Meninger

«Fjern karantenereglene for blodgivning»

«I snart ett år har Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vurdert om det skal bli enklere for menn som har sex med menn å gi blod», skriver tekstforfatter Carl Fredrik Schou Straumsheim.

Publisert

Fristen for oppdraget var 1. april. Nå ligger saken til behandling hos Helse- og omsorgsdepartementet.

Mon tro om departementet vil kunngjøre de nye reglene i juni, som en slags gave til det skeive miljøet i anledning Pride.

Det er ikke klart hva de nye reglene blir. Hvis Norge legger seg på samme linje som Sverige og Danmark, hvor menn som har sex med menn fortsatt må vente i månedsvis før de kan gi blod, vil det være lite å feire. De utdaterte karantenereglene bør fjernes.

Fra utestengelse til karantene

På grunn av aids-krisen på 80- og 90-tallet, var menn som har sex med menn i lang tid permanent utestengt fra å gi blod. I 2017 ble forbudet erstattet med karantene: i dag må menn som har hatt seksuell kontakt med menn vente 12 måneder før de kan gi blod — selv om de er monogame, går på hivforebyggende medisiner og alltid bruker kondom.

Dagens regelverk gjenspeiler ikke arbeidet som har blitt gjort i løpet av de siste 40 årene for å beskytte blodgivere, mottakere og donorblod. Når man gir blod, settes det i karantene mens det testes for bl.a. hiv og hepatitt B og C. Først når testresultatene er klare, frigis blodet til bruk.

Disse rutinene har medført at risikoen for å bli smittet av hiv ved blodoverføring «praktisk talt er eliminert i Norge», ifølge Folkehelseinstituttet.

Ikke nok med det. Mange menn med høy risiko for å bli smittet av hiv, tester seg mer enn noen gang. Går man på den hivforebyggende medisinen PrEP, testes man hver tredje måned.

Tanken på å bli smittet av en uhelbredelig sykdom når man trenger en livreddende blodoverføring, er et marerittscenario. Men i motsetning til land som f.eks. Storbritannia, har vi aldri opplevd en slik smittebølge her til lands. Faktisk har bare én person blitt smittet av hiv via blodoverføring i Norge siden 1985.

For å sette tallet i perspektiv: bare mellom 2004 og 2013, fikk 92 personer livstruende komplikasjoner som følge av en blodoverføring. Ti av dem døde.

Faglige anbefalinger og sunn fornuft

Norge mangler 30.000 blodgivere. Menn som har sex med menn utgjør en brøkdel av den norske befolkningen, og det å fjerne karantenereglene for denne gruppen, vil ikke i seg selv løse problemet. Men det ville hjulpet.

Dessuten ville det sende en symbolsk viktig melding om at det norske helse­vesenet lar seg styre av fakta, ikke et gufs fra 80-tallets aids-panikk og fordommer om at homofilt blod er sykdomsbefengt eller «skittent».

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol har sagt at det nye regelverket for blodgivning skal være basert på «faglige anbefalinger og sunn fornuft». En litt kortere karantene for menn som har sex med menn, oppfyller ikke disse kravene.

Men like regler for blodgivning, uansett hvem du elsker? Det hadde vært noe å feire.

Powered by Labrador CMS