Meninger
– En nazisympatisør truet oss, men beviset ble slettet
Andreas Haugland Ausland, initiativtager til Stavern Disability Pride, spør hvorfor medier ikke er pliktig til å dokumenter trusler de moderer vekk i kommentarfelt.
Dette er et innlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et innlegg, kan du sende det hit.
Den 13. juli 2024 skulle være en gledens dag.
Østlands-Posten publiserte en artikkel om Stavern Disability Pride, en parade jeg var med på å arrangere for å feire funksjonshemmedes og skeives rettigheter.
Men bare 45 minutter etter at artikkelen ble delt på Facebook, kom sjokket:
En mann postet et bilde av seg selv med et naziflagg og skrev: «Jeg burde komme ned til dere i paraden med dette flagget og ta dere.»
Flere andre heiet ham frem i kommentarfeltet.
Jeg ble helt satt ut. Trusselen var så skremmende og sjokkerende at jeg ikke klarte å tenke klart nok til å ta et skjermbilde før kommentaren ble borte.
Østlands-Posten modererte vekk kommentaren etter litt over en time.
Beviset ble slettet.
Det som kunne blitt brukt til å anmelde og følge opp trusselen, var plutselig borte for alltid.
Trusler som slettes kan bli livsfarlige
Tenk om jeg ikke hadde sett kommentaren i det hele tatt?
Tenk om vi hadde gjennomført paraden uten å vite at en nazisympatisør planla å komme for å skade oss?
Dette er ikke en bagatell. Det er en direkte trussel mot liv og helse.
Funksjonshemmede og skeive har historisk vært mål for vold, og hatet mot oss øker i dag.
Men uten dokumentasjon forsvant trusselen fra nettet, og med den forsvant muligheten for politiet til å gjøre noe.
Jeg anmeldte trusselen til politiet, men da de kontaktet Østlands-posten, hadde avisen slettet alt uten å ta vare på bevisene.
Politiet kunne ikke gjøre noe, og saken ble henlagt. I stedet for rettferdighet, sto vi igjen med frykt og frustrasjon.
Østlands-Posten har ikke tatt tak i problemet
Det som gjør dette enda mer urovekkende, er at Østlands-Posten har omtalt truslene både i to artikler og i en podkastepisode.
De har bekreftet at trusselen skjedde, og at de modererte vekk kommentaren.
Men de har aldri tatt tak i det grunnleggende problemet: Hvorfor tok de ikke vare på bevisene?
Hvorfor finnes det ingen regler som krever at medier dokumenterer og rapporterer alvorlige trusler som dette?
Østlands-Posten har altså bekreftet at trusselen var reell, men de har ikke vist noen vilje til å sikre at slike hendelser blir håndtert riktig i fremtiden.
Vi kan ikke fortsette å late som om slettede kommentarer bare forsvinner sporløst uten konsekvenser. Dette er ikke bare et hull i regelverket, det er en alvorlig risiko for sikkerheten til minoriteter.
Hvorfor finnes det ikke regler som beskytter oss?
Det er vanskelig å forstå hvordan vi har kommet hit. At en nazisympatisør kan true oss med vold, og at mediet som har ansvar for plattformen hans kan slette trusselen uten å rapportere eller dokumentere den.
Vi lever i en tid der hatet vokser, der vold mot minoriteter stadig øker, og likevel finnes det ingen regler som krever at medier tar vare på bevisene når slike trusler dukker opp.
Tenk på det: En trussel om vold kan forsvinne fra internett på et øyeblikk, og med det forsvinner også retten vår til beskyttelse.
Hvis ikke jeg hadde sett kommentaren før den ble slettet, ville vi ha gjennomført paraden, uvitende om faren som ventet.
Hvordan kan dette være greit?
En smertefull påminnelse om historien
For funksjonshemmede er slike trusler fra nazisympatisører ekstra vonde.
Vi var blant de første ofrene for nazistenes utryddelsespolitikk. Vi ble drept fordi vi var funksjonshemmede, og ved krigens slutt var vi nesten utslettet i Nazi-Tyskland.
Når noen i dag vifter med et naziflagg og truer oss, river det opp gamle sår.
Det er ikke bare en trussel om vold – det er en påminnelse om hva vi har overlevd, og hva vi fortsatt kan møte.
Vi trenger en endring – nå
Politikere, mediehus og allmennheten må forstå: Vi kan ikke vente til det skjer noe tragisk. Det må bli et krav at trusler som dette blir dokumentert og rapportert til politiet.
Østlands-Posten slettet trusselen, men de kunne ha lagret den, de kunne ha varslet politiet. Hvor mange slike trusler forsvinner hver dag uten at noen vet det?
Mediene har et ansvar for å beskytte ytringsfriheten, men de har også et ansvar for å beskytte sikkerheten til de som blir truet.
Det handler ikke bare om Stavern Disability Pride. Det handler om alle minoriteter i Norge. Hatet øker, og vi trenger et regelverk som sikrer at trusler om vold blir tatt på alvor.
Vi kan ikke la trusler som dette forsvinne i det digitale intet. Hvis vi gjør det, risikerer vi å betale den høyeste prisen.