Drag

Låner bort draglinje

Nå blir draglinjen på Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole lånt bort til Buskerud Folkehøgskole.

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole Ringsaker ble i 2021 den første folkehøgskolen i Norge til å tilby en egen draglinje.

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole Ringsaker ble etablert i 1939 og ble i 2021 den første folkehøgskolen i Norge til å tilby en egen draglinje.

På draglinja lærer elevene å skape sin egen dragpersona gjennom sminke, kostyme og hår. De jobber på og bak scenen og lærer det meste av det som skal til for å drive med drag. De får blant annet undervisning i performance, kostyme, draghistorie og -teori, showproduksjon og entreprenørskap.

Elevenes hovedlærer er Jens Martin Hartvedt Arvesen, også kjent under dragnavnet Cassie Brødskive. Hen går nå ut i ett års studiepermisjon, og draglinja lånes ut til Buskerud folkehøgskole. 

– Vi gleder oss til dette samarbeidet på tvers av folkehøgskolene. Jeg har aldri hørt om at det har blitt gjort før, så dette er spennende!» sier Ingvild Jevne, rektor ved Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole.

– Det er en ære for oss å få lov til å låne draglinjen i ett år, vi skal ta godt vare på den,» sier Melissa S. Hernandez, inspektør ved Buskerud folkehøgskole. 

Samarbeid på tvers av linjer 

Buskerud folkehøgskole har fasiliteter for performance og tverrfagligheten, med blant annet cosplay-linjen som vil gjøre dragfagets posisjon mer fleksibel i det faglige fellesskapet.

– Overbygningen til Cosplay er kjempebra. Man kan jo selvfølgelig drive med drag samtidig som man går på Cosplay, sier Katinka Steensgaard, som også har vært lærer på draglinjen, og vil være mye involvert i samarbeidet kommende skoleår.

– Dragfaget vil ta form som et valgfag som undervises ukentlig som i praksis har vært mengden ren dragundervisning på draglinjen uansett, sier Jens Martin Arvesen.

– I tillegg tilbyr skolen allerede flere timer teater i uka som valgfag der dragelevene automatisk får plass, sier Melissa S. Hernandez, inspektør ved Buskerud Folkehøgskole.

Inkluderende og populærkulturelt miljø 

På Buskerud folkehøgskole arrangerer elevene sin egen pridefeiring og parade i løpet av året. Og selv om linjen nå lånes bort fortsetter Arbeiderbevegelsen sitt arbeid for inkludering og mangfold.

– Men dette samarbeidet er likevel ikke helt uten bekymring. Draglinjen er at av «barna» våre og det er alltid spennende å overlate ansvar til andre, sier Ingvild Tollehaug Jevne på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole. 

– Likevel er dette en utrolig mulighet som er til det beste for elevene, og det er faktisk det viktigste. Her blir alt som vi har lagt inn i linjen tatt vare på. På Buskerud folkehøgskole er det svært gode fasiliteter, og i tillegg kommer elevene inn i et populærkulturelt skolemiljø. Vi ser på det som at draglinjen går et år på folkehøgskole, og det har den kanskje den også ha godt av, sier Tollehaug. 

 

Powered by Labrador CMS