Film og scenekunst

– Kan gi et bredere innblikk i historien til skeive i kirka

Dokumentarfilmen og danseforestillingen «Rapture» skal turnere i landets kirker.

«Når man er redd for å bli avvist, er det mye bekreftelse som skal til for at man skal kjenne på en trygghet», sier Petter Normann Dille, prest i Ullern menighetskirke, i dokumentarfilmen «Rapture».

.

Prosjektet «Rapture» består både av en danseforestilling og en dokumentarfilm.

I dokumentarfilmen møter vi skeive kristne og får høre deres personlige historier om tro og kjærlighet. Danseforestillingen tar opp hvordan konservative kristne holdninger har påtvunget skeive mennesker skam. I sentrum av forestillingen står en kjærlighetshistorie mellom to kvinner.

«Rapture» legger nå ut på Norgesturné. Prosjektet har fått 90 000 kroner av Kulturrådet og skal foreløpig vises i tre kirker på Østlandet i juni.

.

– Et mer nyansert bilde

Petter Normann Dille, prest i Ullern menighetskirke, er en av personene som dukker opp i dokumentaren.

– Jeg sa ja til å være med i dokumentaren fordi jeg synes det er viktig å fram det kristne perspektivet i den skeive kampen. Det å være skeiv i kirken kan være krevende, vondt og vanskelig, men det kan også være veldig fint. Det ser også annerledes ut å være skeiv og troende i dag, enn det gjorde for noen tiår siden, sier Dille til Blikk.

.

Jeg har brukt veldig mange år av livet mitt på å si at det er helt greit at heterofile synes at jeg ikke er et fullverdig menneske. Det er overgrepsspråk. Og det er et kjempeproblem for mitt selvbilde den dag i dag.

Petter Normann Dille i dokumentarfilmen «Rapture»

.

Både dokumentaren og forestillingen skal vises i Ullern menighetskirke under Oslo Pride i juni.

– Den siste tiden har flere etterspurt en unnskyldning fra Den norske kirke for behandlingen av skeive. Hva tenker du om dette?

– Jeg tenker at en unnskyldning fra kirken er en lang prosess. Man kan ikke bare si unnskyld og gå videre. Det krever forsoning, og at vi spør oss hvor vi er nå og hva som har skjedd. Sånn sett er dokumentaren og forestillingen viktig, fordi den kan gi et bredere innblikk i historien til skeive i kirka.

.

Kjærlighet – uansett kjønn

I tillegg til å vises i Ullern menighetskirke, skal «Rapture» i juni også vises i Holmestrand kirke og Vår Frue kirke i Trondheim. I Holmestrand er flere skoleklasser invitert som publikummere.

– Med dokumentaren ønsker vi også kunnskapsformidling. Og vi håper vi kan fylle kirkene med ungdommer som kommer og ser, sier regissør og koreograf Ann-Terese Aasen til Vårt Land.

Til Vårt Land forteller Aasen også at tittelen «Rapture» er hentet fra en diktsamling med samme navn av den britiske poeten Carol Ann Duffy.

– Da jeg leste boka, tok jeg for gitt at den var en kjærlighetsfortelling mellom en kvinne og en mann, for historien var så gjenkjennelig for meg. Så gjorde jeg research, og fant ut at det handlet om to kvinner. Tenk så vakkert det er, at kjærligheten og forelskelsesfølelsen er akkurat den samme uansett kjønn.

.

Powered by Labrador CMS