Pride

Pride i et nedlagt kjøpesenter

Det gamle nedlagte Økernsenteret var åsted for storsatsningen «Døden på Oslo S» våren 2023, siden var kjøpesenteret vert for NRKs P3 Gull. Nå flytter Oslo Pride, Det Gode Selskab og Karmaklubb inn for en helg med pridefest, kultur, club kids og artister.

Performanceartist Teddy er tilknyttet det populære klubbkonseptet Bad Habits, og tar med seg ekte klubbkultur til Økernsenteret 3. februar.
Publisert Sist oppdatert

Helgen 2. og 3. februar fylles med et utvalg skeive artister, både bak miksebordet og på scenen. Club kids kjent fra klubbkonsepter som Bad Habits sørger for ekstravagante kostymer på scenen, mens det blir performance fra artister som Frida Marida, kjent fra Fri Da Mic på Olympen i Oslo, som gir kveldene en smak av sitt enorme utvalg sanger fra et bredt spekter.

Dj Brødskive, kjent fra Queer Community Club og som dragartisten Cassie Brødskive, serverer dyp techno, og alle som har opplevd Brødskive som dragartist vet det vil bli avant garde.

Dj Refel er et nytt bekjentskap på Oslos klubbscene, men har gjort seg bemerket på utesteder som Elsker og Karmaklubb.

Frida Marida gjør stor suksess for tiden med sitt eget konsept Fri Da Mic på Olympen i Oslo.

Fra kjøpesenter til klubb

Setter du passerspissen i Økern på et kart over Oslo og slår en sirkel rundt, oppdager du at bydelen ligger i et geografisk sentrum av byen. 

Da Økernsenteret ble åpnet 2. juni 1969, var det med sine 18 etasjer Norges største forretnings- og kontorbygg og et av de høyeste byggene i Oslo. Det var et av de første kjøpesentrene som ble bygget for å avlaste Oslo sentrum. Arkitekter var Håkon Mjelva og Per Norseng.

Økernsenteret hadde bank, postkontor, vinmonopol, og en rekke butikker. I høyblokken lå det kontorer og helse- og velværetjenester. Senteret og høyblokka har stått tomt i flere år i påvente av rivning. Men nå pågår et stort arbeid for å utvikle Økern Sentrum til et levende byområde med boliger, handel, kultur og kontorer, og ikke minst Pride.

Helgen 2. og 3. februar flytter Oslo Pride, Det Gode Selskab og Karmaklubb inn i de nedlagte og røffe lokalene, for å gi Oslo et aldri så lite mini-Pride.

Blikk har tatt turen til Økern, og det første man ser er det tronende bygget hvor vinduene er uten lys eller liv. Men enkelte vinduer er markert slik at ordet «Tillit» lyser imot oss.

Jens Martin Arvesen aka Cassie Brødskive er til daglig draglærer på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole, men har også en karriere som performanceartist.

Pride hele året

Inne i bygget møter Blikk Oslo Pride-leder Dan Bjørke, Terje Dybahl fra Det Gode Selskab og Tine Semb fra Karmaklubb, som sammen skal gi hovedstaden en smak av Pride på senvinteren.

– Denne pridefesten er jo langt utenfor Oslo Pride-sesongen, og det kan virke som vi har gått oss vill, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørke til Blikk, mens han viser oss rundt i de forlatte og nedkjørte lokalene.

Her står tomme butikklokaler. Veggene er tagget ned, og gamle reklameskilt gir det hele en slags dystopisk følelse. Men neste helg skal lys, lyd og et fargerikt publikum gjenopplive stedet.

– Oslo Pride ønsker å være en del av kule og skeive konsepter hele året. Vi er et skeivt miljø som trenger mere enn det vi klarer å tilby i juni. Denne festen kommer ut av et fantastisk samarbeid med Det Gode Selskab og Karmaklubb, sier Bjørke til Blikk.

– Vi gleder oss til å lage pridefest på Økernsenteret, og håper det blir både queer og skeivt. Oslo trenger mere av dette.

Terje Dybdahl (Det Gode Selskab), Dan Bjørke (Oslo Pride) og Tine Semb (Karmaklubb) rydder Økernsenteret for gamle handlevogner og arrangerer fest 2. og 3. februar.

Pride utenfor sentrum

Pridefesten, som går over to dager, har en prislapp på 695 kroner. En pris Bjørke mener er innafor.

– Alle inntektene går tilbake til produksjonen og artistene som opptrer og spiller. Ingen av inntektene går til Oslo Pride eller samarbeidspartnerne. Det å kunne tilby skeive artister et anstendig honorar er viktig, sier Bjørke.

Både Det Gode Selskab og Karmaklubb er nomadiske klubbkonsepter, og har mange års erfaring med å skape skeive treffsteder på utradisjonelle arenaer, så vel som den etablerte klubbscenen.

– Vi fikk en mulighet til å arrangere dette på Økernsenteret, og hoppet på sjansen. Denne pridefesten har vi planlagt i hele høst, og fra vår side har vi alltid likt å ta over forlatte bygg for å lage unike fester, sier Terje Dybdahl i Det Gode Selskab.

– Det er også interessant med tanke på byutvikling og kulturutvikling å ta det hele ut av Oslo sentrum. Dette er første gang Det Gode Selskab og Karmaklubb jobber sammen, selv om vi har kjent til hverandre. Det blir spennende, sier Dybdahl.

Tine Semb i Karmaklubb sier at Det Gode Selskab og Karmaklubb har det til felles at de inntar nye arenaer.

– Karmaklubb liker å dytte det skeive på offentligheten, haha. Gjennom det har Karmaklubb klart å få flere skeive ut og inn på klubbscenen. Inkludert meg selv.

– For meg er ikke Pride isolert til juni. Tvert imot. Karmaklubb bringer Pride hver gang vi arrangerer noe. Vi har hatt flere hundre klubbkvelder og arrangementer de siste 5-6 årene. Det skeive skal være en del av hverdagen til folk, ikke bare i Pride-måneden, sier Semb til Blikk.

For info om billetter og artister: Karmaklubb* x Oslo Pride x Det Gode Selskab // ØkernsenteretKarmaklubb på Facebook og Det Gode Selskab på Facebook

Det gamle nedlagte Økernsenteret var åsted for storsatsningen «Døden på Oslo S» våren 2023, siden var kjøpesenteret vert for NRKs P3 Gull. Nå flytter Oslo Pride, Det Gode Selskab og Karmaklubb inn.

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS