Den norske kirke

Inviterer til gudstjeneste for å si unnskyld

I fjor gikk biskoper offentlig ut og erkjente at Den norske kirke opp gjennom årene «har påført mange homofile stor skade og smerte». Nå vil biskopene invitere til gudstjeneste for å si unnskyld.

En arbeidsgruppe med biskopene Kari Veiteberg (bildet) og Jan Otto Myrseth, og preses Olav Fykse Tveit, skal arbeide med gudstjenestens form og innhold i samarbeid med Kirkens LHBT-utvalg og koordineringsteam.
Publisert

I februar i fjor, i forbindelse med at det var 50 år siden sex mellom menn ble avkriminalisert, erkjente Bispemøtet i en offentlig uttalelse at deres holdninger har påført stor skade og smerte for mange.

Biskopene erkjente også motstanden Den norske kirke tradisjonelt har hatt mot utvidelsen av skeives rettigheter. «Da paragraf 213 ble foreslått opphevet i 1954, var Bispemøtet blant de samfunnsaktørene som protesterte høylytt», skrev de i uttalelsen sin i fjor.

Fordømte liv og kjærlighet

I uttalelsen refererer biskopene også til Bispemøtes uttalelse i 1995, der de daværende biskopene konkluderte med at «det ikke er noe i Bibelen som gir grunnlag for en positiv erkjennelse av homofile forhold på linje med ekteskapet mellom mann og kvinne».

«Dette vedtaket førte til at homofile og lesbiske fortsatt opplevde at kirken fordømte både deres liv og kjærlighet», skrev biskopene i uttalelsen der det blant annet sto at Bispemøtet «vil bekrefte alles menneskeverd, uavhengig av seksuell identitet.»

Nå vil biskopene invitere til en gudstjeneste for å si unnskyld. En arbeidsgruppe bestående av biskop Kari Veiteberg, biskop Jan Otto Myrseth og preses Olav Fykse Tveit skal arbeide med gudstjenestens form og innhold i samarbeid med kirkens LHBT-utvalg og koordineringsteam.

Ikke et punktum

«Det er prisverdig at bispemøtet ønsker å ta et oppgjør med kirkens fortid», sier Kristine Sandmæl, leder for LHBT-utvalget i Den norske kirke, til Vårt Land.

Sandmæl sier Kirkens uttalelser og behandling av lhbt-personer har påført mange «dype sår, smerte og skam».

«Jeg oppfatter ikke at bispemøtet tenker at en slik gudstjeneste vil sette punktum for arbeidet med å reparere disse sårene, sier Sandmæl, som mener Kirken fremdeles har en lang vei å gå.

Det legges til rette for at alle biskopene skal delta i gudstjenesten. Det er ikke klart når gudstjenesten vil finne sted.

«Siden Bispemøtets erkjennelse i februar i fjor har vi lyttet til flere historier som har gjort de vonde opplevelsene tydeligere. Bispemøtet mener det er behov for å si tydelig unnskyld til de som kirka - og i sær Bispemøtet – har påført skade og smerte», sier Olav Fykse Tveit til Vårt Land.

Powered by Labrador CMS