HKS 20 ÅR

Helsestasjon for kjønn og seksualitet fikk jubileumshjelp fra uventet hold

Lørdag 24. september feirer Helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS) 20 år. Etter en hard vår med delvis nedstengning av tilbudet, var kapasiteten sprengt. Festen ble derfor stablet på beina med hjelp fra frivillige kunstnere.

«TAKE NO SHIT!»: Dette skiltet er det første som møter deg når du kommer inn på venterommet hos Helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS). Oppfordringen er kanskje på sin plass, både for ansatte og pasienter, etter et tøft år der helsestasjonen har måttet kjempe for å opprettholde tilbudet til unge lhbt+personer.

Helsestasjon for kjønn og seksualitet har hatt et turbulent jubileumsår. Samtidig som Norge i april markerte at det er 50 år siden avkriminaliseringen av sex mellom menn, ba Statsforvalteren i Oslo og Viken Oslo kommune om å gå gjennom HKS sin praksis. Hormonbehandling til alle nye pasienter ble derfor stoppet på ubestemt tid. «»

Store deler av det skeive miljøet tok nesten umiddelbart til gatene for å forsvare HKS. Bare dager etter nyheten om behandlingsstopp ble det mobilisert til protester over hele landet. Det såkalte «Transskriket» runget blant annet på Oslos regnbueplass i Spikersuppa torsdag 28. april. Siden har politikere i Oslo gitt helsestasjonen midler til å ta unna mer av behandlingskøen, og mange av Oslos politikere har uttrykt støtte.

Lørdag 24. september inviterer Oslo kommunes Helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS) til en stor og fargerik feiring av sitt 20-årsjubileum på Vippa i Oslo – men dette hadde de ikke klart alene, forteller avdelingsleder Ingun Wik.

– Vi så hvor mye press HKS var under

Etter vårens nedstenging fikk fikk HKS starte opp igjen driften som normalt. Statsforvalteren hadde ingen grunn til å kritisere HKS sin praksis. Men kontroversen førte også til at køene av klienter vokste ytterligere.

Festen ble imidlertid reddet av en liten gruppe kunstnere som kjente ansatte på helsestasjonen og kontaktet dem om festen allerede i vår.

– Vår kapasitet var helt sprengt, og vi hadde ikke kunnet arrangere en slik feiring om vi ikke hadde fått hjelp utenfra. Vi er utrolig stolte over hvor flott feiringen blir! sier Wik.

De tre arrangørene (fire med en kunstkurator) stilte opp helt uten å vite om de kom til å få noe igjen for det.

– Vi så hvor mye press HKS var under, og hadde en ide om at i skeivt kulturår, kunne vi gi noe tilbake. Vi har søkt om midler ulike steder, men ville uansett at HKS skulle få skinne på 20-årsdagen sin, sier Martin Grønbakk Kolsrud. De andre arrangørene er Eyolf Befring og Elise Nystad. Elise Dypvik kuraterer utstillingen.

Proppfullt program

Kolsrud selv har tilpasset sitt konsept «Politisk fargelagt» til en regnbueversjon. En lang rekke kunstnere skal ha delta på en egen kunstutstilling selv ikke HKS har fått vite innholdet av ennå:

– Vi har fått med blant annet med gatekunstneren Aron Willems og den polske kunstneren Paulina Stroynowska, kan Kolsrud avsløre.

Programmet er proppfullt av energi, med den libanesiske dragartisten Frida Marida, danseperformer Sultan Hadaddeen og klubbkonseptet Sweetcheeks. Esben Esther Pirelli Benestad vil også være tilstede og skal framføre poesi.

Rekken av gratulanter er lang. Fra Oslos ordfører Marianne Borgen, til Sunniva Holmås Eidsvoll, Byråd for Oppvekst og Kunnskap i Oslo (SV) og Rina Mariann Hansen (Ap), Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, høyre, Ap, SV, Ventre og FrP i Oslo har foreløpig meldt seg på, i tillegg til flere samarbeidspartnere og organisasjoner på feltet.

Utvikling i tilbudet

Helsestasjon for kjønn og seksualitet er et byomfattende helsetilbud for Oslo kommune sine innbyggere mellom 0-30 år. Det ble opprettet i 2002 med helsesykepleier Mona Flatval som primus motor. Mandatet har siden da vært å utjevne helseforskjeller mellom minoritetsbefolkningen og majoritetsbefolkningen når det kommer til kjønn og seksualitetsmangfold.

De siste 12 årene har Ingun Wik vært avdelingsleder. Under hennes ledelse har HKS vokst til å bli et høyspesialisert lavterskeltilbud og et navn å regne med når skeive tema diskuteres:

- Det viktigste jeg har forstått etter 12 år her, er at de forestillingene om kjønn og seksualitet som jeg har vokst opp med, er utrolig gammeldagse og utdaterte, sier Ingun Wik til Blikk. Hele intervjuet kan du lese i magasinet, som er i løssalg fra 6. oktober.

