Som dragartist er Heezy Yang kjent som sitt alter ego Hurricane Kimchi.

Skeiv i Seoul

Han gikk ut og satte seg i en pappeske på en offentlig gate i Seoul.
.
– Du vet slike kasser de plasserer ut hunder og katter i som de ikke vil ha. For akkurat slik føler unge skeive seg som blir utstøtt av sin egen familie, forteller Heezy Yang, en av Sør-Koreas få åpne skeive aktivister.

Publisert Sist oppdatert

.

Kunstneren, dragartisten og lhbt-aktivisten Heezy Yang er født og oppvokst i Seoul, verdens nest største urbane by som ligger to timer med hurtigtog fra OL-byen Pyeongchang. Han har vært en nøkkelperson i en rekke Pride- parader og arrangementer, både som artist og arrangør siden 2013. Som dragartist er han kjent som Hurricane Kimchi og som arrangør av fjorårets Seoul Drag Parade.

Heezy Yang (29)

KOMMER FRA/BOR: Seoul, Sør-Korea

SIVIL STATUS: singel

GJØR: Dragartist under navnet Hurricane Kimchi, bildekunstner, poet, fotograf, performance-kunstner og lhbt-aktivist

AKTUELL: I fjor plasserte magasinet Forbes Asia han på lista 30 viktige kunstnere under 30 år

MER INFO: heezyyang.com

SKEIV TURISTGUIDE TIL SEOUL: utopia-asia.com

Blikk møtte Yang i august da han besøkte Oslo og opptrådte med dragshow og stilte ut kunst på MIR på Grünerløkka.

Sør-Korea, og spesielt hovedstaden Seoul, forbindes med spennende popkultur og banebrytende teknologi. Men det er også et svært konservativt land hvor familieverdier står sterkt og etablerte normer og tradisjoner ikke må brytes.

– Lhbtqi-personer har ikke mange muligheter til å uttrykke seg. Det er også et problem for «vanlige» mennesker fordi det generelt ikke er akseptert å være annerledes. Å påføre familien skam, er uakseptabelt i vår kultur.

.

I EN PAPPESKE PÅ GATA

En av hjertesakene til Yang er å skape oppmerksomhet og skaffe støtte til hjelpetiltak for unge som blir kastet ut hjemmefra av foreldrene fordi de er skeive eller bryter med kjønnsnormene.

.

– Hjemløse i Sør-Korea synes ikke i gatebildet. Det gjør ikke homoseksualitet heller. Det som er fremmed for folk flest, er ikke et stort problem i Sør-Korea, sier Heezy Yang som kombinerte begge tabutema i protesten sin.

.

Blant annet fikk han mye oppmerksomhet da han gjennomførte en protest-performance med tittelen «Unjustifiable (Because I’m Gay)» i 2015 til støtte for organisasjonen LGBTQ Youth Crisis Support Center Ding Dong.

– Jeg satt i en pappeske på en offentlig gate i Seoul, du vet slike kasser de plasserer ut hunder eller katter i som de ikke vil ha. For akkurat slik føler unge seg som blir utstøtt av sin egen familie. Og til tross for at det bor nesten 25 millioner i Seoul, finnes det bare én organisasjon for unge skeive, forteller han og rister på hodet.

I motsetning til mange andre skeive ungdommer i hjemlandet ble ikke Yang kastet ut av foreldrene da han kom ut.

For meg er drag en lek med kjønnsuttrykk, så jeg bruker sminke, men beholder både bart og skjegg. Ikke mimer jeg heller. Jeg synger med min egen stemme.

Heezy Yang

– Moren min er lærer, mens faren min var filmkritiker og tilhørte et kunstmiljø. Derfor var det lettere for meg enn for mange andre som kommer fra mer tradisjonelle familier. Søsteren min som er fire år yngre enn meg, og hennes generasjon har et avslappet forhold til homofili. Det var helt dramafritt for meg å komme ut og hele familien min aksepterer meg og støtter også aktivismen min.

.

SUKSESS OG SELVMORD

Yang hadde sett for seg en karriere innen finans, men sluttet på handelshøyskolen i begynnelsen av 20 årene for å satse på en kreativ og kunstnerisk framtid i stedet.

– Jeg ville bruke kunsten til å uttrykke hvem jeg er og hva jeg føler, og å være queer en stor del av dette. Jeg ble venner med en rekke hardtarbeidende skeive aktivister som jobber i organisasjoner, og de inspirerte meg. Jeg hadde lyst å gjøre noe liknende, men på min måte, som er gjennom kunsten.

