I oktober i år samlet FRI, Amnesty International Norge og Den norske Helsingforskomité aktivister utenfor den Polske ambassaden i Oslo

Solidaritet med skeive i Polen

Det er Pride måned i hele verden, også i Norge. I Polen derimot er situasjonen for skeive en helt annen. Gruppen Polish Pride in Norway inviterer til demonstrasjon utenfor den Polske ambassaden i Oslo søndag 21. juni.

Publisert Sist oppdatert

Polen er, ifølge European Union Agency for Fundamental Rights, det verste landet i Europa for lhbt-personer. Undersøkelsen «A long way to go for LGBTI equality» er den største i sitt slag som noensinne er gjennomført og viser at svært mange skeive opplever en innskrenking av sine rettigheter.

Undersøkelsen «A long way to go for LGBTI equality» ble publisert i mai i år og i Polen svarte to av tre respondenter at situasjonen har blitt mye verre for den skeive befolkningen. De trekker fram opprettelsen av 30 såkalte LHBT-frie soner i landet og angrep på prideparader. 44 prosent av de polske respondentene forteller at de opplever at den generelle toleransen i samfunnet har forsvunnet de siste fem årene.

Europakommisjonen bekymret

Polens voksende antall lhbt-frie soner, bekymrer Europakommisjonen.

Europakommisjonens oppgave er å fremme lovproposisjoner for EU, som holdt et møte om temaet i Brussel i februar. EUs likestillingskommissær, Helena Dalli, gjorde det klart at det ikke er akseptabelt at Polen som EU-medlem, tillater at kommuner deklarerer seg lhbt-frie: «Vi kan ikke tillate distribuering av klistremerker med ‘lhbt-fri sone’, eller innføring av anti-lhbt-lovverk uten å føle oss ansvarlige for neste fase der fysiske angrep finner sted», sa Dalli i et intervju med EU Observer.

Borgermestere i byene Lublin, Gniezno og Rzeszow har i tillegg nedlagt forbud mot likestillingsdemonstrasjoner. Lhbt-hat har blitt et økende problem under regjeringen til det sittende nasjonalkonservative og høyrepopulistiske partiet Lov og Rettferdighet (PiS), som også er støttet av Krakows erkebiskop som i fjor beskrev lhbt-befolkningen som «en regnbuepest».

Medlemmer av Europaparlamentet fordømte også i desember i fjor Polens økende hatretorikk, men det gjenstår fortsatt å få på plass et bindende EU-direktiv mot diskriminering, til tross for at ideen har ligget på EUs skrivebord i elleve år.

Den ikke-statlige organisasjonen ILGA-Europe advarer for øvrig mot å rette alle ressurser mot Polen, og refererer til en ny undersøkelse som viser at en lang rekke europeiske land har et økende tilfeller av vold mot lhbt-befolkningen.

Internasjonal solidaritet

I oktober i år samlet FRI, Amnesty International Norge og Den norske Helsingforskomité aktivister utenfor den Polske ambassaden i Oslo for å be Polen stoppe et lovforslag som vil forby seksualundervisning. Loven vil være et grovt brudd på menneskerettighetene, og det vil sette unge mennesker i fare. På demonstrasjonen kom også den nye gruppen Polish Pride in Norway.

Søndag 21. juni vil Polish Pride in Norway samles til nok en demonstrasjon utenfor den Polske ambassaden på Olav Kyrres Plass 1 i Oslo, kl. 17 - 18.

«Det er Pride måned i hele verden, også i Norge. Vi ser regnbuer og flagg over hele byen og mange er lei seg for at det ikke er prideparade i år. På samme tid, i Polen ser vi en økning i hatefulle ytringer akkurat nå. Regjeringspartiet PiS har utpekt LHBT-mennesker som sine fiender,» skriver Polish Pride in Norway i en pressemelding.

Mer info her: Solidarni z osobami LGBT w PL / Sammen med LHBT-personer i Polen

Powered by Labrador CMS