianne Borgen (Sv) i Spikersuppa i Oslo. De kunne da fortelle at Spikersuppa snart får nytt navn: Regnbueplassen.

21. april er den offisielle åpningsdagen for Oslos nye regnbueplass. Byråd Rina Mariann Hansen åpner plassen klokken 16.15, der det også blir fanfare ved Stabsmusikken, sang ved Trina Coleman, Streetdance ved SoulSessions og tale ved Rådet for kjønns- og seksualitetsmangfold i Oslo.

Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen, ordfører Marianne Borgen og bystyrerepresentant Jon Reidar Øyan på den nye Regnbueplassen.

Tanken er at regnbueplassen skal være et sted å minnes kampene som har vært ført, som skal føres og en plass for fest.

– Det er flere ting som er viktig med tanke på en regnbueplass. Den skal være synlig. Den skal ligge sentralt i bybildet, og den skal signalisere åpenhet og mangfold, sier Hansen til Blikk.

Vestlandet feirer 50 frie år

I Bergen inviterer FRI Vestland, Skeiv Verden Vest, Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens (PKI) og Haus of Friele til fest og protest. Den offisielle markeringen tillegg til markeringen av avkriminaliseringsjubileet skjer på Torgallmenningen fra klokken 19 til 21. I forkant av markeringen blir det til foredrag med FRI fra klokken 15 på Hulen.

Etter markeringen på Torgalmenningen arrangerer Skeiv Verden, PKI og FRI Vestland til mangfoldskafé på Hulen. Her blir det musikk, underholdning, mat og alkoholfri servering.

Kvelden avsluttes med fest og show med draggruppa Haus of Friele. Haus of Friele består av både kings og queens med et stort spenn av ulike draguttrykk. Gruppa ble startet i 2019 for å skape et kreativt dragmiljø i Bergen og fikk i 2020 Regnbuedagenes pris for Årets Ildsjel, for sitt arbeid for å synliggjøre dragkultur for et større publikum.

Mer informasjon: 50 ÅR SOM FRI!

I Stavanger inviterer FRI Rogaland til å markere jubileet for opphevingen i byparken. Markeringen varer fra klokken 17.00 til 18.30. Fra klokken 19.00 inviterer FRI Rogaland til samtale på Loftet på Tou Scene. Hvordan så kampen for friheten ut og hva kan dagens unge skeive aktivister lære av den skeive historien?

I panelet sitter skribent, poet og pensjonert lærer Jarl Wåge, historielektor, tidligere LLH Rogaland-leder og vinner av homofrydprisen 2019 Arve Andersen og æresmedlem i FRI, Turid Tafjord, som blant annet var med på å danne Homofil Bevegelse i Rogaland på starten av 80-tallet.

Mer informasjon: Da Lov ble love - 50 år uten §213 og Panelsamtale: 50 år uten §213

Nasjonalbibliotekets utstilling «Stoltheit og fordom. Skeive forteljingar frå samlinga» står fram til lørdag 23. april. 21. april markerer biblioteket avkriminaliseringsdagen sammen med Nasjonalmuseet og Skeivt arkiv.

Kriminell kjærlighet på Nasjonalbiblioteket

Med slampoet og forfatter Martine Næss Johansen som konferansier, markerer initiativtakerne bak Skeivt kulturår 2022, Nasjonalbiblioteket, Nasjonalmuseet og Skeivt arkiv, avkriminaliseringsdagen med et kveldsarrangement på Nasjonalbiblioteket. Programmet blir også strømmet på Facebook-kanalene til de tre initiativtakerne.

Slampoet og forfatter Martine Næss Johansen skal lede publikum gjennom arrangementet som åpnes av Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Dagen fylles med faglig innhold, men også kulturelle innslag fra Oslo Fagottkor og Bjarte Hjelmeland, og dansenummer med landets fremste waackere. Waacking er en dansestil som oppsto på skeive klubber i Los Angeles på 1970-tallet under diskoens glansdager.

Skeivt arkiv bidrar med foredrag om forbudet mot sex mellom personer av samme kjønn fram til slutten av 1800-tallet ved Tonje Skjoldhammer og historien om paragraf 213 ved Runar Jordåen. Etnolog og professor Tone Hellesund kommer også, for å snakke om romantiske vennskap, ulike forståelser av kjærlighet og sex mellom personer av samme kjønn og brudd på kjønnsforventninger fram til 1960-tallet.