I Sør-Korea er det tradisjonelt sett viktig med en god utdannelse og målet er en trygg tilværelse og en god jobb, noe kunstnere sjeldent kan regne med å oppnå.

– Jeg fikk en eksistensiell krise ganske tidlig etter at jeg ga opp utdannelsen. Hva i all verden hadde jeg gjort? Kom jeg noen gang til å føle meg trygg? Det var spørsmål som surret rundt i hodet mitt. For suksess og hardt arbeid sitter i ryggmargen vår helt tilbake til 50-tallet og den vanskelige tida etter Koreakrigen, forteller Yang.

Krigen mellom Nord- og Sør-Korea varte fra 1950 til 1953. Etterpå startet arbeidet med å reise landet igjen, og alt handlet om å bygge opp en ny industri og å tjene penger så raskt som mulig.

Dette gikk på bekostning av andre verdier som menneskerettigheter og utvikling av en mer mangfoldig kultur og sosial tilhørighet. Jaget etter suksess har blant annet plassert Sør-Korea på en 10. plass på lista over land med flest selvmord.

.

Med tatoveringer på kroppen og i ansiktet, bryter Heezy Yang med konvensjoner. – Jeg er stor fan av regissøren James Cameron og mange av tatoveringene mine er en hyllest til ham. T-1000 er en referanse til «Terminator»-filmene.

.

KJOLE, BART OG SKJEGG

Yang hoppet av karrierekarusellen og fant en slags trygghet og ny ro i sin dragkarakter Hurricane Kimchi.

– Hurricane Kimchi oppsto i 2014. Igjen var det et behov for å uttrykke meg selv, identiteten min og skeiv rettighetskamp på en kreativ måte. Men jeg ville ikke være en klassisk dragartist, en som kun mimer og er opptatt av å se mest kvinnelig ut.

– For meg er drag en lek med kjønns- uttrykk, så jeg bruker sminke, men beholder både bart og skjegg. Ikke mimer jeg heller. Jeg synger med min egen stemme. Drag som uttrykksform er vanlig i det skeive miljøet i Sør-Korea, men for streite er det fortsatt et merkelig fenomen, selv om tv-serien «RuPaul’s Drag Race» er populær hos oss som ellers i verden.

I åtte timer sto vi der omringet av kristne homofobe før vi kom oss unna.

Heezy Yang

Yang vil at Hurricane Kimchi skal synes, ikke bare på klubbscenene, men også i dagslys hvor streite blir konfrontert med uttrykk som bryter med normene.

– I 2016 lot jeg Hurricane Kimchi spasere rundt i Seoul, i ulike nabolag og blant helt vanlige mennesker. Det ble en performance over seks dager hvor jeg gikk i nabolag som Gangnam, som ble berømt på grunn av «Gangnam Style»-låta, men jeg var også med på å blokkere inngangen til universitetet i Chongsin under en konsert der en homofob artist opptrådte. Det var en fin måte å få bekreftet at unge i Seoul er mer progressive enn de konservative voksne som står i veien for skeive rettigheter.

– Har du noen gang vurdert å flytte til et annet land?

– Ja, men ikke med det første. Jeg vil fortsette å bo i Sør-Korea slik at jeg kan være vitne til at skeive får like rettigheter. Når det er på plass, kan jeg begynne å tenke på å flytte.

.

AGGRESSIV PRIDE-MOTSTAND

Seoul fikk sin aller første Pride-parade i 2000. Den gang med 50 deltakere, men antallet øker år for år. For tre år siden gikk 50 000 i paraden, i fjor hadde antallet økt til hele 120 000 deltakere. Flere og flere byer i Sør-Korea kommer etter og arrangerer parader og festivaler, men med vekslende hell.

I fjor gikk Yang i det som skulle bli den første Pride-paraden i Incheon, landets tredje største by med tre millioner innbyggere.

– Paraden skulle gå 8. september, men vi ble møtt av tusenvis av motdemonstranter. Kristne organisasjoner og aktivister sperret for paraden, og stemningen var aggressiv og det ble også voldelig etter hvert. I åtte timer sto vi der omringet av kristne homofobe før vi kom oss unna. Politifolkene som var utkommandert, løftet ikke en finger for å stoppe de som gikk til fysisk angrep på oss og rev i stykker regnbueflagg og plakater. Men vi gir oss ikke. Det blir ny Pride-parade i september i år, sier Yang bestemt.

.

