Meninger

– Vi må ta mer ansvar, være tydeligere og snakke høyere

Lars Kaupang, festivalsjef for Arctic Pride, gir tilsvar på kritikk fra i fjor og peker ut veien videre.

Lars Kaupang
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et innlegg, kan du sende det hit.

Som flere fikk med seg, ble det i november 2023 utvekslet leserinnlegg mellom aktivister og daværende styre i Arctic Pride. 

Det ble lovet tilsvar og oppfølging, noe som ikke ble fulgt opp, før nå.

Arctic Pride har vært gjennom en omstrukturering i inneværende år. Nye krefter ble valgt inn i styret på generalforsamlingen.

Som organisasjon har vi gjort oss mange nye erfaringer siden i fjor, da også hvor viktig det er å ta standpunkt rundt folkemordet i Palestina, fullskalainvasjonen i Ukraina, lokal politikk og nasjonale utfordringer.

 Det er ikke til å skyve under en stol at vi som organisasjon også har opplevd voksesmerter.

 Vi ser at det har hatt påvirkning, blant annet i form av manglende engasjement i media.

Så bedre sent enn aldri vil vi her svare ut Marianne Gulli og Luca Dalen Espseths kritikk fra i fjor, i innlegget «Arctic Pride og den skeive bevegelsen svikter Palestina og vår egen historie»

Hvorfor tiet vi når folkemord pågår?

Det er en korrekt antagelse å bekrefte at det var ulike meninger og stemmer i styret i fjor, som sto i disse diskusjonene. Det skulle blitt håndtert bedre og på en annen måte, det må vi beklage for. 

En appellant ble bedt forhåndssensurert, noe som førte til en ubehagelig situasjon for begge parter. Dette skulle aldri skjedd.

Er det vanlig praksis å sensurere appeller og innlegg?

Nei, er det korte svaret. 

Vi har ingen retningslinjer eller føringer i vår organisasjon som tilsier at vi skal se taler til appellanter på forhånd. Her ble det gjort feil vurdering av daværende ledelse som ikke ville høre på de andre gode stemmene i styret.

Og om ikke, hvorfor akkurat skulle akkurat denne appellen forhånds-sensureres?

Det skulle aldri skjedd. 

Diskusjonen gikk varmt på bakrommet rundt enkeltindividers meninger og bruk av plattformen som er Arctic Pride og våre arenaer som samler folkemengder. Flere opplevde seg å ikke bli hørt, hverken med argumentasjon eller oppfordring om videre diskusjon. Det er også særdeles beklagelig.

Vi beklager

En spesiell unnskyldning må rettes Tromsø For Palestina, som opplevde sensureringen.

Vi er i dialog med organisasjonen og opplever gode diskusjoner nå om veien videre, både hva vi som skeiv organisasjon i Nord-Norge kan lære og hvordan Tromsø For Palestina kan dele sine erfaringer med oss for å kunne utvikle relasjonen ytterligere.

Det skeive organisasjonslivet har opplevd mye medgang, motgang og oppoverbakke de siste årene. Det har stormet rundt Foreningen Fri, samtidig som flere av Pridene i Norge blir kritisert enten for å være for kommersielle eller for lite synlige.

Som organisasjon har vi over lengre tid forsøkt å finne vårt fotfeste i Nord-Norge, noe vi nå føler vi er godt i gang med.

Vi er inneforstått med at vi som den største aktøren for skeive aktiviteter og møteplasser i Nord-Norge må ta mer ansvar, være tydeligere og snakke høyere. Det er en prosess festivalledelsen og styret står samlet i.

La det ikke være noen tvil:

Arctic Pride jobber for et mer mangfoldig samfunn i Barents-regionen, både lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

 

Powered by Labrador CMS