Urix

Russlands første skeive museum nedlagt etter en uke

Museet viet til Russlands lhbt+historie måtte stenge en knapp uke etter åpningen, da loven om «homofil propaganda» trådte i kraft.

Museet hadde som mål å vise at det alltid har eksistert homofile i Russland.
Publisert Sist oppdatert

Pyotr Voskresensky, grunnleggeren av museet, brukte flere år på å samle russiskproduserte statuer, smykker, vaser, bøker og andre kunstgjenstander. De skulle sammen fortelle historien om landets lhbt+subkultur. Slik ble det ikke.

En uke etter åpningen 27. november trådte Russlands nye lov om «homofil propaganda» i kraft. Voskresenskys samling falt i strid med loven, som fullstendig forbyr det myndighetene anser som promotering av «utradisjonelle» seksuelle forhold.

«Fantes ingen» skeive

«Konteksten for åpningen av dette museet er viktig fordi landet vårt er i en periode med transformasjon til et totalt diktatur, og det bygges på en ny ideologi der historien spiller en nøkkelrolle», sier Voskresensky til Radio Free Europe.

«Fortid er vår fremtid, ifølge regjeringen. Og denne imaginære fortiden inneholder bare «tradisjonelle verdier». Det fantes ingen lhbt-personer.»

Voskresensky forteller at det ikke er riktig å kalle museet hans for landets første viet til skeive, for en lignende samling ble vist i St. Petersburg på 1800-tallet.

«Hva som ble av den samlingen er ukjent, men vi vet at det ikke var unikt og at det fantes flere lignende. Folk antar at de ble ødelagt av slektninger som prøvde å redde ryktet til samleren eller av samlerne selv, som fryktet forfølgelse fra myndighetene», sier Voskresensky.

«Selvfølgelig vil vi overleve enhver undertrykkelse. Museet i seg selv er et monument over det faktum at vi har gjort det før. Vi overlevde kommunistene og Stalin. Vi overlevde nazistene. Vi vil overleve dem alle.»

Greske klassikere og utfordrende samtidskunst

De få besøkende som rakk å ta turen innom landets første museum for lhbt+kultur ble møtt ved inngangen av et portrett av komponisten Pjotr Tsjaikovskij. Russiske myndigheter og sosialkonservative har lenge forsøkt å benekte komponistens homoseksualitet, ifølge initiativtaker Voskresensky.

Museet inneholdt flere titalls gjenstander, inkludert dekorative gjenstander, smykker og bøker som han samlet over mange år. Målet hans var å vise at homofile har fantes i flere århundrer i Russland.

Blant objektene på utstilling var fire kaméer med portretter av Antinous, en gresk tenåring som antas å ha vært elskeren til den romerske keiseren Hadrian. To av kaméene ble produsert i Sovjetunionen på 1950-tallet. Samlingen inkluderer noen få samtidskunstverk, inkludert et gipsportrett av Duma-nestleder Vitaly Milonov, en av talsmennene for homopropagandalovene, iført et brudeslør.

Politiker Vitaly Milonov, ofte omtalt som hjernen bak Russlands homopropagandalover, var utstilt med brudeslør.

«Vil få konsekvenser»

Den nye loven ble undertegnet av Russlands president Vladimir Putin 5. desember etter å ha blitt vedtatt i tredje gangs behandling i Russlands føderale forsamling.

I 2013 signerte Vladimir Putin en lov som kriminaliserte «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle forhold» rettet mot barn. Den nylig vedtatte innstrammingen gjør det nå forbudt i Russland å synliggjøre og informere om eksistensen av lhbt-personer, og å skildre deres liv. Uansett hvor, hvordan og overfor alle aldersgrupper.

Loven omfatter media, internett, reklame, bøker og filmer. Hvis en person blir funnet skyldig i å spre «lhbt-propaganda» blant mindreårige, riskerer hen bøter på opptil 67.000 kroner. Utlendinger kan bli utvist fra landet.

«Enhver propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle forhold til få konsekvenser», sier dumaens leder, Vjatsjeslav Volodin på Telegram. Han sier loven vil «beskytte barna våre og landets fremtid mot mørket som spres av USA og europeiske land».

Powered by Labrador CMS