Bøker

Sjeldent møte med prisbelønt forfatter

Den prisbelønte forfatteren Diriye Osman har ikke forlatt Storbritannia på 21 år. Når han først gjør det, er det for å besøke Melahuset i Oslo.

Forfatteren Diriye Osman gjør sjelden offentlige opptredener – men nå kommer han til Norge.
Publisert

13. oktober gjester den britisk-somaliske forfatteren Diriye Osman Melahuset i Oslo. Dette er første gang på over to tiår at Osman reiser ut av London for en litterær begivenhet.

Her vil han blant annet lese fra sin nyeste bok, «The Butterfly Jungle.»

Selv ikke invitasjoner fra flere litteraturfestivaler i utlandet, inkludert fra Litteraturhuset og Litteraturfestivalen på Lillehammer, har klart å få han ut av landet.

– Jeg er ekstremt spent på å komme til Oslo, og dele noen ville, underholdende historier med alle på arrangementet. Det burde være en eksplosjon, sier Osman.

Fra Somalia til London

Diriye Osman ble født i 1983 av en mor som var gynekolog og en far som jobbet som kjemiingeniør, og vokste opp i en stor middelklassefamilie. Etter at borgerkrigen i Somalia fordrev mange somailere ut av landet, immigrerte Osman og familien til Kenya som flyktninger.

Osmans foreldrene etablerte et vellykket farmasøytisk selskap i Nairobi, men livet i Kenya kom med sine egne utfordringer. Da den daværende presidenten Daniel Arap Mois og hans regime gjorde livet vanskelig for det somaliske samfunnet, flyttet Osman og familien til London i 2001, da Osman selv var 17 år.

Et år senere ble Osman innlagt på sykehus for schizofreni og bipolar lidelse, psykiske tilstander som han har utforsket følsomt i sin skjønnlitteratur, sakprosa og billedkunst.

Skeiv og britisk post-Brexit

Osman vant Polari Prize i 2014 for sine banebrytende fortellinger «Fairytales for Lost Children». Han er den første og eneste svarte personen som så langt har mottatt denne prisen.

Så ble det stille.

Nesten ti år etter utgivelsen av «Fairytales for Lost Children», har Osman dukket opp igjen med sitt siste litterære tilbud, en samling historier kalt «The Butterfly Jungle».

– Jeg prøvde å overleve psykisk sykdom, tapet av familien min på grunn av at jeg var en trassig, stolt homofil mann, sier Osman selv.

– Med den nye boken, «The Butterfly Jungle», skriver jeg om hva det vil si å være svart og skeiv og britisk i dette post-Brexit-klimaet. Det er en dypt politisk bok.

Med utgangspunkt i et britisk-somalisk samfunn som lever fredlig i Sør-London, undersøker Osman en rekke tema i sin nyeste utgivelse, som arbeiderklassens levebrød under pandemien og Black Lives Matter-bevegelsen.

– Legen min er ikke-binær og kinesisk-amerikansk, tannlegen min er homofil og slovensk, postarbeiderne mine er homofile og colombianere. Nesten alle i nabolaget mitt er skeive. Og det er ingen skam her. Det er ingen frykt her. Dette er verden jeg vil vise leserne mine, sier Osman.

Elsker Melahuset

Ari Gautier jobber for Melahuset og er den som omsider har fått Osman til Norge.

– Da jeg spurte ham hvorfor han tok imot invitasjonen vår når hele verden begjærer ham, sa han: Jeg elsker dere, jeg liker det du gjør, du er enkel og ikke pretensiøs, sier Gautier.

– Slik kommer Dirye Osman til Norge. Ydmyk, kjærlig og med respekt for vennskap, sier Ari Gautier, som jobber for Melahuset og er den som omsider har fått Osman til Norge.

Powered by Labrador CMS