Sport
OL i Tokyo har flere åpne skeive utøvere enn alle tidligere sommer-OL kombinert
Årets Olympiske leker blir de skeiveste noensinne – med minst 131 åpne lhbt+utøvere.
.
Ifølge Outsports, har allerede 131 skeive utøvere kvalifisert seg til de Olympiske leker i Tokyo, som avholdes fra 23. juli til 9. august i år.
Minst 25 land vil bli representert av minst én åpent skeiv utøver i 27 forskjellige idrettsgrener, inkludert OLs første åpne transutøver, Laurel Hubbard.
Ikke bare er dette dobbelt så mange som i OL i Rio, det er også et høyere antall offentlig skeive utøvere enn i alle tidligere sommer-OL kombinert.
.
Flest fra USA
Outsports kunne rapportere om 23 åpne olypiske utøvere under sommer-OL i 2012 og 56 i 2016.
USA kommer best ut, med mer enn 30 åpne utøvere. Deretter kommer Brasil (15), Nederland (12), Canada (11), New Zealand (9), Australia (9) og Brasil (7). Vi vil se flere skeive kvinner enn menn, da spesielt i fotballen, hvor blant andre den eminente Megan Rapinoe deltar på USAs kvinnelag.
Outsports har talt utøvere som enten er offentlig ute i media, eller har markert seg som tydelig skeive i sosiale medier. De trenger ikke å ha kommet med en offentlig uttalelse om seksualiteten eller kjønnsidentiteten sin, så lenge de har gjort det tydelig at de lever som åpne, for eksempel ved å være åpen om å være i et likekjønnet forhold.
.
Stjerneskudd ble diskvalifisert
Selv om årets OL i Tokyo vil være et av de mest inkluderende internasjonale mesterskapene noensinne, har flere utøvere likevel følt seg diskriminert i kvalifiseringsrundene. Enten det har vært på bakgrunn av legning, kjønnsidentitet eller etnisitet. Flere har blant annet reagert på de nye reglene for svømmehetter, som nekter utøvere med afro å bruke dem.
Det er også omdiskutert at flere profilerte stjerneskudd glimrer med sitt fravær.
Den 21 år gamle friidrettsstjernen Sha’Carri Richardson ble nylig utestengt fra lekene i 30 dager etter å ha testet positivt på TCH, et virkestoff i marihuana. Richardson var uenig i dommen og hevder hun brukte marihuana for å bearbeide nyheten om sin mors dødsfall.
Richardson ble stemplet som storfavoritt, da hun under kvalifiseringsrundene løp 100 meter sprint på 10,86 sekunder – kun ett sekund saktere enn Usain Bolt, som er hele 30 centimeter høyere enn Richardson.
Hun er ikke den eneste løperen som har blitt utestengt fra årets leker i Tokyo. I juni kom nyheten om at transutøver CeCe Telfer ikke «besto» testosterontesten til World Athletics. De nye reglene for transutøvere innebærer at testosteronnivået til kvinnelige transutøvere er lavere enn 5 nanomol per liter sammenhengende i 12 måneder før konkurransen.
.
Testosterongrenser rammer cis-utøvere
Disse testene stikker ikke bare kjepper i hjulene for transutøvere. De har også vist seg å hemme cis-kvinner, som de nabibiske 18 år gamle løperne Beatrice Masilingi og Christine Mboma. Masilingi og Mboma ble utestengt fra 400-meter i begynnelsen av juli på bakgrunn av for høyt naturlig testosteronnivå.
Den lesbiske Sør-Afrikanske løperen Caster Semenya, som også har naturlig forhøyet testosteronnivå, ble tvunget til å ta hormoner for å delta. Semenya tok de diskriminerende reglene til retten allerede i 2018. Da hun i år nektet å gå på hormoner for å kunne delta, ble hun diskvalifisert.
.
Håper OL i Tokyo vil hjelpe japanske skeive
OL i Tokyo har blitt frontet av vertslandet med slagord som «unity in diversity» og «passing on a legacy for the future». Til tross for de storslagne løftene, har Japan mye arbeid foran seg før skeive japanere får oppleve den samme aksepten som OL-gjestene. For eksempel eksisterer det ikke noe nasjonalt diskrimineringsvern skeive eller etniske minoriteter. Landet anerkjenner heller ikke likekjønnet ekteskap, og transpersoner må gjennomgå sterilisering før de juridisk får anerkjent kjønnsidentiteten sin – en praksis Norge avviklet i 2016.
Japan ligger nest nederst på lista blant OECD-medlemslandene når det kommer til grunnleggende juridisk vern for lhbt+personer. Det til tross for at 88 prosent av landets befolkning ønsker å få på plass et diskrimineringsvern.
«I Japan har vi kun én aktiv idrettsutøver som er åpent skeiv» sier Fumino Sugiyama, transmann og tidligere medlem av Japans nasjonale kvinnelige fektelag, til Human Rights Watch.
«Mange japanske lhbt+utøvere forblir i skapet ut av frykt for stigma, og kan ikke leve trygge liv som åpne. Selv etter å ha pensjonert seg er bare noen få kjente åpne utøvere, på grunn av det store sosiale presset. Etter at jeg kom ut i offentligheten, tok flere japanske utøvere kontakt med meg, blant annet OL-medaljevinnere, og fortalte at de var redde for å komme ut før de la opp karrieren»
Thomas Bach, president i den Internasjonale Olympiske komitéen, deltok under åpningen av Tokyos Pride House, et nytt lhbt+senter etablert i 2020. Det samme gjorde Tokyos OL-president, Seiko Hashimoto, som var ikledd regnbuemunnbind for anledningen. Aktivister over hele verden håper nå at årets inkluderende OL-arrangement vil bidra til å dytte landet i riktig retning.
Under besøket kommenterte Hashimoto at mange skeive japanere ikke har muligheten til å oppsøke senteret, eller andre trygge skeive steder.
«Det er fremdeles mange mennesker som ikke kjenner til dette flotte stedet. Så sammen med Tokyo 2020 håper jeg at lekene vil være en mulighet for mange til å få større forståelse for lhbt+personer» uttalte den japanske OL-presidenten.
.
-
Biskop tryglet Trump om å vise nåde til skeive og migranter
-
– EBU sensurer Eurovision 2025
-
Klaveness stiller til valg om en plass i Uefa-styret – går for en kvotert plass
-
Nav-offer Marianne Evensen er død
-
Haugeruds «Drømmer» tatt ut til hovedkonkurransen i Berlin
-
Kutter lavterskeltilbud for skeive eldre
-
Trump: Det er bare to kjønn
-
Fay Wildhagen nominert til låtskriverpris
-
Slik ble «Y.M.C.A.» Donald Trumps soundtrack
-
Øya-aktuelle Chappell Roan: – Hadde hatt større suksess om jeg brukte munnkurv