I tillegg til foredrag inneholder programmet tre samtaler:

  • «Kampen mot § 213»: I panelet sitter Vigdis Bunkholdt, Gerd Brantenberg, Trond Indahl og Anette Trettebergstuen. Moderator er Skeivt arkivs Bjørn André Widvey.
  • «Fra syndig til syk? Ebbe Hertzberg og skeiv historie rundt år 1900»: Panelet består av Runar Jordåen og Ketil Slagstad. Samtalen er moderert av Dan Trinh. De vil diskutere samspillet mellom psykiatri, medisin, sexologi og aktivisme på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet, og hvordan disse diskusjonene formet moderne syn på kjønn og seksualitet. Terje Strømdal leser brev fra Ebbe Hertzberg.
Ifølge Skeivt arkiv, ble Ebbe Hertzbergs karriere som professor brått avbrutt da det i 1886 begynte å gå rykter om hans seksuelle forhold til unge menn fra arbeidsklassen. I et desperat (og mislykket) forsøk på å forsvare seg la han fram en psykiatrisk erklæring om at han hadde en medfødt egenskap kalt «kontrær seksualfølelse». Begrepet ble i samtiden benyttet synonymt med homoseksualitet. Hertzberg kan dermed med en viss rett sies å være den første norske «homoseksuelle» i moderne forstand.
  • «Interseksjonalitet i den skeive bevegelsen og kunstens kraft»: Siste samtale beveger seg vekk fra det historiske og vender blikket mot samtiden. Hvordan har skeive det i dag, juridisk og samfunnsmessig? Og hvordan kan kunst og kultur trekke oss i en positiv retning? I panelet sitter dansekunstner Harald Beharie, poet og aktivist Mabell Holand, PKI-representant og kunstner Joakim Eide og koordinator for skeivt kulturår ved Nasjonalmuseet Emma Damskau. Samtalen ledes av Selena Sefany fra Balansekunst.

Mer informasjon: Kriminell kjærlighet – kampen mot paragraf 213

Urframfører sang av verdenskjent tekstforfatter

Under arrangementet på Nasjonalbiblioteket blir det urpremiere på sangen «For Me», sunget av Bjarte Hjelmeland og Oslo Fagottkor. Teksten er skrevet av den irske tekstforfatteren Brendan Graham, kjent for blant annet «You Raise Me Up» og Eurovision-vinnerne «The Voice» og «Rock 'n' Roll Kids».

– Med denne teksten ønsker jeg å formidle individets kraft og styrke. Jeg ønsker at den skal være en hyllest til mangfold og anerkjennelse, uansett om vi snakker om kjønn, rase, etnisitet eller legning, sier Graham.

Melodien er komponert norske Tove Kragset, som også har arrangert, produsert og utgitt sangen.

– Da Brendan sendte meg teksten til «For me» tenkte jeg umiddelbart på alle vennene mine i Oslo fagottkor. I alle årene vi har jobbet sammen har jeg hørt så mange sterke historier, ogjeg ville tilegne sangen til dem, sier Kragset.

Bjarte Hjelmeland fremfører For me sammen med Oslo fagottkor. Han mener låten har stor relevans med de utfordringene verden står overfor:

– I denne tiden er musikk noe som kan løfte oss og binde oss sammen og en sang om å stå opp for seg selv og kjempe for sine rettigheter, det er en sang jeg gjerne vil synge! sier han.

Dragcore på Elsker

Etter programslutt på Nasjonalbiblioteket og Eidsvolls plass tar Dragcore og Elsker over hovedstadens markering. Dragcore-stjernene Linda Longlegz, Ayama Star, Erik Sjon, Tanja Mckenzie, Briar The VaudeVillain og Penetra Schön tar over Pink Panther-rommet på Elsker med pop-ups. Dj Sigaz, kjent fra de beste skeive festene i Bergen, tar over Klubben for å lage tidenes fest.

Dørene åpner klokken 18 og Dragcore tar over fra klokken 23. Arrangementet er gratis.

Mer informasjon: Dragcore & Elsker presenterer: §213 - en etterfest!

Fra Sharon Hayes film «Richerche: two» (2020).

Skeive kvinner i Stavanger

Stavanger kunstmuseum markerer avkriminaliseringen 21. april med visning av filmene «Richerche: two» (2020) av Sharon Hayes og Barbara Hammer-filmene «I was/I am» (1973) og «Sisters!» (1973). Etter visningen blir det samtale med kunstner Anette Gellein og filmskaper Tiril Skår, ledet av kunstkritiker, kunstformidler og kulturprodusent Marie Midttun Skretting.

I «Ricerche: two» har Sharon Hayes intervjuet 23 medlemmer av to kvinnelag i amerikansk fotball. I dag spiller over 4000 kvinner profesjonell amerikansk fotball i USA, fordelt på over 80 lag i 8 ligaer. Til tross for at de spiller profesjonelt, må de betale en spilleravgift, delta i innsamlingsarrangementer og kampanjer for laget. De fleste spillerne tar andre jobber i løpet av sesongen for å betale for avgifter, utstyr og reiser. «Ricerche: two» gir innblikk i spillernes lidenskapelige forhold til sporten, familie, seksualitet og kjønn, men også de økonomiske og sosiale hindrene de møter i den profesjonelle kvinnefotballen.

