Meninger

– Still krav til Bulgaria

Åpne Høyre og Arbeiderpartiets Homonettverk går sammen om å kreve at Norge er tydelige overfor Bulgaria, og om nødvendig holder EØS-midler tilbake, dersom lovendringene settes ut i live.

Jon Reidar Øyan (t.v) og Helge Ytterøy L’orange.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentenes regning. Hvis du ønsker å sende et innlegg, kan du sende det hit.

Tidligere i august vedtok parlamentet i Bulgaria med stor majoritet endringer i utdanningslovverket som forbyr all omtale og promotering, det de kaller propaganda, for LHBT+livsstil ved alle utdanningsinstitusjoner.

Lovendringene er senere sanksjonert av presidenten

Dette følger et kjent mønster fra vi sett i andre land – ikke minst i Russland og Ungarn. Bulgaria er et EU-medlem, og vi må forvente at EU tar nødvendige skritt for å stanse lovendringene.

Men også Norge må håndtere dette på en tydelig måte. Norge bidrar med viktige utviklingsmidler gjennom EØS-avtalen. Både overfor Polen og Ungarn har vi vært tydelige, og holdt midler tilbake når vi ser grunnleggende menneskerettigheter for LHBT+personer og andre minoriteter blir satt til side. Nå må vi gjøre det samme overfor Bulgaria.

Den nye bulgarske lovgivningen innebærer forbud mot «propaganda eller på noen måte fremme, direkte eller indirekte, idéer og synspunkter i utdanningssystemet som er relatert til ikke-tradisjonell seksuell legning og/eller annen kjønnsidentitet enn den biologiske.»

I praksis innebærer det et forbud mot bare å nevne at det eksisterer LHBT+personer, eller å fortelle om hvordan man selv lever. Det forsterker diskrimineringen av LHBT+personer, ikke minst unge LHBT+personer. Å usynlig gjøre en minoritet i samfunnet på denne måten er uakseptabelt.

Den drivende kraften bak de nye lovendringene i Bulgaria er en ekstremt og svært pro-russisk parti som har hentet sin inspirasjon fra Kreml. Det er derfor svært alvorlig for de andre partiene i Bulgaria fra høyre til venstre som gav sin nesten enstemmige støtte til lovendringene.

Mønsteret er dessverre kjent, som nevnt fra Ungarn, og også i Slovakia ser vi de samme tildragningene. I tillegg er lignende lover vedtatt i Georgia og sterke krefter i Serbia jobber for det samme.

Det vi ser er klare brudd på Europakonvensjoner EU og demokratiske europeiske land legger til grunn for mellom-menneskelige relasjoner. Det er derfor helt nødvendig at det reageres kraftig.

Den politiske oppslutningen om slike lovendringer i både Bulgaria og Slovakia kommer fra både høyre og venstre, så når dette skjer så er det ikke tiden for å peke finger eller ta politiske poeng. Det er å samle oss bak våre felles grunnleggende europeiske verdier.

Vi må forvente at EU iverksetter nødvendige sanksjoner og melder landet til EU-domstolen.

Samtidig er det helt nødvendig at Norge bruker de verktøy vi har både diplomatisk og gjennom EØS-midler slik at bulgarske politikere snur og vender tilbake til vårt grunnleggende europeiske verdigrunnlag.

Vi krever at Norge viderefører samme krav til tildelinger av fremtidige midler, både tildeling til ikke-statlige organisasjoner og krav om ikke-diskriminering til mottagere i Bulgaria, slik vi tidligere har gjort for EØS-midler til Polen og Ungarn. Det er spesielt viktig å være tydelig på det når det nå forhandles om nye EØS-midler til Bulgaria og om nødvendig til Slovakia.

Powered by Labrador CMS