Urix

FN rystet over den nye anti-lhbt-loven i Georgia

— Vi er dypt bekymret for at denne loven kan oppmuntre til hatytringer og føre til flere voldsepisoder, sier talsperson for FNs høykommissær for menneskerettigheter, Liz Throssell.

Liz Throssell, talsperson for FNs høykommissær for menneskerettigheter.
Publisert Sist oppdatert

Den nye loven mot «LHBT-propaganda», og «utenlandsk agent»-loven, er i praksis en fullstendig knebling av skeivt sivilsamfunn i Georgia.

Loven omfatter blant annet forbud mot likekjønnet ekteskap, pridemarkeringer, regnbueflagg og såkalt skeiv propaganda. I tillegg forbys kjønnsbekreftende behandling og endring av kjønnsbetegnelser i offisielle dokumenter.

Før loven ble endelig vedtatt sa Mina Skouen i Helsingforskomiteen til Blikk at det i Georgia lenge har vært en «bevisst bruk av homofobi og transfobi hos flere av partiene, som brukte lhbt til å engasjere konservative velgere.»

Nå har FNs høykommissær for menneskerettigheter også kommet på banen, og advarer mot mulige konsekvenser av loven.

— Vi er dypt bekymret for at denne loven kan oppmuntre til hatytringer, føre til flere voldsepisoder og forsterke stigma, intoleranse og feilinformasjon, sier talsperson for FNs høykommissær for menneskerettigheter, Liz Throssell, i en pressemelding.

— Vi oppfordrer Georgias parlament og relevante myndigheter til å oppheve loven og sørge for at landets lovgivning er i samsvar med landets internasjonale menneskerettighetsforpliktelse, la hun til.

Den nylig vedtatte loven om «familieverdier og beskyttelse av mindreårige» i Georgia inneholder bestemmelser som rammer en lang rekke menneskerettigheter.

Det gjelder blant annet retten til likestilling, ikke-diskriminering, utdanning, helse, ytringsfrihet, forsamlings- og organisasjonsfrihet, samt retten til privatliv, frihet og sikkerhet.

 

Powered by Labrador CMS