Kultur

Beharie og Lygre nominert til Kritikerprisene

De nominerte til årets kritikerpriser for teater, musikk, dans 2023–2024 er klare. Blant dem er Harald Beharie i dans, og Arne Lygre i kategorien teater.

Danserne i Harald Beharies «Underskog» ute i skogen.
Publisert

Hvert år deler Norsk kritikerlags seksjon for teater, musikk og dans ut én pris i hver av kategoriene, og i dag ble nominasjonene for 2023-2024 offentliggjort.

For andre gang er danser og koreograf Harald Beharie nominert til den prestisjefylte prisen.

Forrige gang var det for den internasjonalt anerkjente forestillingen «Batty Bwoy», mens denne gangen er det for utendørsforestillingen «Undersang», som hadde premiere i Lillomarka 30. mai i år.

I begrunnelsen finner vi blant annet et utdrag av Julie Rongved Amundsens omtale av forestillingen på Scenekunst.no:

«I siste omgang er det kroppene det handler om. Aktørenes kropper og publikums kropper og hva disse kroppene gjør og representerer. Men det handler også om hvilket potensial som finnes i kropp og bevegelse for å overmanne diskriminerende strukturer.

På denne måten blir Undersang også en emosjonell opplevelse, og når forestillingens innhold oppleves som et spark i magen, tenker jeg at det er her potensialet for forvandling ligger, det er her det ligger håp og styrke. […] Jeg vet ikke om det performative faktisk forvandler samfunnet, men denne forestillingen gir meg i hvert fall tro på kunstens potensial i verden.»

Til Blikk i forkant av premieren sa Beharie selv følgende om «Undersang»:

– I prosessen har vi brukt begrepet «queer ecology» som en strategi og fellesidé til å åpne for en større forståelse av hva som tilhører det naturlige, og hvordan heteronormative forståelser, rasisme, kolonialisme og kapitalisme har påvirket vårt syn på det naturlige.

Tidligere vinner

Arne Lygre er en av våre fremste dramatikere. Han opplevde stor suksess med stykket «Tid for glede» som gikk på Det Norske Teatret og blant annet ga ham Hedda-pris. Noe han også mottok for «I vårt sted».

I kategorien teater er Arne Lygre sammen med det kunstneriske teamet, skuespillerne og musikerne nominert for «I vårt sted», som hadde premiere 20. oktober 2023 i Kanonhallen på Løren, en underavdeling av Nationaltheatret.

Lygre har tidligere vunnet samme pris for «Tid for glede» for perioden 2020-2022.

I forbindelse med årets nominasjon har Kritikerlaget trukket frem Elin Lindbergs anmeldelse i Norsk Shakespearetidsskrift av stykket i begrunnelsen:

«Stykket er svært formsterkt. Det har enkelheten, lettheten, men samtidig dybden vi ofte finner hos Lygre. Humor finnes også. Menneskene er så skjøre og sårbare. Karakterene stråler ut at de trenger kjærlighet og omsorg, og at de samtidig har behov for å gi kjærlighet og omsorg til den andre. Men hvem er den andre?

Det smertefulle er at den andre er utskiftbar. […] Energien mellom skuespillerne blir nesten som synlige, glødende bånd. Det er vemodig vakkert. Stykket treffer samtida så godt, samtidig som det løfter fram noe grunnleggende menneskelig som alle kan kjenne seg igjen i. Tittelen på denne teksten er løst sitert fra I vårt sted. Stykket formidler klokt og berørende en bønn om omsorg og kjærlighet.»

Prisene deles ut mandag 23. september på Litteraturhuset i Oslo.

Omtale av samtlige nominerte kan du lese her.

Powered by Labrador CMS