Hanne Maria Johansen mener kampen mot paragraf 213 for å være den viktigste historisk sett. Loven som forbød menn å ha sex med menn, ble opphevet i 1972. Kim Friele brukte sju år av sin tid som leder i DNF-48 på å få fjernet den.
Foto: Skeivt Arkiv
Norges skeive historie
I boka «Skeive linjer i norsk historie» følger Hanne Maria Johansen utviklingen i rettshistorie, helsehistorie, og kulturhistorie. Boka er den første historiske oversikten over skeivt liv her i landet
Hanne Maria Johansen, førsteamanuensis ved Senter for kvinne- og kjønnsforsking på Universitetet i Bergen og førstebibliotekar ved Universitetsbiblioteket i Bergen, kom nylig ut med boka «Skeive linjer i norsk historie». Den store linja er en utvikling fra usynliggjøring og straffeforfølgelse til psykiatrisk behandling og videre til likestilling i vår tid. Meningen er at boka skal være et referanseverk for historie- studenter og studenter i kjønnsstudier, men boka er også ment for allmennheten.
– Det har vært viktig for meg og forlaget at språket ikke er for teoretisk, dette er ei bok alle som er interessert i feltet skal kunne ha nytte av, sier Johansen som i boka gjør greie for tidligere forskning i norsk skeiv historie.
Boka hennes er ei oppsummering av tidligere historisk forskning. I arbeidet har Johansen fulgt skriftlige kilder så langt bakover hun kunne komme. I norrøne lover og sagatekster og framover gjennom middelalderens religiøse skrifter, har historikerne i første rekke funnet omtale av og lovregulering av seksualitet mellom menn. Seksualitet mellom kvinner har ikke i samme grad vært belagt med tabu, og følgelig er det opp gjennom tidene mindre tilfang om lesbiskes historie og roller i samfunnet.
SKEIV SOM BEGREP
Digital
12 måneder
699,-
KJØP
Digital + Magasin 12 måneder
798,-
KJØP