Film
Tre priser til «Sex» under Berlinalen
– Jeg syns jo det er litt ekstra fint at en økumenisk jury velger å gi pris til en film som handler om seksualitet, sier regissør Dag Johan Haugerud til Blikk.
Dag Johan Haugeruds første film i triologien «Sex, Drømmer og Kjærlighet» ble sist uke vist i Panorama-programmet under Berlinalen - filmfestivalen i Berlin.
Filmen «Sex» reiser hjem fra festivalen med hele tre priser i bagasjen. «Sex», fikk både Arthouse-prisen og den økumeniske prisen.
Til Blikk sier Haugerud etter utdelingen at det er alltid hyggelig å få en pris.
– Det ligger jo en anerkjennelse i det. Sånn sett betyr alle prisene like mye.
– Men jeg syns jo det er litt ekstra fint at en økumenisk jury velger å gi pris til en film som handler om seksualitet, sier Haugerud.
Bransjenettstedet Rushprint fremhever at Haugerud og produksjonselskapet Motlys vil få drahjelp til videre festivaldeltakelse, kinodistribusjon og markedsføring takket være European Cinemas Label Award.
Juryen skrev blant annet at «Sex» er: «frisk, original og fremfor alt veldig morsom… Det er en snakkesalig film, men vi føler sterkt at de åpne og ærlige samtalene om forhold vil glede publikum rundt om i Europa. Oppmerksomheten vår ble fanget fra første scene. For en glede å se håndgripelige bevis på at menn kan snakke fritt om følelsene sine!»
Kategorisering
I «Sex» møter vi to feiere (Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise) som overrasker hverandre under lunsjen en dag. Den ene forteller at han takket ja til å ha sex med en annen mann, men stiller seg etterpå uforstående til at kona mener at han har vært utro. Den andre feiern bekymrer seg over en livaktig drøm der David Bowie ser på ham som en kvinne.
– Å snakke om skeive filmer, eller bøker speiler samfunnets behov for å kategorisere og forenkle. «Sex» handler om et behov for å unnslippe dette, sa regissøren til Blikk i et større intervju i magasinet.
Dette gjelder samtlige filmer i trilogien. Haugerud fortalte Blikk at en fellesnevner for filmene er at de utfordrer forestillingene, eller idealet, om at det skal være sammenheng mellom sex og kjærlighet.
– Det kan være det, men det må ikke. Jeg skriver jo fra et sideblikk. Sånn sett er det skeiv film. Det er et privilegium å ha det blikket, så jeg må bruke det til mer enn å bare beskrive hvordan det er å være homofil. Jeg tror jo at nettopp dette sideblikket kan tilby noe som kan være interessant for alle.
«Sex» har etter Berlin-visningen fått god omtale i internasjonal presse. Hollywood reporter sammenlikner filmen med hva Joakim Triers «Verdens verste menneske gjorde for den romantiske komedien. Her hjemme har både NRK og Dagsavisen kastet femmer på terningen.
Filmen har norsk premiere fredag 1. mars.