Meninger

– En kamp vi ikke har råd til å tape

Åpne Høyre skriver om hvor viktig det er å beskytte rettigheter i lys av den politiske situasjonen i USA, og gjenvalget av president i EU-kommisjonen.

– Vi som er en del av utsatte minoriteter, det være seg homofil, lesbisk eller transperson vet hvor viktig det er å ha ledere som står opp for inkludering og likestilling. Trump har gjentatte ganger vist at han ikke er en slik leder, skriver Linda Walbeck Olsen (t.v), Tone Klev og Helge Ytterøy L’orange i Åpne Høyre.
Publisert Sist oppdatert

Minoriteter opplever verden forskjellig. Samtidig har alle minoriteter historier som belyser viktigheten av å beskytte rettighetene som er kjempet frem, spesielt i lys av den politiske situasjonen i USA knyttet til Donald Trump.

Vi som er en del av utsatte minoriteter, det være seg homofil, lesbisk eller transperson vet hvor viktig det er å ha ledere som står opp for inkludering og likestilling.

Trump har gjentatte ganger vist at han ikke er en slik leder.

Hans retorikk og politikk har ofte vært ekskluderende og diskriminerende. Dette er skremmende for alle minoriteter som trenger beskyttelse mot diskriminering og hat.

En litt mer forsonende tale på Republikanernes konvent endrer ikke bildet. Bildet forsterkes gjennom valget av JD Vance som visepresidentkandidat.

Vance har blant annet kalt folk som protesterer mot sensur av LGBTQ+-temaer i skolen for «groomers» og hevdet feilaktig at diskusjoner om LGBTQ+-personer i klasserommet «seksualiserer» barn.

Han er motstander av juridisk anerkjennelse av likekjønnede ekteskap og har foreslått flere lover som begrenser transpersoners rettigheter.

Trump har alltid fremstilt seg selv som en sterk mann. En sann sterk leder beskytter de svake, og det er der Trump svikter.

Under hans administrasjon ble flere av rettighetene som LGBTQ+-samfunnet hadde kjempet for, truet eller reversert. Han innførte blant annet et forbud mot transpersoner i militæret og fjernet beskyttelser mot diskriminering på grunnlag av kjønnsidentitet i helsevesenet.

Med en konservativ majoritet i Høyesterett utpekt av republikanske presidenter, ser vi at viktige rettigheter, som abortrettigheter, blir angrepet og fjernet.

Dette skaper en farlig presedens hvor rettigheter som transpersoner har kjempet for, står i fare for å bli nullifisert hvis Trump får en ny periode som president.

Dette skjer ikke bare på føderalt nivå.

Republikanske stater har gått i feil retning de siste årene. Spesielt synlig er abortlovgivningen. Men også informasjon og kunnskap om LHBTIQ er under sterkt press og er delvis blitt forbud.

Dette skjer både gjennom delstatslovgivning som i Florida og gjennom prosesser lokalt for å fjerne bøker om tema fra bibliotek og skoler.

Amerikanere må fikse dette selv, men det er krevende når det er så polarisert og med så bred aksept for bruk av vold.

Vi må ta ansvar for det som skjer i vårt eget land og i vår egen verdensdel.

Vi må velge ledere som forstår at styrke ligger i å beskytte de svake, ikke i å undertrykke dem.

Det er derfor gledelig at Europa ved gjenvalget av Ursula von der Leyen, har valgt en leder som har gått til valg på et Europa som beskytter de mest sårbare i samfunnet vårt.

I sitt politiske virke har hun satt kampen mot alle former for diskriminering høyt. Hennes valgprogram er tydelig på LHBTQ+-rettigheter og minoriteters rettigheter.

Vi må stå sammen for å sikre rettighetene vi har kjempet for.

Greier vi det er vi langt på vei til en verden der alle kan leve fritt og trygt, uavhengig av kjønn, kjønnsidentitet eller seksuell orientering. 

Det er en kamp vi ikke har råd til å tape.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS