Stillbilde fra filmen «Adam» (USA, 2019)

Oslo/Fusion viser kontroversiell ungdomsfilm

Ungdomsfilmen «Adam» har skapt sterke reaksjoner i deler av lhbtqi-miljøet, og mange oppfordrer til boikott av filmen. Oslo/Fusion velger likevel å vise filmen og har invitert regissør Rhys Ernst til festivalen.

Publisert Sist oppdatert

Oslo/Fusion Internationale Film Festival går av stabelen 20. – 28. september på Cinemateket i Filmens hus i Oslo. For 29. gang inviterer den skeive filmfestivalen publikum til over en uke med kvalitetsfilmer fra hele verden.

På programmet i år står blant annet den kontroversielle ungdomsfilmen «Adam» (USA, 2019) av regissør Rhys Ernst.

– Vi gleder oss til å vise «Adam» for et norsk publikum på Filmens hus i Oslo under årets festival, sier festivalleder Bård Ydén og inviterer publikum til et møte med regissør Rhys Ernst

Oslo/Fusion har som mål å vise filmer som underholder, men også filmer som provoserer, inspirerer og bidrar til økt innsikt og forståelse.

– Filmskaper og kunstner Rhys Ernst er selv transmann og kjent som produsent og regissør for Amazon-serien «Transparent». Han har deltatt på og mottatt priser ved en rekke internasjonale festivaler, og har mottatt priser som Point Foundation Horizon Award og ACLU Liberty Award for sitt arbeid med å representere transfolk i media.

Rhys Ernst kommer til Oslo/Fusion torsdag 26. september kl. 19 for å presentere filmen, samt møte publikum.

Krever boikott

Ungdomsfilmen «Adam», som er basert på boka til Ariel Schrag, som også har skrevet manus, fikk massiv kritikk i forbindelse med lanseringen i august. Flere skeive krever nå boikott av filmen, og kaller den både trans- og lesbefiendtlig.

Adam (Nicholas Alexander), en 18 år gammel cis-gutt, besøker sin lesbiske storesøster i New York i sommerferien. Her blir den ellers så uerfarne og beskyttede gutten introdusert til søsterens skeive miljø, og til sex og romantikk. Snart forelsker han seg i lesbiske Gillian (Bobbi Salvör Menuez), som tror Adam er en transmann. Adam korrigerer ikke hennes oppfatning, og etter hvert starter de et slags forhold.

Kritikerne mener at Adam som cis-mann, utnytter andre folks misforståelse om at han er trans, og seiler dermed under falskt flagg som minoritet for å oppnå vennskap, kjærlighet og sex. Kritikerne mener at Gillian som lesbisk lures inn i et forhold med en mann. Når Adam og Gillian har sex ved to anledninger, bruker han med hennes vitende en strap-on første gangen, den andre gangen lyver han og bruker sin egen penis. Kritikerne sidestiller dette med voldtekt fordi Gillian aldri samtykket til, eller fikk vite om dette før senere.

Når Gillian får vite at Adam er cis-mann, aksepterer hun det og forteller at hun alltid har hatt lyst til «å prøve sex med en ekte mann». Dette impliserer at transmenn aldri kan bli ekte menn, og at Gillian så på Adam som en kvinne hele veien. Kritikerne påpeker også at Gillians ønske om å fortsette forholdet med Adam og også date andre menn, trigger fordommen om at lesbiske kan kureres hvis de ligger med menn med penis – noe som allerede har ført til mange voldtekter av lesbiske og bifile kvinner.

Men ikke alle er enige med kritikerne. Andre støtter filmen, og påpeker at regissøren Rhys Ernst selv er en transmann, og at Ariel Schrag som både har skrevet filmmanuset og boka den er basert på, er lesbisk. Begge har jobbet mye med skeive tema, blant annet i tv-seriene «Transparent» og «The L Word».

Ifølge Schrag gjorde hun et bevisst valg ved å skildre Adam som tenåring da hun skrev boka. Hun mener at selv om handlingene hans kan karakteriseres som problematiske, kan de likevel aksepteres i kraft av at han er en sympatetisk og uerfaren tenåring som lett kan gjøre dumme feil. Gjennom karakteren Gillian ønsket hun å belyse hvordan det kan oppleves for selvdefinerte stolte lesber å innse at legningen deres er mer flytende enn de har trodd.

Schrag ville lage en historie som provoserte, også skeive folk, fordi hunmener at skeive miljøer også har mange fordommer. Hun håpet at historien skal kunne bidra til skikkelige diskusjoner om kjønn, kjønnsuttrykk og seksuell identitet.

Info og fullstendig program: oslofusion.no

Powered by Labrador CMS