Helse

Helse- og omsorgsministeren lover at organisasjonene skal bli hørt

Etter at Grunde Almeland (V) stilte spørsmål om fortsatt drift av HivNorge, Helseutvalget og Aksept, til Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre, kom lovnaden; driftstilskuddene videreføres, og det skal sikres god tid til videre prosess.

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre ønsker gode ordninger.
Publisert

Kritikken har haglet etter Helsedirektoratets forslag om å slå sammen tilskuddsordningene for seksuell helse.

Sammenslåingen ville fjernet det 3-årige driftstilskuddet til HivNorge, Helseutvalget og Aksept-Kirkens bymisjon. 

Både Helseutvalget og HivNorge uttrykte til Blikk at prosessen rundt det nye regelverket var forhastet, og bar preg av manglende ønske om involvering fra sivil sektor.

Forrige uke bekreftet helse- og omsorgsdepartementet at det ikke blir noen sammenslåing.

Nå lover de også at det skal settes av god tid til den fremtidige prosessen, og at aktører skal bli hørt.

Vil sikre nok tid

«Jeg mener at en vellykket sammenslåing forutsetter at en felles ordning blir i stand til å ivareta hiv og soi-feltet, og samtidig bidra til å sikre god seksuell helse i hele befolkningen.

For å sikre nok tid til en prosess som ivaretar dette, vil jeg ikke legge opp til å slå sammen tilskuddsordningene for 2025», skriver helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre i et svar til Grunde Almeland (V), som ligger på Stortingets hjemmesider.

Svaret var til Almelands spørsmål, fra 20 august, om hvordan statsråden tenker å sikre fortsatt drift av Helseutvalget, Aksept-Kirkens bymisjon og HivNorge.

Anne-Karin Kolstad

Almelands henvendelse kom i etterkant av et møte mellom HivNorge og stortingsrepresentanten, der HivNorge uttrykte sin bekymring for fremtidig drift, forklarer Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge.

Viktig med både tidsbegrensede prosjekter og løpende arbeid

– HivNorge er veldig glad for at statsråd Vestre nå har trukket i bremsen i sammenslåingen av tilskuddsordningene for hiv og seksuell helse, etter at Venstres Stortingsrepresentant Grunde Almedal stilte et godt begrunnet spørsmål til statsråden om denne prosessen, skriver Kolstad i en e-post til Blikk.

Hun ser fram til et godt samarbeid med både direktoratet og departementet, for å sikre videre arbeid på området innen hiv og seksuell helse.

– Det er viktig å støtte både gode tidsbegrensede prosjekter og løpende arbeid, blant annet opp mot helseforetakene, politikere og myndigheter, hivbefolkningen og hele samfunnet», la hun til.

I en e-post til Blikk påpeker helse- og omsorgsdepartementet at de ønsker å jobbe ferdig med strategien for seksuell helse før de går videre med nytt tilskuddsregelverk. De skriver at:

«Strategien er fortsatt ikke ferdig, så da er det også logisk å avvente endringer i tilskuddsordningene».

Skal bli hørt

– Vil driftsstilskuddet vare i tre år fra 2025?

– Forskriften vil da også gjelde for 2025, men utover det kan vi ikke forskuttere noe. Det vi kan love, er at organisasjonene både skal få komme med innspill og bli hørt. Vi ønsker gode ordninger som speiler behovet for de som skal dra nytte av dem».

Rolf Angeltvedt, daglig leder i Helseutvalget, sier de er glade for at departementet har tatt grep, og at sivilsamfunnet kan få en reel mulighet til å påvirke hvordan ny tilskuddsordning skal skrus sammen.

– Men, først skal regjeringen legge fram en ny seksuell helse-strategi før nyttår, som vi har store forventninger til.

Powered by Labrador CMS