YRENDE SKEIVT UTELIV

Til tross for fordommer og motstand i det sterkt konservative hjemlandet, vil Yang likevel anbefale skeive å reise til Sør-Korea, og spesielt til hjembyen Seoul.

Vi har to store skeive bydeler, Jongno og Homo Hill.

Heezy Yang

– Skeive i vesten reiser til London, New York og til og med til Oslo, og det er flotte reisemål alle sammen. Men byene er ofte like hverandre og har ikke de helt store kulturforskjellene. Men kulturen i Seoul er relativt ny og er fortsatt i startgropa, det gjør opplevelsene som turist der veldig interessante. Hvis du besøker oss flere ganger, vil du se store forskjeller fra gang til gang.

– Hvordan står det til med skeiv kultur og uteliv i Seoul?

– Vi har to store skeive bydeler, Jongno og Homo Hill. Jongno ligger sentralt i Seoul og er en turistmagnet. Men den har også et yrende skeivt uteliv, selv om det ikke skjer åpenlyst, både på restauranter, karaokebarer og saunaer. Jongno er møtestedet for det lokale lhbtqi- miljøet, forklarer Yang.

– Homo Hill ligger i Itaewon som er et distrikt som er mer internasjonalt. Homo Hill er et trygt område å ferdes i for skeive. Siden «homo» er et nedsettende ord i vår kultur, så kaller lokale skeive det for The Hill eller LGBTQ Street.

.

SMELTEDIGEL I HOMO HILL

Itaewon har et mylder av minoritetsgrupper, både muslimer, skeive og nigerianere. Denne smeltedigelen har oppstått i kjølvannet av Korea- krigen da amerikanske soldater dro hit for å drikke og feste. Konservative koreanere holder seg unna fordi så mange minoriteter holder til i Itaewon.

– Skeive koreanere derimot elsker å dra ut for å feste i Itaewon. Store vennegjenger drar på bar for å drikke Macjoo, øl og Soju, brennevin laget av ris, hvete og søtpotet, og for å spise Chimac, koreansk slang for kylling.

Og det er hit Yang vil anbefale skeive turister som vil møte lokale skeive, å dra til.

– I Itaewon og Homo Hill er det lettere å få kontakt med folk enn i Jongno. Homo Hill har mange skeive utesteder og barer, men hvis jeg skal anbefale én, så må det bli Soho, en liten klubb med et internasjonalt klientell.

Seoul er kjent for å være trygt og ha lite kriminalitet.

– Alle vil føle seg trygg i byen, men hvis du skal delta i Pride-feringer er det lurt å passe på. Selve Pride er trygt, men med motdemonstrasjoner må du bruke sunn fornuft, sier Yang.

Sunn fornuft gjelder selvsagt ellers også. Ifølge sør-koreansk skikk og bruk berører du ikke hodet til voksne, bukker lett når du takker for noe, og tar imot og gir med begge hender.

.

PRESIDENTENS SVIK

Sør-Korea har aldri hatt lover som forbyr homoseksualitet. Det betyr ikke at alt er fryd og gammen. Da det demokratiske partiet forsøkte å få seksuell orientering inn i antidiskrimineringslovverket i 2013, ble forslaget stoppet av konservative og religiøse motstandere.

I 2017 gikk landets nåværende president Moon Jae-in fra Det demokratiske parti, som har en fortid som menneskerettighetsadvokat, ut og tok avstand fra homoseksualitet under en valgdebatt om hvorvidt homofile soldater svekker landets forsvar.

Han benektet også at han var for homo- ekteskap. Hadde han ikke gjort dette, hadde han ikke blitt president.

Mange i den eldre garde hevder at det ikke finnes homofile i Sør-Korea selv om de er offentlige og synlige, som tv-personligheten Hong Seok-chun som driver en rekke restauranter i Seoul, og transkvinnen Ha Ri-su som er en kjent skuespiller, modell og artist.

Men i underholdningsindustrien og blant de yngre er det håp. K-pop-bandet BTS, som har slått igjennom i hele verden, har offentlig gått ut og gitt sin støtte til skeive, og K-pop (forkortelse for koreansk popmusikk) fikk også sitt første skeive idol i fjor med den 23 år gamle artisten Holland.

– Det skjer store endringer i Sør-Korea, spesielt blant unge. Det kan virke som at framskrittet går tregt, men faktisk så går det ganske fort, slår Yang fast.

– Selv om skeive i dag ikke kan gifte seg, og vi ikke har et lovverk som verner mot lhbtqi- diskriminering, har jeg tro på at disse rettighetene kommer i løpet av noen år.

Powered by Labrador CMS