Skeivt kulturår
Inn i fellesskapet
Nasjonalmuseet - Arkitektur markerer Skeivt kulturår med utstillingen Inn i fellesskapet, som blant annet tar for seg Enerhaugen borettslag i Oslo.
Oslo Arkitekturtriennale 2022 er en internasjonal arkitekturfestival som avholdes hvert tredje år. Den pågår i høst til 30. oktober. Formålet er å utfordre arkitekturfeltet på hva som skaper en god by, og få makthavere og innbyggere i tale gjennom utadrettet virksomhet.
Tema for Oslo arkitekturtriennale 2022 er Nabolag og fellesskap, og fokuserer på hvordan vi utformer de stedene vi deler. Hos Nasjonalmuseet- Arkitektur betyr det at man ser nærmere på skeiv arkitektur.
Nasjonalmuseet - Arkitektur er en av hovedpartnerne for Oslo Arkitekturtriennale. Som en del av utstillingen Inn i fellesskapet, som er museets markering av Skeivt kulturår og Oslo arkitekturtriennale, har museet invitert den svenske arkitekt og kunstnergruppen MYCKET.
De har laget en installasjon, utformet som en skeiv nattklubb. Heaven by MYCKET finner sted i den Sverre Fehn-tegnede paviljongen ved Nasjonalmuseet - Arkitektur.
I en annen del av museet, nærmere bestemt i Bucher-salen, pågår samtidig en mer historisk del.
En by for skeive
Denne utstillingen handler om ideen om fellesskap i selve arkitekturen, hvordan arkitektur skaper ulike typer samfunn, og fokuserer på hvilke typer liv og levesett arkitekturen legger opp til. Hvem blir ekskludert og inkludert når arkitekter designer? Hvem er ideal mennesket og idealfamilien når man holder på med byplanlegging og boligplanlegging?
Her belyses blant annet skeive bygg- og bofellesskap, som Stonewall Nation, et amerikansk initiativ som ville skape en by spesifikt for skeive.
Man fokuserer også på arbeidene til progressive og aktivistiske arkitekter.
Museet har blant annet fått lånt inn materiale om og av arkitekten og filmskaperen Phyllis Birkby, som var toneangivende i det radikale, lesbiske miljøet i USA på 1970-tallet.
I denne delen av utstillingen vises også filmen Nasjonalmuseet - Arkitektur har fått laget om Enerhaugen i Oslo.
Enerhaugen på skeiva
Høyhusene på Enerhaugen midt mellom Tøyen og Grønland er det nærmeste vi kommer en «homobydel» i Oslo.
Da den gamle trehusbebyggelsen på Enerhaugen ble revet i 1960 bygget OBOS fire høyblokker med mellom 13 og 15 etasjer, og to lavblokker. Blokkene var ferdigstilte i 1965 og med årene ble Enerhaugen på folkemunne kjent som «Gay towers». Men før de skeive flokket til høyblokkene var det barnefamilier som flyttet inn i leilighetene i blokkene som ruver i bybildet.
Skeiv i Uganda
Museet retter også blikket utover når de den 18.oktober viser dokumentarfilmen Call Me Kuchu fra 2012. Den gir et unikt innblikk i hvordan det er å leve som skeiv i et land preget av homofobi.
Call Me Kuchu er filmet i Uganda, og følger aktivisten David Kato som kjemper mot en ny lov som kan gi homofile dødsstraff. Filmen gir ifølge omtalen et bilde av hvor utbredt homofobi er i Uganda og hvordan de svært negative holdningene til homofile, lesbiske, bifile og transseksuelle, såkalte “kuchus”, preger nyhetsbildet.
Deler av filmen er innspilt i Ugandas første lesbiske klubb, Sappho Islands. Den for lengst nedlagte klubben er tidligere blitt hyllet av kunstner-arkitektene bak MYCKET, som gjenskapte den for en kveld.
Klubben er også med som inspirasjon når trioen nå har utformet sitt bidrag til Inn i fellesskapet i form av meta-nattklubben Heaven by MYCKET.
Info og åpningstider: Nasjonalmuseet - Arkitektur