Religion
Tre panelsamtaler om rettighetskamper i trossamfunn
Hva mener kvinner og skeive egentlig selv er viktig for likeverdig utøvelse av religion? Det er et av spørsmålene tre panelsamtaler i regi Kirkelig Dialogsenter Oslo vil gi svar på. – Det finnes mange som kan snakke godt og nyansert om likestilling, men vi ønsket å gi mikrofonen til dem det gjelder, sier møteleder Caroline Ugelstad Elnæs .
Kirkelig Dialogsenter Oslo inviterer til tre panelsamtaler med tema «Rettighetskamp: Kjønn og skeivhet».
Målet er å vise hvordan kvinners og skeives plass i norske trossamfunn har utviklet seg de siste tiårene.
Blant spørsmålene som skal stilles er: Hvordan påvirkes kvinnelige og skeive troende av forventninger og diskusjoner om deres plass i trossamfunnene? Og hva mener de egentlig selv er viktig for likeverdig utøvelse av religion?
I panelene møter du blant annet Anne Hege Grung, professor i interreligiøse studier (UiO) og generalsekretær i Norsk kvinnesaksforening, Amina Selimovic, rådgiver ved 22. juli-senteret og tidligere universitetslektor i interreligiøse studier (UiO) og Eir Andrea Ihlang Berg, bymisjonsprest i Oslo og tidligere førstelektor i teologi ved VID Tromsø.
I tillegg kommer ennå ikke navngitte representanter for Salam og Skeiv Verden, samt generalsekretær Solveig Gjesdal i Skeivt Kristent Nettverk (SKN).
Samtalene vil ledes forfatter, journalist og ansatt ved
dialogsenteret Caroline Ugelstad Elnæs.
Snakke med – ikke om
Elnæs har også vært sentral i forarbeidet til panelsamtalene. Hun forteller Blikk at det viktigste for dem har vært å legge til rette for å snakke med og ikke om de to gruppene det fokuserer på.
– Det finnes mange som kan snakke godt og nyansert om likestilling, men vi ønsket å gi mikrofonen til dem det gjelder. Det føltes både viktig og riktig å invitere inn personer som identifiserer seg som kvinner og/eller skeive til samtale, sier Elnæs.
Mange av spørsmålene engasjerer henne også personlig og som møteleder.
– Overordnet lurer jeg jo på hvor skoen trykker. Jeg er nysgjerrig på hvilke saker og temaer som diskuteres innad i trossamfunnene i dag. Og hva skeive troende mener burde vært bedre, eller hvilke gjennomslag det er viktig å beskytte i møte med konservative eller reaksjonære krefter.
Elnæs trekker frem hvordan skeive ofte blir instrumentalisert, brukt som argumenter eller brikker for politisk vinning.
– Enten det er patriarken Kirills krig mot Pride i Russland eller det er Ron DeSantis' lhbt+undervisningsforbud i Florida. Ofte brukes religion for å beskytte «tradisjonelle verdier», hva nå enn det innebærer.
– Har disse internasjonale strømningene noen innvirkning på oss her i Norge? På hvordan skeive troende ser på seg selv eller sees på av andre, spør hun åpent.
Tid til å lytte
Hun er også veldig interessert i ulike teologiske teksttolkninger.
– Jeg ser at det nå pågår en debatt om skeiv teologi der blant andre Simon Stisen (KrF) har gått ut og kritisert skeiv teologi og kalt det en teologisk retning som ønsker å transformere kirken. Uavhengig av Stisens teologiske standpunkt og tolkning av skeiv teologi, er det jo interessant å diskutere i seg selv.
Spørsmålene som følger er flere. Og kanskje kan panelene svare på:
– Skal skeive i et trossamfunn inkluderes i allerede eksisterende rammer eller må trossamfunnet endres for å tilpasse seg minoritetene? Og hva gjør det med vår forståelse og tolkning av troen?
– Hvem ønsker dere at skal komme på arrangementet?
– Vi håper dette kan være en kveld som både kan vekke tanker hos både de streiteste og de skeiveste iblant oss – og alle imellom. Vi har lyst til å gi en inngang i temaer som kanskje er ukjent for mange, som for eksempel feltene feministisk og skeiv teologi.
– Men vi har også lyst til å ta oss tid til å gå inn i materien. Og tid til å lytte til hverandre. Det er kanskje ikke en sjokkerende motivasjon for et dialogsenter. Så det er også et arrangement for deg som vil ha litt mer dialog og innestemme i samfunnsdebatten.
Panelsamtalene «Rettighetskamp: Kjønn og skeivhet» vil foregå på Vega Scene i Oslo onsdag 5. juni. Mer om programmet kommer her.