I forbindelse med 20-årsjubileet kan du i Blikk 10/22 lese et større intervju med Wik. Her forteller hun blant annet at arbeidet med trans har fått mye oppmerksomhet de siste årene – men at det på ingen måte er det eneste de holder på med:

– I media virker det nok som om vi bare driver med trans, fordi behandlingstilbudet til transpersoner er det som er mest kontroversielt akkurat nå. Det betyr ikke at vi ikke jobber med seksualitet og seksuelt mangfold. Også må man heller ikke glemme at mennesker som har en annen kjønnsidentitet enn den de ble tildelt ved fødselen også har en seksualitet, sier Wik.

Men selv om seksualiteten fremdeles har fokus, har Wik merket en utvikling de siste årene.

– Da jeg begynte, kom det egentlig bare mennesker som hadde behov for å snakke om det å komme ut av skapet og å ha en annen seksuell identitet enn heterofil. Nå er kanskje 80 prosent av arbeidet jeg gjør her knyttet til kjønnsmangfold. Vi har kommet litt lenger i aksepten for homofili, i alle fall her i Oslo, mens utforsking og utfordring av kjønnsidentitet oppleves som rart og «uvanlig».

Får skryt fra pasientorganisasjon

I dag består HKS av et tverrfaglig team der alle terapeuter har helsefaglig bakgrunn med sexologisk videreutdanning - og legene har spesialkompetanse i kjønnsbekreftende behandling.

I september vant HKS Esben Esther-prisen, som årlig deles ut av Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens under Trans Pride. I juryens begrunnelse for tildelingen trekker de blant annet Helsestasjonens engasjement i mediedebatter om transbehandling.

«Mange føler seg trygge hos HKS og har fått livsnødvendig hjelp når Rikshospitalet har sviktet. Tidligere i år ble HKS nesten revet fra oss, men de tok den utrettelige byråkratiske kampen og består i dag som et forbilledlig bevis på at regionale senter som møter individets behover, er mulig å opprette», heter det i juryens begrunnelse for tildelingen.

Jubileumsfesten finner sted lørdag 24. september på Vippa, Akershusstranda 25, Oslo. Klikk her for mer informasjon.

Hele intervjuet med Ingun Wik kan du lese i neste nummer av magasinet (10/22) som er i løssalg fra 6. oktober.

Slik blir jubileumsfesten:

12:00: Offisiell åpning av jubileet - Sunniva Holmås Eidsvoll, Byråd for Oppvekst og Kunnskap i Oslo (SV) og Rina Mariann Hansen (Ap), Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester

12:10: Åpning av kunst-workshop «Skeive Ikoner – Nasjonalt og Internasjonalt» - Martin Grønbakk Kolsrud

12:15: Live podcast «TransNorge» - Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens, ved Luca Dalen Espseth

13:00: Eventyrfortelling – Garmeres: Organisasjonen av og for skeive samer på tvers av Landegrensene

14.00-21.00: Kunstutstilling i rommet «Leiligheten», med artist talks klokken 15:00 og 18:30 og musikalsk performance 17:00

14:30-17:30:

  • Vekommen - Ingun Wik, avdelingsleder ved HKS. Helsestasjonen for kjønn og seksualitet
  • Prosjektet Spør Først! Nasjonalt arbeid mot seksuelle overgrep mellom unge - Tone Bjørnson Aanderaa, helsesykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS)
  • Kjønn og kjønnsinkongruens - Lene Guttulsrud, psykologspesialist og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS)
  • iChatten – Et nasjonalt chattetilbud om kjønn og identitet - Aleksander Sørlie, sykepleier og chatter ved iChatten.no
  • Gruppetilbud og kreative løsninger – Kristine Ekeberg, familieterapeut og sexologisk rådgiver og Isabell Skogli, erfaringskonsulent
  • Menneskets iboende nytelsespotensiale: Kink, fetisj og BDSM - Petter Winther-Brose, vernepleier og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS)
  • Seksualtekniske hjelpemidler og personer med funksjonsvarianter – Nora Thunem, Helserådgiver ved Unge Funksjonshemmede og Aron Willems, lege ved Quintet AS
  • Hvordan jobber vi med minoritetene i minoriteten – Tahmina Ansari, psykolog i Skeiv Verden i samtale med HKS
  • Vår historie og visjon - Ingun Wik, avdelingsleder ved HKS. Helsestasjonen for kjønn og seksualitet

17:30-17:40: Tale fra Ordføreren – Marianne Borgen, Ordfører Oslo kommune

19:00: Voguing – Sultan Hadaddeen, performer og aktivist

19:30: Dikt og poesi – Esben Esther Pirelli Benestad, lege og professor emerit i sexologi

19:50: Dragshow – Frida Marida, drag artist

22:00-01:00: Sweetcheeks

.

Alle tider er tentative.

Powered by Labrador CMS