Film

«Sex» vant gjeve priser på Amanda-prisutdelingen

Dag Johan Haugeruds film om menn som snakker om seksualitet og mannsroller var nominert til ti Amanda-priser – og raket inn fire av dem.

Dag Johan Haugerud vant Amandaprisen i kategorien Beste filmmanus for filmen «Sex».
Publisert Sist oppdatert

«Sex» stakk av med Amanda-seieren i viktige kategorier som beste regi, beste hovedrolle, beste birolle og beste filmmanus.

Som regissør og manusforfatter vant Dag Johan Haugerud to Amandaer, mens skuespillerne Jan Gunnar Røise og Siri Forberg vant hver sin – for henholdsvis beste skuespiller i hovedrolle og birolle.

Riktignok tangerte ikke Haugerud sin egen rekord fra 2019, da «Barn» fikk hele ni Amanda-priser. Men filmskaperen og forfatteren har flere sjanser til neste år, siden de to påfølgende filmene i trilogien – «Drømmer» og «Kjærlighet» – har premiere denne høsten og vinteren.

Fra seks til én

«Håndtering av udøde» og «Konvoi» var også store favoritter, med seks nominasjoner hver. Thea Hvistendahls zombiefilmatisering vant i fire tekniske kategorier, blant annet beste foto. Storfilmen fra krigen endte opp med én Amanda – for beste visuelle effekter.

Filmskaper Benjamin Ree vant prisen for beste norske film med den gripende dokumentaren «Ibelin». Den vant også Amanda for beste klipp.

Filmen skildringen den avdøde, muskelsyke gameren Mats Steen, som var den sterke og populære Ibelin på nett i «World of Warcraft»-verdenen, og som rørte mange.

Pappa Robert Steen sto for takketalen på vegne av familien. Han fortalte om møtet med regissør Ree på en kafé for fem år siden, noe som startet arbeidet med filmen om Ibelin.

– For en utrolig reise dette har vært, i 25 år levde vi våre liv sammen med Mats. I de ti årene som har gått etter at han forlot oss har vi lært så mye om hans liv, sa Steen.

Silje Evensmo Jacobsens Sundance-vinnende film «Ukjent landskap», om en familie som må finne veien videre etter morens kreftdød, fikk Amanda-seieren i klassen for beste dokumentar. Der slo den faktisk «Ibelin».

Badebussen priset

Årets barnefilm ble filmatiseringen av ungdomsbok-bestselgeren «Hør her'a», der Kaveh Tehrani hadde regi. Kriti Surjan Thepade, som i filmen spilte moren til Mahmoud, vant i den nyopprettede kategorien for årets nykommer.

Storhiten «Badebussen» med DJ MøMø og Kjartan Lauritzen var en musikalsk landeplage. Laget bak stakk ikke uventet av med Amandaen for beste originalmusikk – som altså var å høre i «Bukkene Bruse på badeland».

«Sulis» vant publikum

Publikumsprisen Folkets Amanda tilfalt Nils Gaups gruveopprør-film «Sulis 1907», som slo filmer som «Konvoi», «Bukkene Bruse» og «Skomakergata» i kampen om folkets gunst.

Det ble delt ut to hederspriser på Amanda-kvelden i Haugesund. Filmskaperen Berit Nesheim ble hedret med en Æres-Amanda, over tre tiår etter at hennes filmer «Frida» (1989) og «Frida med hjertet i hånden» (1991) ble belønnet med Amandapris.

Gullklapperen, som er en fagpris som deles til en eller flere aktive kunstnere som har gjort en særlig innsats innen norsk film, ble tildelt filmskaperen Anne Augusta Haugsgjerd.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS