10 skeive dokumentarer du bør få med deg
«Marsha P. Johnson: Hennes død og liv» (2017)
Vi starter denne lista med en av nøkkelpersonene i den skeive historien i nyere tid: Marsha P. Johnson. Johnson var en trans-rettighetsaktivist kjent for sitt avgjørende arbeid forut for Stonewallopptøyene i 1969. Regissøren bak denne dokumentaren, David France, er en amerikansk etterforskningsreporter som ble filmskaper. France dokumenterer lhbt+rettighetsaktivist Victoria Cruz sin gjenåpning av saken om Johnsons død. I dokumentaren ser vi hvordan Cruz’ etterforskning gjentatte ganger møter på hindringer, som igjen blir en refleksjon av det stadige institusjonelle sviket og volden som melaninrike transkvinner står overfor den dag i dag. «Marsha P. Johnson: Hennes død og liv» er et tidsriktig portrett som balanserer en kritisk og festlig tone.
Klikk her for å se «Marsha P. Johnson: Hennes død og liv» på Netflix.
«Last Call at Maud's» (1993)
Baren Maud's var det lengstlevende lesbiske utestedet i USAs historie. Den ble etablert på 1960-tallet og serverte gjester i et kvart århundre før dørene ble lukket for godt. I «Last Call at Maud's» får vi et unikt innblikk i stamkundenes siste farvel med den lesbiske hellige grunnen. Paris Poiriers dokumentar spinner rundt barens siste kveld i 1989, tegner et levende bilde av Maud’s, ikke bare som en bar, men som samfunnshus, støttesystem og kulturinstitusjon. «Last Call at Maud's» er en skarp historieleksjon om lesbisk kultur fra 1940- til 90-tallet.
Klikk her for å se «Last Call at Maud's» på Amazon Prime.
«Gammel og skeiv» (2021)
Hvordan er det å være gammel og skeiv i dag? I denne ferske, norske dokumentaren følger vi seks eldre skeive. De forteller om sin oppvekst, i en tid hvor det å være skeiv fremdeles var kriminelt, og hvordan de lever sine liv i dag. Britt Lie og Solvår Foss bor i dag på Kampen Omsorg+, Axel Horn og Svein Hagesæter er godt voksne bønder, som vi møter igjen etter et innslag i NRK-programmet Sosialkanalen (1989) og Birna Rørslett (Forbundet for transpersoner i Norge - FTPN) og Rut Eckhoff deler sin historie.
Filmen hadde premiere for få uker siden og er laget på oppdrag av FRI Oslo Viken og Kirkens Bymisjon, med støtte fra Stiftelsen Dam. Den er nå en del av Skeiv kunnskaps nye læringsplattform skeivkunnskap.no. Der kan du også se Skeiv kunnskaps Janne Bromseths pedagogiske veileder til filmen, om hvordan vi kan skape en lhbti-inkluderende og normbevisst eldreomsorg i praksis.
Klikk her for å se «Gammel og skeiv» hos Skeiv kunnskap.
«Leve. Elske» (2018)
Mens vi først er inne på eldre skeive: Den svenske dokumentaren «Leve. Elske» forteller historien om Regnbågen, verdens første LHBT-bofellesskap for eldre homofile, i Stockholm. Bofellesskapet åpnet i 2013. Over 40 kvinner og menn over 55 år, og en god del hunder, flyttet inn på aldershjemmet. De er alle en del av en generasjon som vokste opp i kjølvannet av andre verdenskrig. Beboerne bærer med seg minnet om tiden da homofile ble sendt i konsentrasjonsleir. I oppveksten deres var homofili straffbart og sykdomsstemplet, og i dag er det fremdeles skambelagt for flere av de intervjuede. Vi følger Agneta, Ingbritt og Thomas, som flytter inn i sitt nye hjem på Regnbågen. Blir dette stedet hvor de for første gang føler seg hjemme?
Regissør Mette Aakerholm Gardell lar oss på mesterlig vis bli kjent med beboerne i Regnbågen gjennom intime og rørende intervjuer. Filmen var nominert til HUMAN-prisen under HUMAN International Documentary Film Festival i 2018.
Klikk her for å se «Leve. Elske» på NRK TV.
«Screaming Queens: The Riot at Comptons Cafeteria» (2005)
«Screaming Queens: The Riot at Comptons Cafeteria» kom i 2005 og var historiker og forfatter Susan Strykers regidebut. Filmen tar oss med tilbake til San Francisco-opprøret i 1966, som er antatt å være den første kjente kollektive motstandshandlingen mot politiets trakassering av skeive, spesielt transkvinner, i USA. Stryker intervjuer en håndfull individer som var til stede den dramatiske augustkvelden i ’66. Flere av intervjuobjektene er kvinner Stryker selv kjenner, og på denne måten blir dokumentaren en ærlig og intim fortelling om transkamp og frigjøring. Historikeren Stryker trekker også større linjer og skisserer en levende og lidenskapelig lhbt+historie, gjennom enkeltpersonenes minner.
Klikk her for å se «Screaming Queens» på Amazon Prime.
«En hemmelig kjærlighet» (2020)
I nesten sju tiår drev Terry Donahue og Pat Henschel en suksessfull interiørbutikk som bestevenner – før de endelig turte å fortelle venner og familie at de var mer enn bare romkamerater. I Chris Bolans «En hemmelig kjærlighet» følger vi Terry og Pat over fem år, gjennom oppturer og nedturer, aksept og mistro – og på jakt etter et passende gamlehjem. Pat og Terry viser oss at det aldri er for sent å komme ut, samtidig som sannheten ikke pyntes for mye. Dokumentaren er både tårevåt og hjertevarmende, og spekket med spennende samtaler, sjarmerende mennesker og mye, mye kjærlighet.
Klikk her for å se «En hemmelig kjærlighet» Netflix.
«Hei verden» (2021)
I den nye dokumentarfilmen «Hei verden» følger vi fire skeive tenåringer gjennom de tre årene de går på ungdomsskolen. Mens klassekameratene deres gjør alt for å passe inn, definerer Runa (12), Dina (13), Viktor (12) og Joachim (14) seg selv som annerledes. Gjennom de fire tenåringenes personlige betraktninger gir filmen oss et vindu inn til å forstå hvordan det er å være ung og skeiv i dag. Dokumentaren har sjarmert både seere og kritikere, og vant publikumsprisen under filmfestivalen Oslo Pix.
I det neste nummeret av magasinet Blikk nr. 8/2021 kan du lese intervju med én av tenåringene i filmen, Runa.
Klikk her for å se «Hei verden» på TV 2 Play.
«Disclosure: Transpersoner på skjerm og lerret» (2020)
I «Disclosure» undersøker regissør Sam Feder hvordan Hollywood har skildret transpersoner – og hvor skadelig dette har vært for det skeive miljøet og transmiljøet. Gjennom intervjuer med store transstjerner som Laverne Cox, Susan Stryker, Alexandra Billings, Jamie Clayton, Chaz Bono, for å nevne noen, lærer vi om transpersoners innflytelse i underholdningsindustrien, og om deres historie på skjermen og bak kameraet.
Klikk her for å se «Disclosure» på Netflix.
«Before Stonewall: The Making of Gay and a Lesbian Community» (1984)
Hvordan var det å være skeiv før den skeive frigjøringskampen? Dette forsøker dokumentaren «Before Stonewall» å belyse gjennom filmklipp, musikk, fotografier, litteratur, og noe historisk kontekst fra den lesbiske forfatteren Rita Mae Brown. Den er en viktig påminnelse om at skeive mennesker alltid har vært her, alltid forsøkt å finne sine folk og skape en egen kultur – selv om det har blitt utelatt fra historiebøkene. Det å lage en dokumentar om skeive liv i 1984 var ikke enkelt. Arbeidet tok flere år, da arkivmaterialet skulle vise seg å være svært vanskelig å få tak i. Andrea Weiss var bare 25 år da hun ledet arbeidet med å finne arkivmaterialet til «Before Stonewall», og som hun selv skriver i et essay i The Atlantic, lå det «et teppe av usynlighet (...) over skeive amerikanere før Stonewall». Derfor ble det en stor utfordring å i det hele tatt bevise denne gruppens eksistens.
Klikk her for å se «Before Stonewall: The Making of Gay and a Lesbian Community» på Amazon Prime.
«Paris is Burning» (1990)
Jennie Livingstons prisbelønte dokumentar «Paris is Burning» er et nøkkelverk i skeiv filmhistorie. I dokumentaren får vi et møte med ballkulturen i New York på slutten av 1980-tallet. Dokumentaren introduserer oss for de ulike «husene» i festsalen i Harlem, som fungerer som sammensveisede familier for folk som ofte ikke hadde andre steder å gå, og følger dem mens de konkurrerer om trofeer og ære. Selv om glitteret og kostymene er forlokkende, lurer alvoret stadig bak neste hjørne for balldeltakerne: Mange av dem er hjemløse, hiv- eller aids-syke og ensomme i den streite verdenen utenfor. Gjennom ærlige intervjuer med balldeltakerne får vi innblikk i deres kamp for overlevelse – og viktigheten av den valgte, skeive familien.
Klikk her for å se «Paris is Burning» på Netflix.