Museum

Siste seilas for skeiv sjøfartshistorie

Søndag er siste mulighet til å se utstillingen «Skeive Sjøfolk» på Bergen Sjøfartsmuseum.

Mens Jeanette Solstad var ubåtkaptein i marinen agerte hun maksimalt maskulint for ikke å vekke mistanke.
Publisert

Utstillingen «Skeive sjøfolk» ble laget i forbindelse med Skeivt kulturår i 2022.

Den bygger på historiene til elleve menn, en kvinne og en transperson som seilte på norske laste- og passasjerskip i perioden 1950-1980. Historiene formidles hovedsakelig med film og lydklipp, men også med sitater skrevet på gulv og vegger.

I Norsk Museumstidsskrifts anmeldelse konkluderes det med at arbeidet med utstillingen, som er et nybrotsarbeid, både som forskning og utstilling.

Det sies også at utstillingen får frem skeive sjøfolks liv. Blant annet blir det synlig at sjøfolkene kunne utvikle praksiser som brøt med seksual- og kjønnsnormer på land. Skipene kunne dermed bli rom der det var mulig å leve andre liv. 

Gullet i utstillingen

Konservator og fagansvarlig Bård Gram Økland ved museet sa til Blikk da utstillingen åpnet at sjøfartsmuseene har gjort lite mangfoldsarbeid.

John Jeanette Solstad Remø er en av de få som ikke er anonyme i utstillingen «Skeive Sjøfolk» på Bergen Sjøfartsmuseum. Her fra et tidligere intervju med Blikk.

– Det har vært fokus på økonomisk historie og teknologisk historie. Den sosiale historien har kommet i bakgrunnen, sa Økland, og la til at det har vært en ytterligere taushet om skeive til sjøs.

«Skeive sjøfolk» bygger på Bergen sjørfartsmuseums egen forskning, i samarbeid med Skeivt arkiv.

De skeive sjøfolkene som er kilder i utstillingen, er med få unntak anonymisert, blant annet fordi materialet skal brukes videre i forskningssammenheng. 

– Intervjuene er gullet i utstillingen. På denne tiden, med så mye hemmelighold, handler det ikke om å stå-fram. Det handler om å komme inn i et miljø.

– Man visste gjerne hvem som var homofil, men det var ikke noe man snakket om, sa Økland, som forklarer at dette også var et resultat av det mannssamfunnet som var ombord.

Siste dag det er mulig å få omvisning på utstillingen med foredrag av Økland er onsdag 28. august. Utstillingen står frem til 1. september.

Powered by Labrador CMS