Skeivt kulturår
Kim Friele helgenkåret i Stiklestad kirke
Sogneprest Nils J. Riedl kanonisert Kim Friele i helgen som del av Olsokutstillingen Queer Spirit.
Sogneprest Nils J. Riedl holdt regnbuemesse i Stiklestad kirke lørdag 30. juli, hvor Kim Friele ble kanonisert, og ble dermed Norges første helgen siden middelalderen.
Kanonisering er den offisielle betegnelsen for å bli helgen i den katolske kirke. For eksempel ble Jeanne d'Arc helgen etter at hun ble kanonisert i 1920.
– Det har skjedd mange undere i kjølvannet av Kims liv og virke, sier Nils J. Riedl.
Riedl var en av de første åpne homofile prestene i Norge.
– Uten det Kim Friele gjorde ville det tatt enda lenger tid å avkriminalisere homofili, få fjernet sykdomsdiagnosen, få rettsvern mot diskriminering av skeive og partnerskapsloven, sier Riedl.
Kim Friele og Wenche Lowzow var en av de først til å inngå partnerskap i Norge i 1993, og Riedl inngikk partnerskap samme dag.
Bønn i ni dager
Prosessen med å kanonisere Friele er basert på den klassiske kanoniseringsprosessen i Vatikanet, med en skeiv vri. Riedl og kunstnere fra Pride Art har lest Novenabønn i ni dager. Selve helgenkåringen skjedde som avslutning på Regnbuemessen i Stiklestad Kirke lørdag 30. juli.
– Det er jo mye takket være Kim at jeg kan leve et godt og fritt liv som homofil i dag. Hun var en likestillingspioner som kjempet frem våre rettigheter, og så var hun også en god venn som heldigvis aldri sluttet å kjempe eller si fra. Helt til det siste var hun opptatt av enda flere skulle få leve frie liv, sa kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen til NRK i forbindelse med Frieles bisettelse i Oslo Domkirke.
Kanoniseringen av Kim Friele er en del av årets Olsokutstilling, Queer Spirit i regi av Pride Art.
– Det er en stor opplevelse å få tildelt dette ytringsrommet på Stiklestad når skeive på utallige måter fortsatt opplever at man ikke hører til og lever i utenforskap uten speiling og bekreftelse i kulturen annet enn som kuriosa, eksotisk ettertanke og karikert underholdning. Det er virkelig spennende at det nettopp er på et så symbolsterkt sted som Stiklestad og under Olsok at fortellinger om skeiv tro skal møtes. Rollen som olsokkunstner løfter oss som en spydspiss inn i et landskap på en måte vi tror er viktig ikke bare for skeive, men for at samfunnet skal forstå seg selv som helhet, sier Frederick Lucius Nathanael, leder i Pride Art.
Kulturarv
Direktøren for Stiklestad Nasjonale Kultursenter, Heidi Anett Øvergård Beistad, hevder at Queer Spirit er den største Olsok-utstillingen noensinne.
– Pride Arts arbeid her skriver seg inn i en 1000-årig kulturarv her på Stiklestad, sa direktøren under åpningen.
Pride Art, som samler over 600 skeive kunstnere med bakgrunn fra 25 land, er kollektivt årets festivalutstiller på Olsokdagene. Nils J. Riedl stiller ut en «Ikonostas», som tradisjonelt fylles med bilder av religiøse personligheter, engler og helgener. Helgener har gjennom tiden blitt sett på som forbilder som har vist oss nye måter å møte livet på. Riedls «Ikonostas» viser slike mennesker fra nyere tid, blant annet Friele og mennesker som har mistet livet i homorelatert vold eller selvmord som følge av negative holdninger til skeive.
– Svært mange av oss hadde ikke vært i live i dag, og kanskje hadde vi fremdeles vært ansett som syke, hadde det ikke vært for vågale ildsjeler som Kim Friele og Nils Riedl. Det er faktisk først i 2000 at homofili ble fjernet som diagnose i Norge, sier leder for Pride Art, Frederick Nathanael.
Seremonien ble avsluttet ved den enorme skulpturen av Verdenstreet som kunstneren Stephan Udbjørg har bygget utenfor Stiklestad kunstsenter, hvor barn og unge allerede har hengt om ønsker og hilsener. Dagen etter avsluttet Pride Art sitt program med en samtale om skeiv kunsts betydning i kirkerommet, hvor publikum fikk møte kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum, Riedl og Nathanael. Utstillingen Queer Spirit blir stående på Stiklestad ut august.