Meninger

– InterPride svikter egne verdier

World Pride Taiwan 2025 valgte å avlyse etter å ha måttet fjerne «Taiwan» fra arrangementsnavnet. – Viser det seg at det er krevd fjernet, er det et motiv som peker på politisk press mot InterPride, skriver Magnus Krogstad Bauer, leder av Norsk Taiwansk Venneforening, og Jessica KaYi Chiu, leder av Hongkongkomiteen i Norge.

Arrangørene bak WorldPride 2025 sier de valgte å avlyse etter at InterPride ba dem endre arrangementsnavnet fra World Pride Taiwan til World Pride Kaohsiung, navnet til taiwanske vertsbyen. Bildet er fra Taiwan Pride 2016.
Publisert

12. august kom nyheten om at WorldPride 2025 avlyses. Valget av arrangør ble gjort i 2021, og det var Kaohsiung Pride som ble utpekt. Organisasjonens søknad hadde fått navnet WorldPride Taiwan 2025, og arrangementer var ikke bare planlagt i byen Kaohsiung, men spredt over hele Taiwan.

Men så kom kravet fra lisensieringsorganisasjonen InterPride om at «Taiwan» måtte fjernes i navnet. Så vel myndighetene i Taiwan som den lokale arrangøren reagerte på dette politisk motiverte inngrepet, som var et åpent avtalebrudd fra InterPride sin side.

Pride-arrangementer skal gi uttrykk for stolthet og en rak rygg i møtet med krefter som vil holde frihet nede. I tråd med dette valgte arrangøren å gå til avlysning.

Beijings vrede

InterPride har kun nevnt saken i en kommentar til en Facebook-oppdatering, med en udokumentert påstand om at arrangøren fikk tilbud om å benytte «WorldPride Kaohsiung, Taiwan». Dette ble framsatt uten henvisning til Reuters’ nyhetssak. Arrangøren har bestemt nektet for at de har fått et slikt tilbud.

Viser det seg at «Taiwan» er krevd fjernet, er det ett motiv som peker seg ut som overveiende sannsynlig: politisk press mot InterPride, ispedd trusler som enten vil innebære økonomisk tap eller utestengelse fra en forsamling. Referanser til Taiwan som ikke presiserer Fastlands-Kinas syn på at øya er en ulovlig utbryterrepublikk blir slått hardt ned på.

I 2018 valgte SAS å gi etter for politisk press, og refererer nå til Taiwan som en kinesisk provins. Nylig ga Apple etter for et liknende press fra tollmyndighetene i Fastlands-Kina om merking av import av elektroniske komponenter fra Taiwan. Enhver som ikke følger diktaturets ordliste for Taiwan blir gjenstand for Beijings vrede. Det vil være svært overraskende om noe annet ligger bak helomvendingen til InterPride.

Asias pionernasjon

Asia og Afrika er de to kontinentene der skeiv kjærlighet møter størst motstand, ofte formalisert i lovverket. I Fastlands-Kina var det en viss framgang for skeive rettigheter tidlig på 2000-tallet. Men under Xi Jinping er den positive utviklingen reversert de siste ti årene. LGBT Rights Advocacy China, den ledende organisasjonen av skeive aktivister i Fastlands-Kina, ble presset til å legge ned i fjor.

I Hongkong straffeforfølges skeive aktivister som Denise Ho og Jimmy Sham. De risikerer å bli satt bak lås og slå i mange år. I sin rapport fra juli i år gir FNs Menneskerettighetsråd uttrykk for bekymring rundt skeives rettigheter i Hongkong, og den uteblivende progresjonen i beskyttelse gitt av byens lover.

Men det finnes lyspunkter i Asia, og Taiwan er et fyrtårn: I 2019 ble Taiwan det første landet i Asia som lovfestet retten til ekteskap mellom likekjønnede. Diskriminering av homofile er strengt forbudt, transpersoner kan skifte sitt juridiske kjønn, og skeive kan gjøre tjeneste i militære.

Mer enn annethvert menneske på jorda er asiat. Ikke noe annet område i verden kan være viktigere for skeiv aktivisme. Det burde være en selvfølge at Pride-bevegelsen gjør alt den kan for å støtte Taiwan.

InterPride har mistet gangsynet

All form for aktivisme som ikke har myndighetenes velsignelse skjer med stor risiko i Fastlands-Kina, og nå også i Hongkong. Heldigvis viser Taiwan en hel verden at kinesisk kultur og skeive rettigheter kan gå hånd i hånd.

Nettopp derfor er knefallet til InterPride utrolig trist.

Powered by Labrador CMS