Utstilling
Per Barclay til Henie Onstad Kunstsenter
Utstillingen «Soft Sweet Vortex», som viser 40 verk fra 1979 og frem til i dag, åpner 18. august.
Per Barclay ble født i Oslo i 1955, og bor og jobber i Torino i Italia og i Oslo. Barclay arbeider med foto, skulptur og installasjon og med diverse materialer, som stein, stål, aluminium, glass, vann og spillolje.
I november i fjor tok Barclay initiativ til å restaurere den utvendige fasaden av pissoaret i Stensparken i Oslo, i tillegg til å produsere en temporær lysinstallasjon på stedet.
Pissoaret, populært kalt Kjærlighetskarusellen og Lykkehjulet, er kanskje det mest ikoniske eksemplet på skeiv arkitektur i Norge. Den funksjonalistiske perlen ble tegnet av Oslos byarkitekt Harald Aars, og sto ferdig i 1937. Det skulle ivareta hygieniske og praktisk hensyn, men i modernistisk ånd også fremstå som en skulptur i parken. Et viktig møtested for homofile menn. Karusellen ble i 2009 fredet av Riksantikvaren, men har siden stått til forfall.
For Barclay var det en dobbel historie bak engasjementet. For det første synes han bygget i seg selv en perle. For det andre har det en historie som et møtested for homofile.
– Det er helt forjævlig å se at denne perlen har stått og forfalt. Jeg flyttet inn i nabolaget her for en del år siden, og går tur med hundene mine her. Jeg tenkte at det går ikke an at det bare forfaller, sa Barclay til Blikk i november i fjor.
Utstillingen «Soft Sweet Vortex», som åpner 18. august på Heine Onstad Kunstsenter viser 40 verk fra 1979 og frem til i dag, inkludert en ny fotografisk serie av Barclays «oljerom» i det tidligere Deichmanske bibliotek i Oslo, som er produsert i 2022 og nå vises for første gang. Utvalget av verk i utstillingen, fra nasjonale og internasjonale samlinger, viser hvordan spesifikke motiver og modeller har blitt gjentatt og utvidet over tid gjennom ulike materialer og formater.