Skeivt kulturår
Regnbuekunst på Stortinget
– Regnbuen symboliserer en frigjøringskamp for alle. Selv for de som ikke forstår at det angår dem, sier kunstner Ask Bjørlo, som nå er innlemmet i Stortingets kunstsamling.
Tekstilkunstner Ask Bjørlo (30) er innkjøpt av Stortingets innkjøpskomité. I dag ble to verk fra samlingen «Spent spekter» avduket i Vandrehallen i Stortinget. Stortingspresident Masud Gharahkhani tok imot Bjørlo og verkene.
– Regnbuen betyr mye for meg. Det er viktig å tenke mye på den ekte regnbuen som finnes i lufta, enten den vises på himmelen, i en sølepytt eller hva det nå kan være. Når man først ser regnbuen, følger den deg som en venn på en måte. Den kan finnes over alt der det er lys, sier Ask Bjørlo til Blikk.
Regnbuen i norrøn mytologi
Ask Bjørlo har en MA i materialbasert kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo, og har tidligere studert ved anerkjente tekstileskoler som Nyckelviksskolan og Handarbetets Vänners Skola i Stockholm, Kawashima Textile School i Kyoto og Textilvetenskap ved Uppsala Universitet.
At det er nettopp regnbuen Bjørlo bruker i sitt uttrykk er ikke tilfeldig. Han trekker tydelige linjer mellom regnbuen og kampen for menneskerettigheter.
– Det er flott at regnbuen har blitt et symbol for rettighetskamp. Regnbuen som frihetssymbol går langt tilbake i tid. Som for eksempel broen Bivrost, skapt av æsene og de norrøne gudene. Ifølge norrøn mytologi er Bivrost en bro mellom himmelen og jorden, men menneskene kjenner den som regnbuen, sier Bjørlo til Blikk.
– Tenk at det kan finnes slik skjønnhet som en regnbue på jord. Og det finnes ikke noe så skjønt som frihet, så regnbuen og frihet henger sammen.
Det skeive blikket
I sin kunstneriske praksis retter Bjørlo sitt fokus mot tekstile håndverkstradisjoner innen veving, broderi, strikking, blonder og tekstil skulptur. Arbeidene hans er blant annet vist i Kunsthall Oslo, Stavanger Kunstmuseum, CHART ART FAIR i København, Kunstnerforbundet i Oslo, Kunsthall Stavanger og Sandefjords kunstforening.
Våren 2021 holdt han sin første separatutstilling «Tråd varsomt» hos OSL Contemporary. I 2022 deltar Bjørlo i utstillingen «Det skeive blikket» ved KODE Bergen. Han er innkjøpt til offentlige samlinger som Stavanger Kunstmuseum, Oslo Kommune, KODE Bergen, Kistefos Museum, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Nordeas Kunstsamling.
– Anser du deg selv som en skeiv kunstner?
– Jeg er en skeiv mann, og jeg er kunstner, så det gjør meg kanskje til en skeiv kunstner? Jeg vet ikke helt hva det innebærer ... Jeg er en tekstilkunstner.
Tapetsere verden med regnbuer
Utstillingen «Spent spekter», som verkene Stortinget har kjøpt kommer fra, har et skeivt perspektiv og en politisk undertone.
– I utstillingen valgte jeg å markere Skeivt kulturår og opphevelsen av straffelovens paragraf 213, og det er min hyllest til rettighetskampen. Det at vevene står i spenn er symbolsk med tanke på at skeives kjærlighet historisk sett også har stått i spenn. Det er viktig for meg at arbeidene speiler det homopolitiske.
– I dagens debattklima har regnbuen blitt politisert. Hva tenker du om det?
– Den debatten har blitt stor de siste årene, men for meg symboliserer regnbuen noe vakkert, og jeg synes den skal finnes overalt. Den er også et symbol for at vi må ta noen store steg for å komme oss videre i verden. Hvis det innebærer at vi må tapetsere omverden med regnbuer, så er det helt greit for min del. Regnbuen symboliserer en frigjøringskamp for alle. Selv for de som ikke forstår at det angår dem. Det handler om alles kamp for frihet.
Politisk signal
Nå skal verkene «Spent spekter» henge i maktens korridorer. Det er stortingspresident Masud Gharahkhani glad for.
– Det at vi nå gir anerkjennelse til en ung kunstner som Ask Bjørlo, men også at det er en del av markeringen av det ikke lenger er ulovlig å være homofil, viser at vi i Norge tar menneskerettigheter på alvor.
Plasseringen i Vandrehallen er også viktig ifølge stortingspresidenten.
– Det er Vandrehallen folk gjerne forbinder med Stortinget. Det er her det skjer når Stortinget vises på TV hver dag, så disse verkene vil synes. Det vil sende viktige politiske signal, sier stortingspresident Masud Gharahkhani til Blikk.