Forskning

Fire ganger høyere selvmordsrisiko for skeive kvinner

Nesten en av fire skeive amerikanske kvinner har forsøkt å ta sitt eget liv, ifølge en ny undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

«The National LGBTQ+ Women’s Community Survey», som ble publisert forrige uke, viser at 22 prosent av skeive kvinner som deltok i undersøkelsen har forsøkt å ta sitt eget liv.

Dette er over fire ganger høyere enn gjennomsnittet for den amerikanske befolkningen.

– Byrden av traumer er enorm for disse gruppene, sier Jaime Grant, en av forskerne bak undersøkelsen.

Enda høyere blant transpersoner

Undersøkelsen ble gjennomført mellom juni 2021 og juni 2022, og inkluderte svar fra over 5000 skeive kvinner og personer med ulike kjønnsidentiteter.

Blant transpersoner som svarte på undersøkelsen var tallene enda mer sjokkerende.

Hele 37 prosent av transpersonene oppga at de hadde forsøkt å ta sitt eget liv.

Blant svarte, urfolk og andre personer med minoritetsbakgrunn var andelen på 29 prosent.

Funnene er i tråd med tidligere studier som har vist at psykiske lidelser og selvmordsproblematikk er mer utbredt blant transpersoner.

Lignende funn ble rapportert i en nyere amerikansk undersøkelse fra Centers for Disease Control and Prevention (CDC) og en kanadisk studie som ble publisert i det medisinske tidsskriftet JAMA Network Open tidligere i oktober.

Stor belastning på psykisk helse 

Studien viste også at depresjon (51 prosent) og angst (44 prosent) forekommer nesten dobbelt så hyppig blant skeive kvinner sammenlignet med den generelle befolkningen.

I tillegg rapporterte 47 prosent av respondentene at de hadde opplevd vold i nære relasjoner, sammenlignet med 35,6 prosent av kvinner generelt.

Lav tillit til systemet 

Blant de over 2000 respondentene som hadde vært utsatt for vold, hadde under 20 prosent av dem oppsøkt offentlig hjelp.

I 54 prosent av tilfellene ble politiet beskrevet som «ikke hjelpsomme i det hele tatt». 57 prosent av dem som opplevde vold mente at venner har vært den viktigste støtten.

Forskerne bak studien mener dette reflekterer en dyp mistillit til statlige organer og helsevesenet, en utfordring som transpersoner har rapportert om i flere andre studier.

CDC oppfordret amerikanske skoler til å arbeide for tryggere miljøer for transstudenter i sin rapport.

Utfordringer med helsetilgang 

Undersøkelsen viste også at mange skeive kvinner og transpersoner har utfordringer med å få tilgang til helsehjelp.

14 prosent av respondentene hadde aldri tatt en livmorhalsprøve, mens 22 prosent svarte at de hadde unngått å oppsøke helsehjelp på grunn av frykt for diskriminering og respektløs behandling.

En britisk nasjonal helserapport fra 2019 advarte om at opptil 50 000 lesbiske, homofile og bifile kvinner aldri har tatt en livmorhalsprøve, ofte på grunn av feilinformasjon om risikoen for HPV-infeksjoner, som kan føre til kreft.

 

Historisk diskriminering 

Savy Elahian, som ledet dataanalysen i undersøkelsen, understreker at skeive kvinner, spesielt de med minoritetsbakgrunn, fortsatt påvirkes av en historie preget av diskriminering og rasisme.

– Medisinske rom har historisk sett ikke vært trygge for oss. Skeive folk har blitt utsatt for medisinske eksperimenter og medisinsk diskriminering, sier Elahian.

Som i tidligere studier påpeker forskerne bak denne rapporten at det er behov for større offentlige tiltak for å bedre helsen og velværet til skeive kvinner og andre LHBT-grupper. Dette innebærer både bedre tilgang til helsehjelp og økt bevissthet rundt skeive personers utfordringer.

Fremhever positive aspekter

Respondentene ble også spurt om positive aspekter ved å være skeiv i undersøkelsen, og om hva som gir dem glede og mening i livet.

Mange fremhevet friheten til å uttrykke seg, muligheten til å velge sine egne familier, uavhengighet, vennskap med andre skeive, og tryggheten som skeive miljøer kan gi.

Noen av dem svarte at det var et stort pluss å kunne ligge med «butch», eller maskuline kvinner.

 

Powered by Labrador CMS