Uteliv

Skeive utesteder om nedstengingen: – Det er krevende, men vi klarer oss

Elsker i Oslo har optimismen i behold, tross full skjenkestopp og stengte dører. Fincken i Bergen er sikker på at stedet vil overleve, men er bekymret for gjestene.

Daglig leder Jim DeVillé hos utestedet Elsker i Oslo prioriterer å beholde de ansatte selv om Elsker holder helt stengt under skjenkestoppen.
Publisert Sist oppdatert

.

Restriksjoner på utelivsbransjen treffer de skeive utestedene ekstra hardt fordi gjestegrunnlaget vanligvis ikke er en del av en felles husstand eller en gruppe kollegaer som går ut for å hygge seg sammen.

Da Blikk snakket med Jim DeVillé i mars sist år, så han lys i enden av tunellen etter at Elsker hadde vaklet seg gjennom skjenkerestriksjoner og avstandskrav under første nedstenging. I mai åpnet utestedet i nye lokaler, gjestene var tilbake og hjulene rullet godt da enda hardere innskrenkninger kom like før jul.

.

Vanskelig å planlegge

– Hvordan går det denne gangen?

– Vi holder Elsker helt stengt, men har ingen ansatte i permisjon, sier daglig leder DeVillé.

– Vi får lite informasjon å forholde oss til, men vi satser på å beholde de ansatte i jobb.

­– Er du fornøyd med kompensasjonsordningene fra myndighetene?

– Vi er ikke fornøyd, men vi gjør det beste ut av det som er. Det som er vanskelig, er å forholde seg til stadig nye vurderinger, det kommer få klare beskjeder, det som blir sagt om situasjonen én dag, blir gjerne motsagt den neste.

Under forrige nedstegning brant utestedene inne med varelager de ikke fikk omsatt. På Elsker gikk halvannen tusen liter øl ned i sluket.

.

Nye lokaler trakk mange gjester

Elsker flyttet i høst fra de gamle lokalene i Kristian IV gate 9 og over gaten og inn i Kristian IV gate 12. Klubben fikk holde åpent drøye seks måneder før smittevernhensyn stengte dørene igjen.

Jim DeVillé, daglig leder hos utestedet Elsker i Oslo har optimismen i behold, tross full skjenkestopp og stengte dører.

– Hvordan tok folk imot den nye versjonen av Elsker?

– Utrolig godt! Det var masse folk og kjempegode tider.

Det var et fint halvår. Elsker har de beste gjestene man kan ønske seg. Så vi gleder oss til dette er over. Vi ser lyst på framtida for Elsker når dette en dag er ferdig.

.

Fincken vil klare seg

Eier og driver Steinar Aagesen er sikker på at Fincken, Bergens skeive utested gjennom drøye 30 år, vil overleve også denne krevende perioden.

Han er mer bekymret for gjestene sine, som mister et viktig treffsted så lenge Finken er stengt.

­– Vi taper penger på nedstengingen, men sliter ikke økonomisk, sier han.

– Det er gode støtteordninger slik at vi har til faste utgifter og får sørget for at de ansatte får sitt. Og så har vi litt på bok, for å si det slik. Økonomien har jeg stålkontroll på, konstaterer Aagesen, som likevel valgte å stenge Fincken helt da skjenkestoppen kom.

.

Fincken har lenge vært en av de viktigste møteplassene for byens lhbt+personer. (Arkivfoto)

.

Gjestene må trives

­– Vi har forpliktelser ovenfor gjestene våre og de synes jeg ikke vi kan oppfylle. Erfaring fra forrige nedstenging viste oss at det å ha åpent fredag og lørdag med enmetersregel og stengt dansegulv i annen etasje bare medførte irritasjon.

– Gjestene på Fincken kommer ikke for å sitte med en meters avstand, og gnissingen mellom ansatte som måtte passe på avstandsregelen og gjestene som utover kvelden ville snakke med hverandre over bordene, skapte en dårlig stemning.

Ferske tall fra Bergen viser at bare to prosent av smitten har skjedd på utestedene i byen.

Steinar Aagesen synes likevel det er riktig at Fincken er helt nedstengt i denne omgang.

– Herre min gud! Jeg så en video fra september da vi åpnet andre etasje igjen slik at gjestene kunne danse. Det var pakket, folk hoiet og jublet, hele gulvet var stappa fullt. Da tenker jeg at utelivskvelder nok er litt mer smittefalig enn å gå på kino, så jeg har forståelse for den biten, sier han som en kommentar til andre utelivsaktørers irritasjon over at eksempelvis kinoer kan drive nesten som vanlig.

At de skeive utestedene er sterkt savnet vitner gjenåpningen av dansegulvet på Fincken om.

– Omsetningen vår da vi åpnet andre etasje slo rekordene fra kvelder med Eurovision Song Contest og Halloween-feiring, forteller Aagesen, som gleder seg til Fincken igjen kan gi gjestene den livsbejaende opplevelsen han synes de fortjener.

– Om man ikke får sosialisere og snakke og danse med hverandre, så er det jo ikke videre vits i å gå på et skeivt utested, konkluderer Steinar Aagesen.

Powered by Labrador CMS