Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV).

Kim Frieles byste fikk nytt og permanent hjem i Bjørvika i dag

Omar Samy Gamal (SV), byråd for kultur, idrett og frivillighet, var til stede på Deichman i Bjørvika i dag for å overvære bystens endelige plassering i det nye hovedbiblioteket.

Publisert

Bysten av Kim Friele, laget av den anerkjente norske billedhuggeren Nina Sundbye, er nå trygt plassert inne i Deichman bibliotek i Bjørvika.

Den ble i dag montert i avdeling for samfunnsfag, rett ved rulletrappen, som et synlig blikkfang for alle som trer inn i etasjen.

Kim ble trillet inn i etasjen av to staute karer. Det måtte mye kraft til for å montere den 300 kilo tunge rettighetsforkjemperen.

– Kim utfordret oss

Omar Samy Gamal (SV), byråd for kultur, idrett og frivillighet, var til stede i hovedbiblioteket for å overvære avdukingen og bystens plassering i det nye hovedbiblioteket.

Gamal mener samfunnsfagsavdelingen er en perfekt plassering for den skeive rettighetsforkjemperen.

– Det er helt riktig og nødvendig at hun står her og ikke på, for eksempel, en egen skeiv avdeling, ser byråden til Blikk.

– Kim Friele er en del av vårt samfunn. Vi er et fellesskap. Vi har stemmer og aktører som alltid vil være kritiske til demokrati og rettigheter, likevel har mennesker som Kim kjempet, og gitt oss tro på det samfunnet vi lever i, sier Gamal.

Omar Samy Gamal (SV), byråd for kultur, idrett og frivillighet, var tydelig fornøyd med bystens endelige plassering.

Håper folk finner styrke i Kim

Byråden ser utover leseplassene. Folk sitter spredt med hver sin pc eller bok.

– Jeg syns jo det er ekstra fint at hun får en så synlig plass. Her kan man sitte og se bort på henne, finne støtte og styrke i henne. Kanskje må noen søke opp hvem hun er, og en gang i framtiden søker de kanskje opp hvem hun var, sier Gamal.

– Jeg tror at folk føler seg velkomne med Kim stående her. Hun er ikke bortgjemt i et hjørne, men står midt i femteetasje, hvor folk går rundt eller jobber. Jeg håper og tror at Kim setter pris på det.

– Er det noen andre du gjerne skulle sett på sokkel?

– Man kunne jo ha fylt hele biblioteket med byster! Det er mange som har kjempet for det samfunnet vi har i dag, både som har gått bort og som fortsatt lever. Men jeg syns det er fint at det er akkurat Kim som står her. Kim utfordret oss, og det at hun får stå her sier noe om hvor langt samfunnet har kommet, selv om vi fortsatt har en lang vei å gå.

På bystens sokkel er det påmontert en gullplakett, med takk til de «gode giverne» LO, Oslo kommune, Inger Myhre Hansen, LLH (nå FRI), Blikk, Dagbladet og 45 ode venner. Navnene til initiativtakerne av statuen, Terje Baskerud og Gunnar Steen, er også inngravert i plaketten.

Bystens reise

Bysten ble for første gang avduket under Europride i 2005, på Rådhusplassen i Oslo. Friele selv var den gang tydelig rørt over både bysten og den høytidelige avdukingen.

– Jeg er ikke falsk beskjeden. Til tross for mange uenigheter og endeløse diskusjoner, må noen være glade i meg, sa Friele den gangen.

Det ble først søkt om plass til bysten utenfor vigselsrommet i Oslo tinghus og i Rådhuset, men begge søknader ble avvist. Til slutt ble det bestemt at den skulle stå på Deichmans hovedbibliotek, da dette befant seg på Hammersborg. Den gang var det allerede klart at bysten skulle bli med biblioteket videre da det skulle flytte til Bjørvika, der det befinner seg i dag.

Bysten av Kim Friele er en del av Oslo Kommunes kunstsamling, som består av om lag 18 000 kunstverk. Hensikten med samlingen er å plassere kunst ute og inne der folk ferdes og bor, i kommunens mange bygg og byens offentlige rom.

Powered by Labrador CMS