«Homoterapiens superstjerner» snakker ut i ny dokumentarfilm
I Netflixdokumentaren «Pray Away» møter vi overlevende og tidligere ledere av konverteringsterapiprogrammet Exodus.
På slutten av 1970-tallet møttes fem homofile menn i en evangelisk bibelgruppe. De ønsket å hjelpe hverandre med å «forlate den homofile livsstilen». Sammen startet de organisasjonen Exodus International. Det skulle bli verdens største konverteringsprogram for «helbredelse» av homofile.
Kort tid etter oppstarten mottok Exodus 25 000 brev fra mennesker som ønsket å bli «kurert» for sin homoseksualitet. Exodus lokket med skyldsforlatelse, helbredelse og frihet: De mente bestemt at de kunne «pray the gay away».
I 2012 gikk daværende leder, nå aktivist, Alan Chambers ut med en offentlig beklagelse til alle de som overlevde programmet. Flere fulgte etter, blant annet Exodus' kjernemedlemmer, som alle var blitt superstjerner på den religiøse høyresiden. De kritiserte konverteringsprogrammet, beklaget for sine egne handlinger og for bevegelsen de var med på å starte opp.
I den nye Netflixdokumentaren «Pray Away» møter vi flere av disse, både ledere i Exodus og skikkelser som var sentrale i «pray the gay away»-bevegelsen. Vi får høre hvilke traumer konverteringsterapien har påført dem og menneskene de selv utførte den mot.
Intervjuer «kurerte» skeive
Menneskene vi møter i «Pray Away» er såkalte «eks-eks-homofile». De hevdet på et tidspunkt at de var «kurert» og gikk så videre til å fungere som talsmenn for «eks-homofile».
En av disse er John Paulk. Han ble en viktig talsperson for konverteringsterapi da han med kona, den «eks-lesbiske» Anne, stilte opp på forsiden av Newsweek magazine i 1998. John og Anne ble konverteringsterapiens ansikt utad, men i virkeligheten var det hele en løgn. Verken John eller Anne følte seg streite etter Exodus – de ble bare veldig flinke til å skjule og fortrenge de homofile følelsene.
«Pray Away» fokuserer også på historien til Julie Rodgers. Hun gjennomgikk ikke bare konverteringsterapi selv, men var en av gruppens mest fremtredende foredragsholdere, før hun etter hvert spilte en viktig rolle i å stenge organisasjonen ned.
«Hvordan kunne du gjøre dette mot dine egne folk?»
Det er ikke bare traumene etter egen konverteringsterapi lederne må leve med, det er også traumene de påførte deltakerne de rekruttere inn i programmet. I dokumentaren får vi høre at flere i Exodus begikk selvmord da de innså at de ikke kom til å klare å «bli streite».
«Hvordan kunne du gjøre dette mot dine egne folk?» hører vi en av de overlevende si, tydelig beveget.
Regissør Kristine Stolakis sier «Pray Away» var en dypt personlig film å lage.
«For meg var Pray Away en personlig reise for å forstå onkelen min, som opplevde konverteringsterapi og dens traumatiske etterspill etter at han kom ut som trans som barn. Han tilbrakte livet med å tro at det å være streit og cis-kjønnet var den eneste måten å være psykisk sunn og åndelig akseptert» sier Stolakis til Women and Hollywood.
«Hvem er disse menneskene som sier de har forandret seg? Hvorfor hevder de dette? Dette var begynnelsen på det som skulle bli en fire år lang reise for å lage «Pray Away». Ettersom tiden har gått, har filmen blitt en kikk på innsiden av «pray the gay away»-bevegelsen, som jeg håper viser offentligheten hvor skadelig dette er.»
Blant andre Ryan Murphy er produsent for dokumentaren.
Klikk her for å se «Pray Away».
-
Skeiv bygdefest på Riksscenen
-
Republikanerne vil nekte transkvinne å bruke Kongressens kvinnetoaletter
-
Arctic Pride : – Det har vært magisk
-
Baba bar flytter – igjen
-
Tiltale: Sønn ble banket opp av faren etter å ha stått fram som homofil
-
RuPaul’s Drag Race tilbake til Oslo
-
Sigur Rós-vokalist stiller ut i Kristiansand
-
Eurovision-finale trues av folkeavstemning
-
Homfrydpris til ildsjelen Rune Hennum Nilssen
-
Chappell Roan til Øya