Tro og traumer

Skadet av tro

Skeive som avvises av trosfellesskap eller et dømmende gudsbilde, kan utvikle den verste formen for skam. Men det finnes motgift. 

Publisert Sist oppdatert

Å bryte med normer for kjønn og seksualitet er galt og syndig i mange trossamfunn. For skeive troende kan resultatet bli at de lever med en konstant redsel for hva som vil skje hvis de viser hvem de egentlig er.

Mange blir også avvist av familien, eller av trosfellesskapet etter at de stått fram, og for noen blir konsekvensen at de utvikler en internalisert skam over å «være feil».

– Denne skammen, den verste formen, kaller vi giftig skam. For mange kan den bli en sentral del av selvfølelsen. En slik frykt for avvisning, utenforskap og skam kan føre til alvorlig og traumatisk belastning for skeive, sier Marie Farstad som er pedagog, diakon, psykoterapeut og prest i Nidarosdomen.

– Hvis du vokser opp i en kristen eller annen religiøs kontekst hvor det ikke er OK å være skeiv, så får du jo et utviklingsrom der du tidlig kjenner på at «jeg er annerledes». Det kan føre til alvorlig belastning og forvirring knyttet til identiteten din: «Kan jeg være meg i denne verden, eller ikke? Eller er det synd, og jeg kommer til helvete?». Svarene på dette i den enkeltes sosiale og religiøse kontekst påvirker selvutviklingen, og kan føre til traumatiske belastninger.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS