Meninger

Tilsvar fra Østlands-Posten

Sjefredaktør Eirik Haugen i Østlands-Posten svarer Andreas Haugland Ausland om hvorfor avisa ikke tar vare på innleggene de sletter i kommentarfelt. 

Eirik Haugen.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et innlegg, kan du sende det hit.

Andreas Haugland Ausland skriver et tankevekkende innlegg om kommentarfelt. 

Han trekker blant annet fram at det kom hets etter en sak i Østlands-Posten. Saken handlet om at han skulle arrangere Stavern Disability Pride.

Først, det er veldig trist at Andreas har opplevd kommentarer som dette. Det tar selvsagt vi som avis sterkt avstand fra. 

Vi har tydelig flagget et standpunkt der vi på kommentarplass har tatt et oppgjør med hat og hets i forbindelse med Pride. Det samme må selvsagt gjelde Disability Pride. 

Kampen for at man skal slippe trakassering, hat og vold for å vise kjærligheten til andre mennesker fortsetter, men det er nedslående at trakassering er en del av hverdagen for mange. Vi deler den bekymringen Andreas har.

Vi følger Vær Varsom Plakaten, pressens etiske regelverk. Der står det tydelig at vi har en plikt til å moderere kommentarfeltene. 

Redaksjonen har et selvstendig ansvar for så snart som mulig å fjerne innlegg som bryter med god presseskikk. Det gjorde vi også i denne saken. Vi slettet innlegg som gikk over streken, og til slutt valgte vi å stenge kommentarfeltet.

Andreas spør hvorfor vi ikke tar vare på innleggene vi sletter. 

Vår oppgave er først og fremst å ta bort det som bryter med god presseskikk og hindre for eksempel hets, men for oss er det ikke noe poeng i seg selv å ta vare på kommentarene som blir fjernet. 

Hvis vi ser kommentarer som åpenbart bør gå videre til politiet, vil vi selvsagt varsle. I dette tilfellet oppfattet ikke vi at noe av det som ble skrevet var av en slik karakter.

Da Andreas anmeldte saken fikk vi en henvendelse fra politiet om å hente ut igjen kommentarer som var slettet. Det klarte vi ikke. 

Vi kontaktet da Meta som klarte å gjenopprette kommentarfeltet, men da var det ikke noe bilde der av en person med naziflagg. Hvorfor det ikke kom fram, er uklart. 

Det var en omfattende jobb, og alt som vi klarte å gjenopprette, ble sendt over til politiet.

Vi har stor takhøyde for å ytre seg i kommentarfeltene våre, og det er selvsagt lov å mene at Disability Pride ikke skulle bli arrangert. 

I dette tilfellet mener jeg at vi gjorde det vi som avis skal gjøre, vi tok bort kommentarer som brøt med god presseskikk.

Jeg ønsker Andreas alt godt og tar gjerne en skikkelig prat med han om dette hvis han vil.

Powered by Labrador CMS