Helse

WHO: Ingen grunn til panikk – m-kopper er ikke det nye covid

Uavhengig av hvilken variant det er snakk om, er ikke m-kopper det «nye covid». Vi vet hvordan vi skal kontrollere det, sier WHOs leder i Europa.

Barn som er smittet av m-kopper venter på behandling ved en helseklinikk i Munigi øst i Kongo.
Publisert Sist oppdatert

Hans Kluge, WHOs regiondirektør for Europa, understreket likevel alvoret i utbruddet:

–Vi kan og må takle m-kopper sammen, sa han på et pressemøte tirsdag.

Han understreker at det fram til nå kun er registrert ett tilfelle av den nye m-koppe-varianten i Europa – i Sverige i forrige uke.

En eldre variant, kjent som clade II, har sirkulert i Europa siden et tidligere m-koppe-utbrudd i 2022. Ifølge Kluge dukker det opp om lag 100 tilfeller av denne varianten per uke i Europa.

Vil ha på plass systemer

Kluge fastslår at det ikke finnes politisk vilje og ressurser til å utrydde m-kopper helt i Europa. Men han mener dette er en mulighet til å følge med på den nye varianten m-kopper Ib og samtidig iverksette tiltak for å bekjempe den gamle varianten.

– Så vil vi velge å få systemene på plass for å kontrollere og eliminere m-kopper globalt? Eller vil vi gå inn i en ny syklus av panikk og forsømmelse? Hvordan vi håndterer m-kopper nå og i årene som kommer, blir en avgjørende test for Europa og verden, sier Kluge.

Farligere?

Ifølge eksperter ser den nye varianten ut til å være mer smittsom enn den gamle, og den ser også ut til å kunne føre til alvorligere infeksjoner. Den gamle varianten smitter først og fremst ved nær hudkontakt, og den rammer først og fremst menn som har sex med menn.

I forrige uke erklærte WHO at m-kopper utgjør en internasjonal folkehelsekrise. Det skyldes at det for tiden er registrert flere utbrudd i Afrika, og at den nye varianten muligens er farligere enn den gamle. I år er det register over 14.000 mistenkte m-koppetilfeller og over 500 dødsfall i Kongo og andre afrikanske land.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS