Urix

Amnesty-rapport avslører systematisk trakassering av skeive i Polen

– Det er farlig å vise at du er skeiv i Polen, fastslår Amnesty International i en ny rapport.

Rzeszów Pride 2019.
Publisert Sist oppdatert

En ny rapport avslører at skeive i Polen blir utsatt for langvarig trakassering og svertekampanjer, og at rettsvesenet brukes til å minske rommet for å drive aktivisme for skeives rettigheter i Polen.

Rapporten med tittelen «De behandlet oss som kriminelle» er basert på undersøkelser som organisasjonen har gjort blant skeive i Polen i et drøyt halvår fram til mai 2022.

– Å vise at du er en del av LHBTIQ+-miljøet er farlig i Polen. Hvis du bærer på regnbuemønster, kan du risikere å bli angrepet, og de som står bak angrepet eller trakasseringer, slipper unna, sier Sarian Jarosz, etterforsker for Amnesty International i Polen til NTB.

Ifølge Amnesty driver polske myndigheter med systematisk overvåking av skeive, som blir bevisst presentert som en gruppe med kriminelle tilbøyeligheter.

Flere har flere opplevd å bli anklaget for å være kriminelle for så å gjennomgå årelange rettsprosesser, som både er utmattende og kostbare.

– Det er krevende å være skeiv aktivist i Polen. Mange opplever å bli trakassert, truet og utsatt for vold, bare for sin fredelige innsats for skeives rettigheter. Andre blir utsatt for en målrettet overvåking og trakassering av politiet, og blir forsøkt brakt til taushet gjennom rettssaker som kriminaliserer deres politiske engasjement.

Det sier politisk rådgiver for kjønn og seksualitet i Amnesty International Norge, Patricia Kaatee, i en pressemelding i forbindelse med at rapporten ble offentliggjort onsdag.

I januar innførte Polen en omstridt «homopropagandalov» som forbyr formidling av informasjon om lhbt+ i landets skoler. Det polske parlamentet åpnet da blant annet for å sparke både rektorer og lærere som ikke følger det nye lovverket. I den skeive organisasjonen ILGAs årlige indeks over lhbt+rettigheter, kom landet i år dårlig ut. Polen havnet på 44. plass, langt bak sine europeiske naboland. Totalt 49 land ble rangert.

Powered by Labrador CMS