Film

«Sex» nominert til Nordisk råds filmpris 

Med nominasjonen for «Sex», kan Dag Johan Haugerud vinne den prestisjetunge prisen for andre gang. I 2020 vant han for «Barn». 

Jan Gunnar Røise og Thorbjørn Harr spiller hovedrollene i Dag Johan Haugeruds «Sex».
Publisert Sist oppdatert

Nordisk Film & TV annonserer i dag årets nominerte til Nordisk Råds filmpris 2024 under Den norske filmfestivalen i Haugesund. 

Prisene deles likt mellom filmens manusforfatter, regissør og produsent, noe som betyr at de norske nominerte er manusforfatter og regissør Dag Johan Haugerud og produsentene Yngve Sæther og Hege Hauff Hvattum i Motlys.

Kan vinne for andre gang

Dette er tredje gang den anerkjente, norske filmskaperen nomineres til Nordisk Råds filmpris, etter filmene Som du ser meg (2012) og Barn (2019). 

Sistnevnte vant Haugerud filmprisen for i 2020, sammen med produsent Yngve Sæther som selv har hele fem tidligere nominasjoner fra den tungtveiende filmprisen i ryggen.

I år er fire fiksjonsfilmer og to dokumentarfilmer nominert, med én kandidat fra hvert av de nordiske landene. 

Filmene har bemerket seg på den internasjonale festivalscenen det siste året, og «Sex» konkurrerer blant annet mot finske Aki Kaurismäkis «Høstgule blader».

Juryen: – Om maskulinitet og seksualitet

Den norske juryen består av Inger Merete Hobbelstad, Emilio Sanhueza og Anne Gjelsvik som sier følgende i sin begrunnelse:

«Med Sex har regissør og manusforfatter Dag Johan Haugerud skapt en sofistikert og underholdende film om maskulinitet og seksualitet. To kolleger deler merkelige erfaringer med hverandre. 

Begge blir utfordret på hvem de er som menn og fedre. Filmskaperen behandler deres forsøk på å finne ut av det hele med empati, originale dramaturgiske valg og en sikker estetikk som bekrefter Haugeruds posisjon som en av Norges mest spennende filmskapere. 

Den rike og morsomme dialogen styrkes ytterligere av et visuelt språk som nærmest ser ut til å kommentere handlingen. 

Haugerud får kyndig hjelp av hovedrolleinnehaverne Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise, som begge leverer helstøpte prestasjoner. Det samme gjelder fotograf Cecilie Semec, som stadig finner spennende bredformatkomposisjoner og nye bilder av dagens Oslo uten å forstyrre Haugeruds rike manus. 

Sammen med klipper Jens Christian Fodstad utvikler de et filmatisk, underholdende og interessant portrett av to troverdige nordiske menn som gjennomgår sannsynlige menneskelige prøvelser.»

10 Amanda-nominasjoner

«Sex» hadde verdenspremiere i Berlin, og Norgespremiere i mars tidligere i år. 

Den høstet hele tre prise under Berlinalen, og Haugerud sa til Blikk etter prisdrysset at det alltid er hyggelig med den anerkjennelsen som ligger i en pris. 

Men han syntes det var litt «ekstra fint at en økumenisk jury velger å gi pris til en film som handler om seksualitet.»

Filmen er årets mest nominerte film under Den norske filmfestivalen i Haugesund, med hele 10 nominasjoner – blant annet i kategoriene beste regi, filmmanus og skuespiller i hovedrolle.

«Sex» er første del av Dag Johan Haugeruds trilogi, «SEX DRØMMER KJÆRLIGHE/», og både «Drømmer» og «Kjærlighet» skal etter planen komme på norske kinoer i høst.

Mer om samtlige nominerte kan du lese her. 

Powered by Labrador CMS