Barbara Jean Hammer (1933-2019) var en amerikansk filmregissør, produsent, forfatter og kinematograf. Hun var en av pionerende innen lesbisk og feministisk film og produserte nesten 100 filmer i løpet av sin 50 år lange karriere.

«I was/I am» er en av hennes tidligere filmer og følger Hammer selv, fra en feminin liten jente i kjole til en «dyke on a bike» i fullt lærantrekk. I «Sisters!» har Hammer satt sammen sjeldne opptak fra den første internasjonale kvinnedagsmarsjen i San Francisco. Hammer har selv fortalt at filmen «handler om at kvinnene tar over verden – med babyer på skuldrene! – til musikken av bandet the The Family of Woman på den andre nasjonale lesbiske konferansen som fant sted på UCLA, hvor Audre Lorde og Kate Millett snakket.»

Mer informasjon: Skeive kvinner - Filmer av Sharon Hayes og Barbara Hammer

Religionsfrihet for hvem?

Senter for tverrfaglig kjønnsforskning (STK) ved Universitetet i Oslo og Litteraturhuset markerer 21. april med samtaler om religionsfrihet og skeive rettigheter. Bør myndighetene stille andre krav til livssynsbaserte utdanningsinstitusjoner enn til trossamfunn? Hvor går grensene for hva vi bør akseptere når religiøse og seksuelle minoriteters interesser og behov er uforenlige?

I fjor sommer ferdigstilte Kunnskapsdepartementet i det stille en veileder for friskolene som fastslår at skoler som drives av et religionssamfunn, har rett til å legge religionssamfunnets syn på seksualitet og samliv til grunn for lovlig forskjellsbehandling ved ansettelser, opplyser Jorunn Økland og Line Alice Ytrehus ved STK til Blikk.

– Denne praksisen bidrar til å formidle til de over 1000 skeive barn og unge som til enhver tid er elever i friskolene at deres seksuelle orientering er feil og uakseptabel. Dette reiser flere dilemma som sjelden eller aldri har blitt offentlig belyst.

Fagseminaret på STK etterfølges av en panelsamtale om religionsfrihet, friskoler og skeive på Litteraturhuset, med representanter fra Kristne Friskolers Forbund, skeive kristne, forskere og Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Hvor/når: Senter for tverrfaglig kjønnsforskning, Universitetet i Oslo (kl. 11-16) og Litteraturhuset i Oslo, Wergelandsveien 29 (kl. 19-21)

Med informasjon: Senter for tverrfaglig kjønnsforskning og Litteraturhusets hjemmesider.

Trondheim

Fri Trøndelag, Skeiv Ungdom Trøndelag og Trondheim Pride inviterer til markering kl. 11.30 ved Ravnkloa.

Ravnkloa var i sin tid et beryktet møtested der menn møtte andre likesinnede menn. Der stod et av byens pissoarer. Et sted med en talende historie om noe som måtte holdes skjult og ute av offentlighetens øyne. Selv om mye er bedre i dag er det fortsatt slik at mange lever i skjul også i Trondheim, pissoaret i Ravnkloa er kanskje historie, men kampen er ikke vunnet. Slettingen av § 213 var en historisk milepæl, nå kan en rundt om i verden observere tilbakeslag. I mange land tvinges skeive tilbake i skapet i frykt for straff og sanksjoner.

Det blir hilsen ved ordfører Rita Ottervik.

Lenke til arrangement på Facebook https://fb.me/e/1BxREHmdS

Kl. 18:00 er det Skeiv Scene m/Kor Hen @Rosendal Kafé: Arr. Skeiv Scene og Kor Hen – konsert og åpen mikrofon og uformelt.

21. april 1972 ble paragraf 213 fjernet fra straffeloven og homofili ble avkriminalisert i Norge. Dette ønsker vi å markere, på dagen, 50 år etter ved å invitere til en kveld full av kjærlighet og fellesskap! Kor Hen kommer og holder konsert. Resten av kvelden vil scenen være åpen for opptredener av alle slag.

Som artist kan du enten melde deg på via: skeivscene@gmail.com eller opptre spontant i løpet av kvelden.»

Skeiv Scene oppstod i forbindelse med Trondheim pride 2021 og har i 2022 hatt månedlige arrangementer på ulike scener og kaféer i Trondheim.

Lenke til arrangement på Facebook https://fb.me/e/3P9lSteGz

Powered by Labrador CMS