Helse

Tilskuddsordningen for seksuell helse: – Det blir ingen sammenslåing

Forslaget om sammenslåing ville medført kutt av driftstilskudd til Helseutvalget, HivNorge og Aksept. Nå bekrefter Helse- og omsorgsdepartementet at det likevel ikke blir noen sammenslåing.

Rolf Angeltvedt anser det som en liten seier at forslaget fra Helsedirektoratet ikke blir realisert.
Publisert Sist oppdatert

Helsedirektoratet foreslo å slå sammen tilskuddsordningene for seksuell helse. Nå melder Helse- og omsorgsdepartementet at det ikke legges opp til en sammenslåing i 2025.

Dette kommer fram i et brev fra departementet, sendt til Helseutvalget, HivNorge og Aksept torsdag denne uken.

«Det vil si at dagens tilskuddsordninger videreføres inntil videre», skrev avdelingsdirektør Maren Skaset.

En liten seier

– Det å få en sånn bekreftelse, når utgangspunktet var at driftstilskuddet kunne bli borte med et pennestrøk, det har mye å si for oss som en forebyggende organisasjon, sier Rolf Angeltvedt i Helseutvalget til Blikk. om svaret fra departementet.

– Jeg tar det som en liten seier, at forslaget fra direktoratet ikke blir realisert. Jeg senker skuldrene, men vi senker ikke garde. Det er kamp om midlene og vi må hele tiden bevise at det vi gjør er viktig og nyttig.

Med bakgrunn i Helse- og omsorgs departementets svar og ordlyden i eksisterende forskrift, fastslår Angeltvedt at ordningen med tre-årig driftstilskudd videreføres.

– Det betyr at vi får bedre tid til å påvirke det framtidige regelverket, sier han videre.

Høringsutkast fikk kritikk

Svaret fra departementet kommer i kjølvannet av kritikk rettet mot Helsedirektoratets høringsutkast til nytt regelverk for tilskuddsordning for arbeid med seksuell helse.

I utkastet, med høringsfrist 31. august, foreslo Helsedirektoratet en sammenslåing av eksisterende tilskudd.

Dette ville innebære en fjerning av 3-årige driftstilskudd til Helseutvalget, HivNorge og Aksept, og at finansiering i fremtiden ville basere seg på søkbare prosjektmidler.

Til Blikk uttalte blant annet Rolf Angeltvedt i Helseutvalget at dette ville føre til tap av langsiktigheten og kontinuitet i arbeidet.

– Det alvorlige er at vi mister forutsigbarheten for driften av våre tilbud, uttalte han da, og understrekte at de ikke var imponert over prosessen knyttet til høringen.

Det var heller ikke generalsekretær i HIVNorge, Anne Karin Kolstad, som sa til blikk at direktoratet «har bare sendt ut et forslag, uten noen gode argumenter, som ser bort ifra all forskning som finnes på feltet.»

Brev kom etter henvendelse

Tidligere i uken opplyste Angeltvedt til Blikk at Helseutvalget hadde fått flere signaler om et brev fra Helse- og omsorgsdepartementet, som angivelig var sendt til de tre nevnte organisasjonene, og skulle adressere høringen og sammenslåingen av tilskudd.

Tirsdag etterspurte Blikk en kommentar fra departementet om brevet.

Først fredag fikk vi beskjed om at det på torsdag hadde blitt sendt ut et brev til organisasjonene, hvor det da ble bekreftet at det ikke ble noen sammenslåing.

Departementet skrev også at det er Helsedirektoratet som er ansvarlige for høringen og tidsfristen på denne.

Rolf Angeltvedt i Helseutvalget bekrefter at de akter å sende svar på høringen innen fristen 31. august.

 

Powered by Labrador CMS