Pride

Frida Maridas kjærlighetsrevolusjon

«Det blir ingen revolusjon uten kjærlighet» sies det om showet til Hani Assaf, bedre kjent som Frida Marida. 24. juni går Frida Marida på scenen på Cosmopolite i Oslo med showet The ReLOVution.

– Det er rart, det jeg skammet meg mest over før, er det jeg nå er stoltest over, sier Hani Assaf, bedre kjent som dragartisten Frida Marida.
Publisert

Frida betyr «spesiell» og Marida betyr «syk» på arabisk, og er alteregoet som reddet libaneseren Hani Assaf fra depresjon, identitetsproblematikk, selvhat og kroppspress.

– Hun ble født ut av smerte. Jeg pleier å kalle henne min superhelt, for hun reddet meg virkelig, sier Hani Assaf.

Libanon, 1998:

Hani Assaf er 13 år, og har gjemt seg inne på badet. Han smører forsiktige lag av søsterens røde leppestift på munnen, og bruker et tynt papir for å få bort fargen som har smittet over på fortennene. Selv med mange års øvelse, er det like vanskelig å få til den riktige formen rundt amorbuen. Så knytter han fast de florlette gardinene som for anledningen fungerer som skjørt, og snurrer rundt mens han ser seg i speilet. Aldri har han følt seg bedre.

Blikket og setningen som kommer ut av moras munn da hun noen år senere ser Hani i dameklær på en talentkonkurranse i kirken, kommer han aldri til å glemme.

«Dette er siste gang jeg ser deg i dameklær».

En daglig kamp med å skjule de feminine sidene sine, trakk Hani inn i en dyp depresjon. Denne spiralen har han slitt med mesteparten av livet. Inntil for tre år siden.

– Frida reddet meg, fortalte Hani i et intervju med Blikk i fjor.

Får styrke av Frida

De store kontrastene mellom Hani og Frida er et gjentakende mønster i Hanis liv. Han forteller at han også har internalisert homofobi til tross for at han selv er homofil.

– Det var det jeg hadde lært i hele oppveksten min. Jeg skjønte at jeg måtte hate meg selv for å få kjærligheten fra familien min. Så da gjorde jeg det. Ikke misforstå, jeg elsker familien min. Det hadde vært lettere om jeg hadde hatet dem, for da kunne jeg ha forlatt dem og gjort hva jeg ville uten å tenke på følelsene deres, eller frykten for samfunnet rundt.

– Når du er Frida eller Hani, føles en av dem som en rolle? Hvem av dem er du?

– Jeg vet ikke … Spørsmålet ligger alltid der, og det har tatt meg mye tid å falle til ro med den jeg er. Selv om jeg fremdeles lider av internalisert homofobi, er det ingenting sammenlignet med styrken Frida gir meg.

Hani Assaf.

Ti språk, åtte musikere og fem dansere

I The ReLOVution synger dragartisten på arabisk, fransk, engelsk og enda flere språk i en vestlig stil med en midt-østensk vri. På grunn av dette har Frida Marida blitt et symbol for minoriteter i Norge. Sangnumrene inviterer til diskusjon med publikum, og salen blir presentert med temaer og spørsmål som de må ta stilling til.

Frida Marida er en stemme for minoritetene i drag-miljøet, og en sterk representant når 50 år med frihet for skeive skal feires i Norge.

The ReLOVution bruker revolusjonssanger som en referanse for å vise hvordan fremtiden kan bli hvis vi handler nå. Showet handler også i stor grad om kampene i lhbtq+-bevegelsen som ennå ikke er vunnet. Målet med forestillingen er å vekke publikum. Frida Marida ønsker at vi alle skal gripe vårt ansvar for hvordan vi kan utøve menneskerettigheter.

The ReLOVution er Frida Maridas tale til fremtiden, med et show fremført på ti språk, med åtte musikere og fem dansere.

The ReLOVution, fredag 24. juni kl. 18 og kl. 21, Cosmopolite, Vogts gate 64, Oslo. Info og billetter: cosmopolite.no

Powered by Labrador CMS