Scene

Skeiv bygdefest på Riksscenen

Dansere fra norske Kartellet og østeriske Simon Mayer Company/Art in Motion utforsker bygdefestens stereotypier i forestillingen «Village Party» på Riksscenen i Oslo torsdag. 

Forestillingen «Village Party»skapt til Bodø2024, og skal i tillegg til Riksscenen også vises på Tartu2024 og Salzkammergut2024.
Publisert Sist oppdatert

Dansegruppen Kartellet har siden 2012 skapt sin særegne symbiose av sosial dans og scenekunst preget av fysisk samarbeid mellom menn og en sterk interaksjon med publikum.

Nærhet, deltakelse og lek går som en rød tråd gjennom det prisbelønte kompaniets kunstneriske arbeid, som alltid foregår på folkemusikkens og folkedansens premisser. 

Å danse staur

Sist vi stiftet kjennskap til Kartellet var i med konsertforestillingen «Rækved» i mai i år, hvor Kartellet og Arktisk Filharmoni møtte publikum med 23 strykere og fem mannlige dansere i Tromsø.

Koreograf, danser og grunnlegger av dansekompaniet Kartellet, Sigurd Johan Heide, fortalte den gang til Blikk at dansematerialet er arkaisk kjønnet folkedans fra Nord-Kalotten, men også med nye brudd som kommer til å overraske.

– I Lofoten, og andre steder i Nord-Norge har det vært vanlig med dans med samme kjønn, altså det «å danse staur». Dette er noe som Kartellet har bygd videre på i sine forestillinger, og vi opplever at det åpner for nye perspektiv og tolkninger når to menn danser sammen, sa Heide.

Integrerte skeive elementer

Det østerrikske Simon Mayer Company/Art in Motion har levert scenekunst av internasjonal klasse i mange år. Også de skaper kunst med publikum, ofte med folk- og sportselementer i sine forestillinger.

De to kompaniene og estiske Johanna Adele Jüssi har gått sammen for å skape en forestilling der de leter etter fellesnevnere og forskjeller.

En merkelig, dansende landsbyfest er, ifølge arrangørene, resultatet.

Village Party vil inspirere folk til å leke mer i hverdagen og fokuserer på rytme, konkurranse, folkekunst og absurde bevegelser med estisk musikk, samtidsdans og tradisjonsdans fra Norge og Østerrike som elementer. 

«Populærkulturen og kunst har alltid integrert skeive elementer, noe vi også ønsker å synliggjøre forestillingene våre. I de fleste ritualene, kostymene og dansene finnes det udefinerte kjønnsroller og elementer som refererer til en homoseksuell tolkning, uten at dette eksplisitt blir nevnt», har Simon Mayer sagt i et intervju med CapitalCultural.

Forestillingen er skapt til Bodø2024, og skal også vises på Tartu2024 og Salzkammergut2024.

Village Party torsdag 21. november kl. 19, Riksscenen, Schous Kulturbryggeri, Trondheimsveien 2T, Oslo. Info: riksscenen.no

 

 

Powered by Labrador CMS