Pride Art
Skeiv kunst på t-banen
Først sa Sporveien bestemt nei til Pride Art. Så snudde de. Mandag 19. september åpner Pride Art utstillingen "Live/Love" i Kunstpassasjen på Jernbanetorget t-banestasjon.
– Ja, det har vært forhandlinger ... sier Stian Tjernsmo, fotograf og kunstner.
Tjernsmo er en av kunstnerne i Pride Art som i to uker skal stille ut skeiv kunst på Jernbanetorget t-banestasjon i Oslo.
Det har vært lange forhandlinger om utstillingen. I juli i år ble det klart at Pride Art fikk avslag på søknaden om å stille ut kunst i Sporveiens Kunstpassasje på Jernbanetorget t-banestasjon. Begrunnelsen Pride Art fikk av Sporveien var at de ville ta «hensyn til at alle muligens ikke er like fordomsfrie».
Kunstpassasjen, den underjordiske gangen som knytter sammen østgående og vestgående spor på Jernbanetorget t-banestasjon, har i mange år eksponert Osloborgere for både ny og veletablerte kunstuttrykk. Pride Art la inn en søknad om å stille ut verk her, men fikk nei fra Sporveien, som eier Kunstpassasjen.
Få nakne kropper
Sporveien mente at kunsten kunne tolkes som seksuell og var mer egnet for et voksent publikum. Etter forhandlinger er det nå klart for Pride Art i Kunstpassasjen likevel. Uten nakne kropper.
– Det er nok litt snillere verk, hvis vi kan si det på den måten, sier kunstner Tjernsmo til Blikk.
Blikk har tatt turen til Jernbanetorget hvor Pride Art er i gang med monteringen av utstillingen. Utstillingen skal åpne mandag formiddag, med representanter fra Oslo kommune til stede.
– Dette er første gang Pride Art har tillatt andre å være med på kuratering av en utstilling, så Sporveien har vært med å godkjenne den endelige utstillingen. Nå er vi venner igjen, sier han og ler.
Utstillingen er ifølge Tjernsmo «40 meter med skeiv kunst, av 24 kunstnere.»
– Med denne utstillingen når vi mange mennesker, og det er et fint oppspark til den store Wunderkammer-utstillingen som åpner på DOGA i begynnelsen av oktober, sier Stian Tjernsmo til Blikk.
– Et overflødighetshorn
Pride Art inntar DOGA og Kulturkirken Jakob i Oslo, og fyller begge steder med skeiv kunst og kultur i oktober.
Wunderkammer, eller kuriosakabinett som det heter på norsk, var forløperne til museene.
– På 1700- og 1800-tallet stilte man ut sjeldne og eksotiske objekter i visningsrom for offentligheten. I vår tid har skeiv kunst og kultur på mange måter blitt kuriosa, sier Pride Art-leder Frederick Nathanael om utstillingen som åpner 7. oktober.
Ifølge Nathanael var det ti tusen som besøkte Wunderkammer i fjor. I år venter han det dobbelte. Årets utstilling rommer 600 kunstverk i alle mulige sjangre, signert 130 kunstnere fra hele Norge og kunstnere med bakgrunn fra 25 ulike land. 30 scenekunstnere bidrar også på scenen i løpet av utstillingsperioden.
Både bildekunsten og scenekunsten blir vist i lokalene til DOGA i Hausmannsgate 16 i Oslo.
– I vårt Wunderkammer er det alt mulig av kunst. Det er et overflødighetshorn på en måte. Kunsten viser et stort utvalg av kunst som speiler levde skeive liv, sier Frederick Nathanael til Blikk.
Wunderkammer åpner dørene på DOGA, Hausmannsgate 16, fredag 7. oktober kl. 18. Utstillingen henger til 17. oktober. Info: prideart.no