Pride

Drag Syndrome til Trondheim Pride

Trondheim Pride er i full gang og avsluttes i helgen. Etter parade og paradefest lørdag 14. september er det klart for show med den britiske draggruppa Drag Syndrome.

Drag Syndrome er verdens eneste profesjonelle drag-ensemble utelukkende bestående av artister med Downs syndrom.
Publisert

Trondheim har sett en økning i hatkriminalitet mot skeive, både gjennom hatytringer og flagg som brennes. Det melder Christine Hesla, leder i Fri Trøndelag, i en kronikk i Adresseavisa.

Hesla understreker derfor behovet for Pride som en arena for å stå sammen mot hat og diskriminering. I avisa skriver hun blant annet:

«Pride handler ikke bare om fest og farger, men om synlighet, aksept og rettferdighet for alle, uavhengig av seksuell orientering eller kjønnsidentitet. Vi har fortsatt en vei å gå, noe også vår ordfører Kent Ranum fikk kjenne på etter at han stilte i drag under fjorårets valgkamp. Han mottok flere hatmeldinger i etterkant. Men Ranum fikk bare oppleve en brøkdel av hva mange som bryter med normene for kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk, opplever daglig»,

Denne uka og ut helgen er det Trondheim Pride, og programmet har vært, som tidligere år, mangfoldig.

Og lørdag 14. september er det nok en gang parade. En parade hvor det slås rekorder hvert eneste år med påmeldte og deltagere.

Paradefrokost med Amnesty

Lørdagen starter tidlig. Kl. 10 inviterer Amnesty til festfrokost på Digs, før Amnesty deltar i pridetoget under parolen «Trygghet, frihet, kjærlighet = menneskerett». 

En av Amnestys aktivister vil innlede frokosten med en presentasjon av kampanjen «Trygg hos meg», som søker å både skape politisk forandring i kommunenes håndtering av Pride-arrangementer til det tryggere, og skape bevissthet omkring hvordan en selv kan være en god og synlig alliert.

Siden det er festfrokost disker Amnesty opp med ansiktsglitter og musikk, og det vil også være mulighet for å lage egne plakater for de som ønsker det.

På samme tid inviterer Kultursenteret ISAK til en fargerik pre-parade for ungdom. Her er det mulig å komme alene, eller sammen med venner, og pynte seg med glitter og farger. ISAK sørger for snacks og glitter.

Regnbuemesse i Nidarosdomen

Før paraden er det også mulighet til å delta på Regnbuemesse i Nidarosdomen kl. 11.

«Vi feirer Regnbuemesse i Nidarosdomen, og takker Gud for mangfoldet blant oss. Gud har skapt oss til kjærlighet og fellesskap. Sammen kjemper vi for et samfunn hvor det skal være trygt å være seg selv», heter det i arrangementsteksten. Domprost Kristin Moen Saxegaard, Kapellan Kristina Bjåstad, operatrioen Skeive Stemmer og domkantor Brita Sjöberg deltar.

Parade og folkefest

Kl. 13 går startskuddet for den årlige paraden. Oppmøte er kl. 12 ved Trondheim Katedralskole i Ytre Kongsgård.

Paraden avsluttes med paradeshow og folkefest på Trondheim Torv hvor det blir med taler og underholdning. Kl. 16 fortsetter paradeshowet på Kultursenteret ISAK med dragshow signert den britiske draggruppa Drag Syndrome.

Divaer med downs

Drag Syndrome er verdens eneste profesjonelle drag-ensemble utelukkende bestående av artister med Downs syndrom.

Det startet som en engangsopptreden på Londons østkant, men publikum ville ha mer. Deres første internasjonale opptreden var i Oslo i november 2018, og siden har Drag Syndrome reist verden rundt, med flere opptredener i Norge.

«Personer med Downs gir hjertet til kunsten», sa grunnleggeren Daniel Vais til Blikk i 2018.

Han mener Drag Syndrome handler om å lage fenomenale forestillinger like mye som å utfordre drag-landskapet.

«Det er en overraskelse å se mennesker med lærevansker plutselig bli stjerner på scenen. Drag Syndrome er fantastisk fordi vi har fantastiske artister», sier Vais.

Drag Syndrome er i regi av Culture Device i England, som organiserer kulturelle prosjekter for folk med Downs syndrom. Gruppa består av dragdronninger og dragkings som opptrer på skeive klubber og scener i London.

Andre prosjekter er Culture Device Dance Project, et innovativt og eksperimentelt dansekompani for profesjonelle dansere med Downs syndrom, og Radical Beauty Project, som jobber med kunst, fotografi og mote, og presenterer alternative framstillinger av skjønnhet.

En rekke kjendiser og artister har omfavnet showgruppa Drag Syndrome, som for eksempel Charlie Hides, kjent fra RuPaul’s Drag Race, den britiske performancekunstneren David Hoyle og artisten Christeene fra Austin.

Nå får Norge en ny dose Drag Syndrome, når gruppa besøker Trondheim Pride.

Great Garlic Girls og DJ Runa Vagina

Paradedagen avsluttes med stor fest i Frimurerlogen i Trondheim sentrum kl. 19.

Kvelden sparker i gang med show fra både Drag Syndrome og Great Garlic Girls, og etter showet tar DJ Runa Vagina over dansegulvet.

Great Garlic Girls, Norges mest ikoniske draggruppe, og har i over tre tiår trollbundet publikum med showene sine. Kjent for sine spektakulære kostymer, skarpe humor, og uforglemmelige parodier, har de satt standarden for drag i Norge.

Info og fullt program: Trondheim Pride

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS