Pride

Bygdapride tross motstand

Tyveri av regnbueflagg stopper ikke åpningen av Bygdapride i Hardanger.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag hang Bygdapride opp 174 regnbueflagg langs veien mellom Øystese og Norheimsund for å markere starten på årets festival. Søndag var de fleste flaggene borte.

Festivalsjef Dany Devero, som selv er født og oppvokst i Hardanger, synes det er trist at noen velger å stjele regnbueflagg.

– Men det synliggjør holdningene som fremdeles lever i bygdenorge, sier Devero til Blikk.

Brant regnbueflagg

Bygdapride gikk av stabelen for første gang i september 2021. Da ble også festivalen utsatt for hærverk. Knapt en uke før den store paradedagen, våknet innbyggerne i Øystese til et dystert syn: Et av bygdas prideflagg ble funnet ved elvebredden, skittent, forbrent og sammenkrøllet.

I forkant av pridedagen måtte de i tillegg til flaggbrenning hanskes med protester og kritiske leserbrev i lokalavisa. Den kristenkonservative organisasjonen Stiftelsen MorFarBarn fikk også trykket en helsides protest-annonse i Bergens Tidene, med sterk kritikk av foreningen FRI.

Lørdag 21. mai så veien mellom Øystese og Norheimsund slik ut. Søndag 22. mai var de fleste regnbueflaggene stjålet.
Lørdag 21. mai så veien mellom Øystese og Norheimsund slik ut. Søndag 22. mai var de fleste regnbueflaggene stjålet.

Bygdefolket til unnsetning

Da paradedagen endelig kom så ikke kritikken ut til å legge noen demper på stemningen. Ifølge Hordaland Folkeblads grovopptelling, møtte hele 300 mennesker opp i sol og frisk motvind.

Kritikerne prestert å gjøre det motsatte av hva de ønsket: Innbyggerne i Øystese møtte opp i prideparaden i solidaritet. Bygdapride på sin side, stilte med appeller, taler og dragshow.

Sånn ser det ut til å gå også i år.
– Det er fortsatt god stemning og vi gleder oss stort til åpning i dag med PrideArt og kurator Tove Mari Odderdal i Galleri Skarpeteigen i Øystese, sier Devero.

Dany Devero.
Dany Devero.

Lokalsamfunnet stiller opp og heier på festivalen ifølge festivalsjefen.
– Alle barne- og ungdomskolene i kommunen flagger med regnbueflagg gjennom hele uka. Drivkraften min er at jeg ser behovet for synliggjøring og et mer tolerant bygdesamfunn, sier Devero.

Sapfonia til Bygdapride

Etter åpningen av Bygdapride på Galleri Skarpeteigen mandag 23. mai, blir det filmvisning tirsdag 24. mai. Annie Sprinkles film «Water makes us wet» vises på Kvam kino i Norheimsund.

Onsdag 25. mai blir det arrangement ved Skeiv Verden Vest, debatter og performances i Norheimsund.

Torsdag 26. mai blir det blant annet pool party på Hardangerbadet i Øystese.

Fredag 27. mai byr på Pride Park, båtturer og bryggedans. Det lesbiske koret Sapfonia har konsert i Øysteseparken, mens i Norheimsund blir det musikk, quiz og drag.

På den store paradedagen lørdag 28. mai i Øystese, blir det underholdning med Heidi Marie Vestrheim, Stamphone, Sapfonia, Eli Gauden, Klaus J., dj Eian og paradeshow.

Info og fullstendig program: Bygdapride på Facebook

Powered by Labrador CMS