Astrid Nøklebye Heiberg er død
Astrid Nøklebye Heiberg er død. Hun ble 83 år gammel. Psykiateren og Høyre-politikeren var en pådriver i kampen for å få homofili fjernet som psykiatrisk diagnose i Norge.
Astrid Nøklebye Heiberg var Norges første kvinnelige professor i psykiatri, og også første kvinnelige president i Norges Røde Kors. Hun har også vært stortingsrepresentant, statssekretær og statsråd for Høyre. «Etter lengre tid med sykdom døde Astrid i natt hjemme i sin egen seng, stille og pent», skriver familien på Facebook.
I 2013 ble hun intervjuet i Blikk om hvordan hun fra å være en «moderat homofob», endte opp som en nøkkelperson da homofili ble fjernet som psykiatrisk diagnose i Norge i 1977.
Kampsaken var å få vekk homofili som psykiatrisk diagnose.
Astrid Nøklebye Heiberg
«Homofili var ingen enkel sak den gangen, og det krevde et moralsk mot å gå imot autoritetene på slutten av 70-tallet. Særlig fordi de som var bestemmende, både var mine lærere og mine forbilder, og de var dypt uenige i det jeg sto for», fortalte Nøklebye Heiberg i Blikk-intervjuet.
«Kampsaken var å få vekk homofili som psykiatrisk diagnose. Vi hadde hatt dette opp til debatt i forkant av årsmøtet i Norsk psykiatrisk forening, og lærerne mine syntes jeg som student den gang, var på ville veier. Da det skulle opp til avgjørelse i 1978, lå jeg hjemme med isjas, men jeg hadde professor Helge Waal som medarbeider. Det var han som sendte ballen i mål, men jeg hadde lagt mye av grunnlaget før denne siste runden. Det var også viktig at en sentral person i den amerikanske psykiatriske foreningen hadde stått fram som homofil. Han hadde blitt sett på som en guru, og dette hadde rystet foreningen i grunnvollene. De avdiagnostiserte homofili i 1973.»
Møtet med Kim Friele
Hun fortalte at hennes engasjement i homosaken begynte mens hun var reservelege ved Psykiatrisk Institutt på Vinderen i Oslo.
«Alle legene skulle ha seminar for medisinstudentene ved Universitetet i Oslo. Jeg var den som kom sist, og temaet som sto igjen, var seksualitet. I psykiatrien var homofili et sentralt spørsmål, og jeg ville at seminaret om seksualitet også skulle omfatte dette. Da jeg lette etter informasjon i lærebøkene, ble jeg lite klok. De sa bare at ‘homoseksuelle kan være kvinner og menn, gamle og unge’. Jeg bestemte meg derfor for å snakke med noen homofile, men det var ikke lett. Jeg ble tipset om boka «De homofile. En studie» av Finn Carling og fikk så nummeret til Det Norske Forbundet av 1948. Deretter kom jeg i kontakt med Kim Friele. Dette ble min første konfrontasjon med egne fordommer. Jeg hadde ventet meg en aggressiv, maskulin dame, dresskledd og med puddel i bånd, men slik var det jo ikke. Da vi snakket sammen, tente hun på ideen min, og vi begynte med undervisning sammen.»
En veldig frigjøring
På spørsmål fra Blikk om hvorfor hun hvorfor hun tok du på seg å kjempe homofiles sak, så svarte hun at det var på grunn av Kim Friele og hennes engasjement.
«Jeg har stor respekt for henne, og vi omgås den dag i dag i for eksempel bursdagsselskaper. Dette arbeidet har vært en viktig og nyttig del av mitt liv, og mine barn ble tidlig oppdratt til at dette var greit.»
I slutten av intervjuet som sto på trykk i Blikks mainummer i 2013, sier Nøklebye Heiberg at hun synes utviklingen i kampen for homorettigheter har hatt en eksplosiv fart.
Barrikadene er borte.
Astrid Nøklebye Heiberg
«Politikere har latt være å skjule seg. Hele holdningen til homofili er annerledes enn før, og jeg synes det er mest tydelig ved at så mange uten bravur og trompetfanfare sier at de er homofile. Dette viser en veldig frigjøring av både dem og ikke minst av oss andre som blir kvitt fordommer. Barrikadene er borte. Det som er synd, er at noen grupper fremdeles ligger en generasjon bak oss. Men den beste behandlingen av fordommer er kunnskap, og å møte virkeligheten og menneskene i den.»
Solberg om Nøklebye Heiberg
Statsminister Erna Solberg sier at «en av dem som har gått foran, har gått bort». Solberg fremhever at Heiberg hele sitt liv kjempet mot urettferdighet: «Som ung psykiater kjempet hun for homofiles rettigheter og startet arbeidet med å fjerne homofili som diagnose. Som Stortingets eldste representant gjennom tidene kjempet hun for aktive eldre og mot aldersdiskriminering i arbeidslivet. Astrid har betydd mye for mange. Både politisk og personlig», skriver Solberg på Facebook.
Flere minneord:
-
«Jeg tilhører tre minoriteter: homofile, funksjonshemmede og trøndere»
Hans Hjellemo (1958-2023) døde av kreft på Lovisenberg 31. august.
-
Knut-Einar Eriksen 1949 - 2020
Han var Bolla. Et kjælenavn han elsket, bortsett fra Trysil-Knut til ære for sin hjembygd og gamle skihelter. Det var også i Trysil han sovnet inn 27. oktober etter lang tids sykdom.